Banca Centrala Europeana (BCE) a hotarat, in cadrul sedintei de miercuri, sa mentina rata dobanzii de politica monetara la nivelul minim record de 1%, stabilit in luna decembrie a anului anterior.
In continuare, analistii se asteapta ca institutia sa reziste presiunilor Germaniei vizand renuntarea la masurile anticriza, in conditiile in care recuperarea economica in zona euro pare extrem de fragila, iar ingrijorarile cu privire la Spania s-au amplificat.
"Dupa ce a redus dobanda de politica monetara in urma cu cateva luni, BCE asteapta acum sa vada rezultatele si, totodata, sa evalueze impactul imprumuturilor pe trei ani. Va dura cateva luni pana cand acestea vor fi vizibile in creditarea catre economia reala", a spus Michael Schubert, economistul Commerzbank, potrivit Reuters.
Bundesbank si alte banci centrale ale statelor din zona euro cer BCE sa puna capat programului anticriza, care pare sa fi relaxat regulile privind accesul la operatiunile de finantare derulate de institutia europeana. Potrivit criticilor, valul de bani ieftini risca sa sporeasca presiunile inflationiste.
Inflatia in zona euro a coborat la 2,6% in martie, peste tinta BCE de sub 2%, insa, in contextul cresterii ingrijorarilor cu privire la situatia Spaniei, BCE nu isi permite sa semnaleze o crestere a ratei dobanzii sau sa abandoneze masurile de finantare.