BCE nu mai sprijina zona euro - ce decizie a luat in legatura cu dobanda cheie

Joi, 05 Decembrie 2013, ora 17:12

   

BCE nu mai sprijina zona euro - ce decizie a luat in legatura cu dobanda cheie
Banca Centrala Europeana (BCE) a pastrat dobanda cheie la minimul istoric de 0,25%, unde se afla din noiembrie, decizia fiind anticipata de analisti.

Prin aceasta decizie, institutia a facut astfel o pauza in actiunea sa de a ajuta recuperarea economica a zonei euro, potrivit Reuters.

"Consiliul guvernatorilor BCE a hotarat ca rata dobanzii la operatiunile principale de refinantare si ratele dobanzilor la facilitatea de creditare marginala si la facilitatea de depozit sa ramana nemodificate la nivelurile de 0,25%, 0,75% si, respectiv, 0%", se arata intr-un comunicat al BCE.

In discursul care va urma dupa acest anunt, presedintele institutiei, Mario Draghi, va prezenta previziunile pana in anul 2015, iar analistii sunt foarte atenti mai ales la cele legate de inflatie.

Economistul Christian Schulz de la banca Berenberg se asteapta ca noile date sa fie sub estimarea initiala de 1,3%-1,4% pentru zona euro.

Banca Angliei a mentinut, tot joi, rata cheie la minimul record de 0,5%, in linie cu asteptarile analistilor.

In noiembrie, BCE a decis sa reduca dobanda cheie cu un sfert de punct procentual, pentru a slabi euro.

Oficialii italieni si francezi au cerut BCE sa ia masuri pentru temperarea tendintei de crestere a monedei unice, care are efecte negative asupra exporturilor din aceste tari.

Euro a depasit recent pragul de 1,38 dolari pe unitate, nivelul maxim al ultimilor doi ani.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1695 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor