Mario Draghi: BCE va interveni pentru a solutiona criza datoriilor

Joi, 02 August 2012, ora 18:18

   

Mario Draghi: BCE va interveni pentru a solutiona criza datoriilor
Banca Centrala Europeana (BCE) a mentinut rata dobanzii de politica monetara neschimbata, la 0,75 la suta, acesta fiind si nivelul minim istoric.

Presedintele institutiei, Mario Draghi, a declarat ca va propune mai multe masuri pentru rezolvarea crizei euro, "in urmatoarele saptamani".

"Euro este ireversibil", a spus Draghi, adaugand ca randamentele imense cerute de investitori pentru obligatiunile guvernamentale sunt inacceptabile.

De asemenea, el a spus ca BCE ar putea sa intervina in piata obligatiunilor, pentru a spijini tarile cu probleme financiare.

Noua schema de ajutor ar implica achizitia de obligatiuni cu maturitate pe termen scurt, prin care ar atenua temerile guvernului german privind expunerile riscante pe termen lung.

Totusi, Draghi a subliniat faptul ca interventia in pieta este o solutie pe termen scurt, pentru a mentine investitorii "fericiti" pana cand guvernele isi vor rezolva problemele. "Factorii de decizie din zona euro trebuie sa continue consolidarea fiscala, reformele structurale si reconstruirea institutiilor europene, cu o mare determinare", a spus presedintele BCE.

Ingrijorarea investitorilor privind un posibil ajutor financiar de care ar avea nevoie Spania a condus la speculatii ca BCE va lua masuri fara precedent pentru a rezolva criza datoriilor din zona euro.

Joi, costurile de finantare pentru Spania au crescut din nou, ajungand la 6,65 la suta, de la 6,43%, cat era in iulie, pentru obligatiunile cu maturitate la zece ani. Totusi, guvernul a vandut in piata obligatiuni in valoare de 3,1 miliarde de euro.

BNR a mentinut rata dobanzii de politica monetara

Costurile de finantare sunt mai scazute decat saptamana trecuta, cand atinsesera nivelul maxim istoric, de 7,6 la suta pentru obligatiunile cu maturitate la zece ani. Grecia, Portugalia si Irlanda au fost nevoite sa ceara ajutor financiar international la un nivel similar.

Dupa anuntarea deciziei, euro s-a apreciat in fata dolarului american pana la 1,2285 dolari/unitatea, fata de 1,2264 dolari/unitate, inainte de hotararile BCE.

Ce masuri ar putea lua BCE?

Printre masurile pe care le-ar putea lua BCE, pentru a calma pietele financiare, astfel incat sa scada costurile de finantare, se numara:

- Folosirea banilor din fondurile de salvare - Fondul European de Stabilitate Financiara si Mecanismul European de Stabilitate (care urmeaza a fi pus in functiune) - pentru a cumpara obligatiuni direct de la guvernele din zona euro;

- Reducerea ratelor cheie, folosite pentru a calcula costul creditarii. Totusi, BCE a decis deja sa mentina aceasta rata la nivelul de 0,75%, ceea ce ar putea trimite un semnal negativ in piata;

- Rata a depozitelor negativa: BCE a mentinut-o la 0%. Astfel, se incurajeaza bancile sa faca imprumuturi overnight catre alte banci, de unde primesc o dobanda mai mare, de 0,1%.

- Stabilirea unei tinte pentru diferenta dintre randamentele cerute de investitori pentru obligatiunile emise de Germania si cele ale obligatiunilor emise de alte state din zona euro.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2241 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
monitorul
rank 5
Mentinand dobanda minima,bce, doreste stimulatrea
consumului prin descurajarea depozitelor...
Utilizator sters
Buna idee, asa a facut siAlan Greenspan si ai vazut ce a iesit
Noteaza: face exact ce ii spun eu, de aceea este platit. Sa faca in asa fel incat sa imi scot eu banii, miile de miliarde, este peruioada culesului recoltei de pe urma insamantarilor pe ultimii 100 de ani.
Singuar modalitate ce o ma sa musamalizez hotia generala si sa se vada falimentul ideii si poporului meu, este sa provoc o criza financiara globala, in caz ideal un razboi care sa imi rezolve si penetrarea in Rusia si China, subjugarea Indiei.
Misiunea lui Draghi este sa puna la un loc toate datoriile Europei si germanii sa le plateasca. Este singura forma in care poate sa fie distrusa nobilimea locala germana si subjugat poporul asa cum am facut cu Grecia si celelalte falite europene. Sa mai spuna cineva ca noi alesii nu suntem inteligenti! Dar in modestia mea proverbiala, las de la mine si amintesc si posibilitatea ca nu noi zionistii suntem atat de inteligenti cat sunteti voi goy-ii, sclavii planetei, de fraieri.
Utilizator sters
Pai cum "ce face BCE"? Face ce i-am spus eu, cumpara toate datoriile
Atatea umbrele pt banci au atarnat deja germanii peste euro ca ar putea sari din avion cu ele si ateriza mai lejer decat va ateriza euro cand cade pleasca precum un balon desumflat.
Baiat bun acest Mario Dragi, rromale de la Cizma si sclav la fratii mei de la Goldman Sachs.
Eu imi primesc purc-o-iul de bani si germanii platesc tot, constitutia lor este ocolita ca vor sau nu vor, nu conteaza. Daca am spus ca vin sa adun banii sa nu aud o vaicareala :-( Stapanii poruncesc, nu se roaga de supusii lor! L-am trimis pe Geithner inainte ca sa faca presiuni, sa coaca la moale governul din Berlin.
Apoi cade euro, se contopeste cu dolarul desigur pt a salva omenirea de dezastru si facem moneda zionista unica. Si tot asa pana inghitim si rubla si yuanul si yenul. Plus toate bogatiile si mana de lucru ieftina de acolo.
Restul de goy lumpeni si proletari veti sta la coada sa va dau o fituica pictata cu steaua lui david, compasul Masonilor si püiramida cu ochiul.
Sa va asezati frumos in rand ca la doctor la Ceausescu si nu uitati sa veniti de acasa cu aur, petrol, ce mai aveti. Poate, im nemarginita mea mila si indulgenta cu voi goy-lor, va mai dau niste datorii in plus pe care in masochismul vostru congenital le veti plati ls sf-asteapta. Cine nu are bani sa plateasca nici dobanzile, acela imi da un rinichi, un ochi, ceva ficatei, plamani.
Si nu-mi stati pe aici, la munca cu voi, aveti de platit dobanzi la datorii.
dinu florin
rank 1
va solutiona criza
in grecia oamenii nu mai au ce manca datorita masurilor de austeritate si inca nu este deajuns ...www.myeconomist.info
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor