BCE reduce rata dobanzii de politica monetara, pe fondul crizei din Grecia

Joi, 03 Noiembrie 2011, ora 15:19

   

BCE reduce rata dobanzii de politica monetara, pe fondul crizei din Grecia
Banca Centrala Europeana (BCE) a redus rata dobanzii de politica monetara de la 1,5 la suta la 1,25 la suta, drept raspuns la criza accentuata de posibilitatea iesirii Greciei din zona euro.

Decizia a fost luata in prima sedinta condusa noul presedinte al BCE, Mario Draghi, relateaza Financial Times.

Scaderea ratei dobanzii reflecta posibilitatea intrarii intr-o noua recesiune a zonei euro, viitorul sau economic fiind afectat grav de evenimentele din Grecia. De altfel, Comisia Europeana a anuntat ca Grecia nu poate parasi zona euro fara sa iasa si din Uniunea Europeana.

Draghi a devenit al treilea presedinte al BCE, dupa ce mandatul de 8 ani al lui Trichet a expirat pe 31 octombrie. Prima zi in pozitia de sef al celei mai puternice institutii europene pentru Mario Draghi a insemnat o zi de panica in pietele financiare, din cauza undelor de soc venite dinspre Grecia.

O astfel de situatie poate afecta politica BCE de cumparare de titluri de stat ale guvernelor cu probleme, in incercarea de a asigura lichiditati respectivelor guverne, fara ca acestea sa plateasca in cost prea mare pentru accesul la bani.Este foarte probabil ca Draghi sa continue linia initiata de Trichet, legata de credibilitatea bancii centrale, masuri neconventionale de interventie (cum este cazul pentru cumpararea de bonduri) pentru stabilizarea fluxurilor monetare, dar si evitarea unei ingreunari excesive a politicii bancii cu elemente ce apartin guvernelor.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1251 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor