Ziare.com

Trichet: Avem nevoie de o federatie bugetara

de Teodora Bodeanu
Marti, 01 Iunie 2010, ora 07:02

   

Trichet: Avem nevoie de o federatie bugetara
Uniunea Europeana ar trebui sa se transforme intr-o federatie la nivel bugetar, pentru a fi mai bine controlata si supravegheata aplicarea politicilor in domeniul finantelor publice, a declarat presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet.

In ciuda unor economisti care sustin ca masurile de austeritate extreme impiedica dezvoltarea economica, seful BCE sustine ca, dupa ani de cheltuieli mai mari decat veniturile, ajustarea bugetara este o "atitudine inteleapta si de bun simt".

"Exista, cu adevarat, o problema sistematica. Ceea ce voi numiti plan de austeritate, eu numesc plan de reintoarcere progresiva la un buget intelept", a spus Jean-Claude Trichet, intr-un interviu pentru Le Monde.

"In orice caz, aceste politici sunt favorabile cresterii, deoarece intaresc increderea gospodariilor, a intreprinderilor si a investitorilor. Iar, astazi, increderea este esentiala pentru redresare", a adaugat Trichet.

Potrivit spuselor sale, stabilitatea din zona euro este amenintata de politicile bugetare proaste din unele tari, in special din Grecia, iar acest lucru ar trebui neaparat corijat.

Desi fiecare tara in parte este responsabila de propriul buget, exista si o responsabilitate comuna.

"Supravegherea multilaterala atenta, care era una dintre principiile fundamentale ale pactului de stabilitate si crestere, a fost neglijata complet. Acest lucru nu este o surpriza, avand in vedere ca, din pacate, in 2004 si 2005, pactul a fost asupra criticat, chiar si din partea tarilor mari, precum Germania, Franta si Italia", a spus seful BCE.

Trichet spune ca aceste tari au dat un exemplu prost, atat in calitate de manageri si responsabili ai propriilor bugete, cat si in calitate de membri ai grupului ministrilor de Finante din zona euro, adica actori esentiali in reglementarea situatiei bugetare a fiecarei tari in parte.

"Toata echipa monetara din Europa s-a opus tentativelor de 'demontare' a pactului de stabilitate. Acest lucru a fost evitat, insa aplicarea sa a avut de suferit enorm", a explicat Trichet.

Euro isi pastreaza valoarea

Desi euro si-a pierdut mult din valoare in raport cu dolarul american, de la inceputul anului, pe fondul crizei datoriilor si deficitului bugetar din Grecia si restul zonei euro, seful BCE spune ca moneda europeana este credibila si si-a pastrat valoarea.

El a explicat afirmatiile prin faptul ca, in ultimii 11 ani si jumatate, de cand a intrat in circulatie euro, inflatia anuala medie a fost in jur de 2 la suta, in conformitate cu definitia stabilitatii preturilor.

"Aceasta capacitate de prezervare a valorii este un element esential pentru increderea investitorilor locali si internationali", a spus Trichet.

De asemenea, el a respins ideea unor teori conspirationiste, spunand ca unii investitori pur si simplu nu inteleg Europa si mecanismele sale de decizie si, prin urmare, nu si-au dat seama de insemnatatea istorica a deciziei de a pune la cale un plan de salvare de 750 de miliarde de euro, bani disponibili pentru a ajuta tarile cu probleme financiare.

Cu toate acestea, seful BCE admite ca Europa are probleme foarte serioase si trebuie sa invete din momentele prin care trece acum.

"Supravegherea politicilor bugetare, cresterea productivitatii economiilor din zona euro si reformele structurale trebuie ameliorate radical. Suntem o federatie monetara", a incheiat Trichet.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1465 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Europa se transforma pe zi ce trece intr-o caracatita tot mai monstruoasa si scapata de sub control. Bugetarii idioti la Bruxelles cred ca mai multe legi si mai stufoase rezolva ceva, dar natura umana este mult prea complexa pentru mintile lor slabe.

.

 

Sunt mai multe categorii sociale platite de la buget

Esti suparat chiar pe toti ? Crezi ca trebuie desfiintat bugetul public si bugetarii sau esti doar suparat pe viata ? Si eu cred ca birocratia UE si a altor institutii europene este prea stufoasa ,cronofaga si mare consumatoare de bani .Se emit prea multe reglementari si unele din ele deschid calea coruptiei.

Centralizare = control financiar

control financiar = control politic
control politic = control statal
control statal = control economic
control economic = control social
control social = NEW WORLD ORDER
NEW WORLD ORDER = JIDANI

 

bugetul european

dupa cate stiu eu, bugetul european se bazeaza pe venituri obtzinute din colectarea contributziilor fixate tzarilor membre,venituri proprii din plasarea eficienta a fondurilor,desigur ca acestea se gasesc la nivel de programat a se realiza si evident la sfarsitul anului de realizat efectiv.Are in functzie de colectari si cheltuieli la fel programate si realizate.Important este sa se colecteze la buget ceea ce s-a programat!aici probabil sunt intampinate dificultatzi!daca tzarile membre nu pot plati cotizatziile stabilite si mai mult cei care au fost imprumutatzi nu mai pot restitui iaca apare complicatzia.Mie nu imi vine sa cred ca acolo administreaza acel buget unul ca guvernul boc!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor