Banca Centrala Europeana (BCE) a anuntat, joi, ca va achizitiona obligatiuni guvernamentale ale tarilor din zona euro, o decizie destinata sa combata inflatia scazuta din regiune si stagnarea economiei.
Presedintele BCE, Mario Draghi, a explicat, intr-o conferinta de presa, ca institutia pe care o va conduce va cumpara lunar obligatiuni suverane ale statelor din zona euro si bonduri corporatiste de pana la 60 de miliarde de euro, potrivit Wall Street Journal.
Masura, cunoscuta sub numele de relaxare cantitativa (quantitative easing - QE), care presupune tiparirea de euro pentru achizitia de obligatiuni suverane, va fi aplicata in perioada martie 2015-septembrie 2016.
BCE pregateste o masura neconventionala: Ce efect spera ca va avea
Programul reprezinta ultima arma puternica pe care BCE o are pentru a lupta impotriva crizei din regiune si impotriva deflatiei.
"Cresterea agresiva a programului de achizitii de obligatiuni al BCE va contribui la revenirea inflatiei catre nivelul de 2%, dar se mentin riscurile economice", a declarat Draghi.
El a mai spus ca "tiparnita de bani" va ramane in vigoare si dupa septembrie 2016, daca nu se va atinge nici atunci nivelul dorit al inflatiei.
Ce alte efecte va avea aceasta masura
Pe de alta parte, economistul roman Florin Citu aminteste ca masura va conduce la o depreciere a monedei euro.
"Implicit, BCE a decis o depreciere a euro. Dar e tabu sa spui asta asa ca ei zic ca fac QE", a scris pe Facebook Florin Citu.
Mai mult, profesorul universitar Bogdan Glavan explica importanta tiparirii de bani de catre BCE, pe blogul Logec.
"Ce importanta are ca BCE tipareste 1 trilion? Sunt doar bani. Banii nu reprezinta resurse, banii sunt doar un instrument de schimb. Populatia are nevoie de resurse, are nevoie de hrana, de imbracaminte, de benzina (din fericire, aceasta e din abundenta momentan) etc. Firmele au nevoie la randul lor de resurse: forta de munca, dar mai ales capital: bunuri intermediare, utilaje.
Ce importanta are ca vine Mario si desarta sacul cu bani? Cine o sa prinda acesti bani se va duce sa-i schimbe pe diverse bunuri, sa cumpere ceva; cine nu va prinde acesti bani va suporta integral toata cresterea de preturi", a explicat acesta.
Glavan aminteste de asemenea ca banii tipariti de bancile centrale au ca destinatie piata financiara.
"Acolo, nu in Piata Obor, se desarta sacul cu bani. Prin urmare, 'investitorii' sunt cei care vor beneficia de pe urma tiparnitei, ei vor putea sa cumpere mai mult. Sa cumpere mai mult ce? Pai ce se vinde pe piata financiara: actiuni si obligatiuni. Efectul politicii de expansiune monetara este cresterea bursei, a preturilor activelor. (...)
Deci, cine va avea de castigat de pe urma QE implementata de BCE? Tot jucatorii de pe piata financiara, in general bancile si fondurile de investitii. Restul lumii va pierde, desigur", a mentionat acesta.
Exercitiu de imaginatie
Bogdan Glavan propune si un exercitiu de imaginatie, pentru a intelege mai bine aceasta situatie.
"Imaginati-va ca banii sunt niste tichete care ne asigura dreptul de proprietate asupra resurselor, imediat ce apucam sa le cumparam. Daca maine statul vine si dubleaza numarul de tichete existente, acest lucru va avea, pe termen scurt, efect zero asupra bunastarii generale.
Cantitatea de resurse este tot aceea ca si cea de astazi: muncim la fel de mult sau de putin, tractoarele care ara ogoarele sunt aceleasi, apartamentele in care locuim nu s-au schimbat, vacile de la care luam lapte sunt tot acolo. Singurul efect va fi ca unii dintre noi - norocosi sau, mai degraba, 'baieti destepti', vor pune mana iute pe aceste tichete si le vor preschimba pe case, masini, vaci etc. inaintea celorlalti", a aratat profesorul.
Acest grup este acum capabil sa cumpere aproape toate bunurile date ca exemplu.
"Nu va reusi sa cumpere chiar tot, deoarece si restul cetatenilor dispun de tichete si, pe masura ce preturile cresc (vanzatorii de case, masini sau vaci sunt rationali), ei vor intra in alerta si se vor grabi sa cumpere ceva - atat cat mai pot. (...) Tiparirea de bani este doar o metoda de impozitare: unii pierd, altii castiga", a concluzionat Glavan.
C.P.
Francul elvetian a ajuns cea mai cotata valuta... Vezi tot