Mario Draghi, presedintele Bancii Centrale Europene, ar putea aproba scaderea ratei dobanzii de politica monetara pana sub 1% pentru prima oara in istorie, intr-o rezolvare pe care analistii o vad similara cu cea a Rezervei Federale din SUA.
Decizia BCE ar trebui sa ajute bancile sa-si restabileasca bilanturile, noteaza Bloomberg.
Masura marcheaza o inversare a politicii fostului sef al BCE, Jean-Claude Trichet, care miza pe o crestere a ratei dobanzii, lucru care ii face pe economistii americani sa afirme ca Draghi se comporta mai mult ca Ben Bernanke, presedintele Rezervei Federale.
Daca criza va trage in jos Germania, cea mai mare economie a zonei, si genereaza deflatie, atunci BCE va trebui sa ia in considerare achizitionarea de active, la fel cum a facut si Fed.
Probabilitatea unei politici monetare mai libere ii face pe analisti sa afirme ca moneda euro va inregistra al treilea an consecutiv de scadere in fata dolarului.
Chiar daca euro va creste ocazional, datorita optimismului ca zona si-ar putea reveni din criza, se asteapta ca, pana la sfarsitul anului, moneda sa scada pana la 1,25 de dolari.
"Cel mai bun argument ca acest lucru se va intampla, este ca, foarte probabil, BCE va injecta lichiditati in sistem", a declarat un economist.
Potrivit unui analist al Citigroup Londra, economia europeana se va contracta cu 1,2% anul acesta si cu 0,2% un 2013, dupa cresterea de 1,5% de anul trecut.
Obiectivul BCE este ca rata inflatiei sa nu treaca de 2%.
Specialistii se asteapta ca rata dobanzii cheie sa scada, in viitor, la 0,5%.