Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a sugerat ca institutia pe care o conduce va cumpara obligatiuni guvernamentale a tarilor indatoritate, pentru a le reduce costurile de finantare.
Potrivit lui Jean-Paul Gauzes, membru in Parlamentul European, seful BCE nu are nimic impotriva achizitionarii unei parti din datoria unor state cu probleme.
"Draghi considera ca aceasta cumparare de obligatiuni nu incalca tratele UE si ca poate fi realizata intr-un cadru perfect legal", a comentat Guzes, potrivit Business Week.
In acest context, seful BCE a reiterat rolul important al institutiei pe timp de criza, apreciind ca este "responsabilitatea sa sa intervina pe piata datoriilor".
"El a indicat ca, in opinia sa, rascumpararea de datorii pe termen mediu pe piata secundara nu inseamna tiparire de bani", a adaugat Gauzes.
"Un parlamentar german si-a exprimat uimirea", a precizat Gauzes, dar presedintele BCE a replicat ca el nu este jurist.
Draghi a tinut sa ofere asigurari in privinta proiectului sau de uniune bancara, care va avea ca scop supravegherea tuturor bancilor europene.
Intalnirea a avut loc cu usile inchise, cu doar cateva zile inaintea sedintei BCE, cand se vor prezenta masurile concrete pentru combaterea crizei.