BCE pregateste o masura neconventionala: Ce efect spera ca va avea

Joi, 22 Ianuarie 2015, ora 08:34

   

BCE pregateste o masura neconventionala: Ce efect spera ca va avea
Banca Centrala Europeana (BCE) este asteptata sa anunte, joi, un program de cumparare de obligatiuni, care va avea un efect profund asupra bancilor europene.

Suma de bani pusa in circulatie cu acest prilej va permite asa-numita relaxare cantitativa (quantitative easing, prescurtat QE in limba engleza), intr-o incercare de a opri trendul de deflatie (scadere a preturilor).

"Pietele vor spune ca 500 miliarde euro ar fi usor dezamagitor, 750 miliarde euro este suma asteptata, iar 1.000 miliarde euro ar fi indraznet", a declarat Anshu Jain, executiv al Deutsche Bank, potrivit agentiei Reuters, in cadul unui panel desfasurat la Forumul Economic Mondial tinut in Elvetia, la Davos.

El a adaugat ca "relaxarea cantitativa inseamna mai multa stabilitate pentru Europa si un mediu mai propice pentru provizionarea pierderilor din imprumuturi, mai putine falimente si un mediu stabil, care ar trebui sa fie favorabil pentru banci".

"Totodata, aceasta relaxare cantitativa va conduce la rate foarte scazute ale dobanzii si la o dimimuare considerabila a castigurilor reale din dobanzi, ceea ce se va constitui intr-o provocare uriasa. Asa incat, cele mai bune parti ale afacerilor noastre bancare, constituirea de depozite si fluxul de bani din fransiza, vor avea de suferit", a mai spus Anshu Jain.

Citeste mai departe despre BCE va lansa relaxarea cantitativa pentru stimularea economiei si stoparea deflatiei pe CursDeGuvernare.ro
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1986 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor