Seful BCE: Zona euro este inca slabita

Joi, 08 Noiembrie 2012, ora 07:37
1264 citiri
Seful BCE: Zona euro este inca slabita
Foto: abruzzoindependent.it

Noul program de cumparare de obligatiuni al Bancii Centrale Europene (BCE) permite interventii nelimitate in pietele financiare, pentru a reduce costurile de finantare a tarilor cu probleme, si ar trebui sa disperseze ingrijorarile legate de dezbinarea zonei euro, potrivit sefului institutiei, Mario Draghi.

Intr-un discurs tinut miercuri, oficialul BCE a precizat ca banca se asteapta ca economia zonei euro sa ramana slabita "in viitorul apropiat", adaugand ca "inflatia este sub control. Ne asteptam ca sa scada sub 2 procente anul viitor", noteaza CNBC.

Analistii se asteapta ca BCE sa lase neschimbata dobanda de politica monetara, in cadrul sedintei de joi, pentru ca planul de cumparare de obligatiuni sa aiba efectul scontat.

Draghi sustine ca aceasta masura a oferit o protectie importanta in fata scenariilor dezastruoase.

"Noul nostru program de cumparare de obligatiuni a reprezentat o plasa de protectie, prin interventii nelimitate in piata obligatiunilor guvernamentale", a punctat seful BCE.

"Insa trebuie sa intelegem cum functioneaza aceste piete. Actiunile noastre le-au transmis un semnal foarte clar, si anume acela ca nu mai exista temerea ca zona euro s-ar putea dezbina", a completat Draghi.

Presedintele BCE a tinut sa sublinieze ca guvernele din zona euro trebuie sa mearga inainte cu reformele si sa se mobilizeze pentru a crea o uniune financiara, fiscala, economica si politica.

"Actiunile BCE pot construi increderea in zona euro doar pe termen scurt. Tocmai de aceea, conducerea statelor din uniune trebuie sa intervina, pe termen lung", a mai spus seful institutiei.

Banca Centrala Europeana a demarat un program nelimitat de cumparare de obligatiuni, cu maturitate la 3 ani, pentru a scadea costurile de finantare a tarilor cu probleme, precum Italia, Spania sau Portugalia.

#sef BCE zona euro, #Mario Draghi previziuni zona euro, #BCE cumparare obligatiuni , #Mario Draghi