Seful BCE: Exista riscuri majore de scadere economica

Joi, 03 Noiembrie 2011, ora 16:01
799 citiri
Seful BCE: Exista riscuri majore de scadere economica

Banca Centrala Europeana are drept scop principal mentinrea stabilitatii preturilor pe termen mediu, fiind un lucru esential pentru ca politica monetara sa poate contribui la cresterea economica, a declarat noul presedintele al institutiei, italianul Mario Draghi.

"Efectele nefavorabile asupra increderii, tensiunile din pietele financiare ar putea afecta ritmul de crestere economica in zona euro. Prognoza economica este supusa unor riscuri majore de scadere", a precizat Draghi, in cadrul unei conferinte de presa de joi.

BCE a surprins pietele reducand rata dobanzii de politica monetara de la 1,5% la 1,25 la suta, din cauza crizei din Grecia si a posibilitatii iesirii tarii din uniunea monetara.

"Cresterea reala a PIB-ului in zona euro a ajuns la 0,2%. Se asteapta sa fie moderata in a doua jumatate a anului. Exista semne care indica riscuri de scadere, materializate deja, asa cum se reflecta in date", a adaugat seful BCE.

Draghi a aratat si o urma de optimism, subliniind ca economia din zona euro o sa beneficieze de pe urma evolutia dobanzilor de referinta pe termen scurt, precum si de cresterea economica din tarile emergente.

Pe de alta parte, el a mentionat ca exista un potential marit ca tensiunile din Grecia sa se extinda si la alte tari periferice ale zonei euro.

Potrivit spuselor sale, rata inflatiei a fost de 3%, in luna octombrie, neschimbat fata de septembrie. "Rata de inflatie a fost destul de crescuta fata de anul trecut, in special din cauza preturilor la marfuri si energie. Ne asteptam sa creasca, inainte sa scada sub 2%, in 2012", a spus Draghi.

"Riscurile se leaga de posibilitatea cresterii taxelor directe si preturilor administrate. Presiunile inflationiste ar trebui sa se modereze. Principalele riscuri se leaga de o crestere mai slaba in zona euro si la nivel mondial", a incheiat seful BCE.

Citeste si:
Între politizare și antidiscriminare: Cum arată componența CNCD, acuzată în trecut că ia decizii cu dublă măsură
Între politizare și antidiscriminare: Cum arată componența CNCD, acuzată în trecut că ia decizii cu dublă măsură
Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a fost implicat în ultimii ani într-o serie de scandaluri, instituția fiind acuzată că adesea ia decizii cu dublă măsură, taxând...
Care sunt prioritățile parlamentarilor în noua sesiune din toamnă. Lista legilor controversate sau întârziate
Care sunt prioritățile parlamentarilor în noua sesiune din toamnă. Lista legilor controversate sau întârziate
În mai puțin de jumătate de lună, parlamentarii se întorc la muncă unde au de rezolvat mai multe urgențe lăsate din urmă precum legile Justiției, Educației sau avertizorilor de...