Presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, este pus intr-o situatie extrem de dificila, deoarece el trebuie sa aleaga intre a accelera inflatia si a frana cresterea economica si salvarea statelor cu probleme.
BCE a revizuit, joi, in crestere previziunile pentru inflatia din zona euro, la 2,4%, noteaza Bloomberg.
In plus, economia blocului monetar s-ar putea contracta cu 0,1%, in conditiile in care, in decembrie, se anunta o crestere economica de 0,3%.
Avand in vedere ca cel putin 17 tari europene se afla in recesiune, aceste previziuni il vor opri pe Draghi in incercarea sa de a reduce costurile de imprumut ale natiunilor cu probleme, ce avea ca scop resuscitarea cresterii economice prin acordarea bancilor a unor imprumuturi ieftine nelimitate.
"Seful BCE nu mai poate face multe. Singurul lucru pe care il poate urmari este modul in care lichiditatile deja injectate vor ajuta sistemul bancar. Insa, in conditiile in care economia mondiala este fragila, pericolul crizei datoriilor se va prelungi destul de mult", a afirmat economistul Standard Life Investments, Frances Hudson.
Mario Dragi a precizat ca majorarea preturilor in domeniul energiei si cresterea unor taxe a dus la un avans al inflatiei, peste nivelul de 2%.
Draghi: BCE a luat masuri financiare "neobisnuite" in zona euro
Economia zonei euro se va contracta cu 0,3% in acest an, in comparatie cu estimarea din noiembrie, cand se considera ca va creste cu 0,5%.
In ultimul trimestru al anului 2011, economiile Spaniei si Italiei s-au contractat ingrijorator, cu 0,3%, respectiv 0,7%, marind temerile ca aceste tari vor avea nevoie de un plan de salvare.
Inflatia in regiune a fost, in ianuarie, de 2,7%, in timp ce BCE a mentionat ca vrea sa o tina sub nivelul de 2% in lunile care urmeaza.
"Cresterea economica marcheaza evolutia unei tari. Reformele structurale au nevoie de timp pentru a da rezultate si, din pacate, nu exista niciun truc magic prin care se poate rezolva aceasta problema", a opinat analistul de la Lloyds Banking Group, Charles Diebel.
In aceste conditii, BCE nu mai are ce masuri sa adopte pentru a ajuta la stabilizarea zonei euro, decat sa lase dobanda-cheie la nivelul actual, de 1%.
Lichiditatile injectate in sistemul bancar au fost necesare, dar nu si suficiente, pentru ca tarile din zona euro sa revina pe crestere.