Banca Centrala Europeana (BCE), banca centrala a Marii Britanii si banca centrala a Suediei au coborat joi semnificativ dobanzile de politica monetara, ca sa sustina economiile europene, in contextul stirilor financiare tot mai pesimiste.
Deciziile de relaxare a politcii monetare au fost salutate de multi analisti, dar reactia pietei a aratat ca s-ar putea sa fie nevoie de miscari si mai ample pentru stoparea declinului, relateaza Reuters.
Banca centrala a Suediei a coborat dobanda cheie cu o marja record de 1,75 puncte procentuale, iar Banca Centrala Europeana a taiat, pentru prima data de la infiintarea sa, dobanda de politica monetara cu trei sferturi de punct procentual, la 2,50%.
Banca centrala a Marii Britanii, Bank of England, a micsorat dobanda cheie cu un punct procentual, la 2%, cel mai mic nivel inregistrat din 1951, in conditiile in care recesiunea planeaza asupra economiei britanice.
Franta a dezvaluit un plan de 26 miliarde euro (32,9 miliarde dolari), pentru sprijinirea economiei, pe masura ce rata somajului creste. Aceasta este ultima dintre tarile europene care deschide vistieria statului, ca sa combata problemele economice.
In contextul in care Statele Unite, Europa si Japonia sunt in recesiune si alte tari se indreapta in aceasta directie, statisticile indica pierderea tot mai multor locuri de munca si tensiuni referitoare la starea companiilor din intreaga lume.
Scopul diminuarilor dobanzilor cheie este de a ieftini creditarea si de a incuraja cheltuielile, dar bancile vor trebui sa depaseasca reticenta de a imprumuta, ca efectele deciziilor sa se faca resimtite.
Si dobanda cheie din SUA va cobori sub 1%, daca banca centrala a Statelor Unite, Federal Reserve (Fed)o va scadea din nou luna aceasta.
Banca centrala a Noii Zeelande, pe de alta parte, a coborat dobanda cheie cu 1,50 puncte procentuale, la un nivel minim al ultimilor cinci ani, de 5%, si probabil ca va repeta decizia de relaxare a politicii monetare.
Banca centrala a Indoneziei a coborat, de asemenea, intr-o decizie surpriza, dobanda cheie cu un sfert de punct procentual, la 9,25%, pentru prima data din decembrie 2007, in conditiile in care guvernul incearca sa protejeze economia.
La Zurich, banca elvetiana Credit Suisse a anuntat ca va concedia inca 5.300 de persoane, dupa ce a afisat o pierdere neta de aproape 3 miliarde franci elvetieni (2,5 miliarde dolari) in octombrie si noiembrie.
Aceste concedieri se adauga celor mai mult de 100.000 de locuri de munca pierdute in industria financiara mondiala, in contextul in care bancile din lume se confrunta cu cea mai grava criza de la Marea Depresiune.