Oficialii europeni incep sa critice explicit faptul ca agentiile de rating au tendinta de a trasa politicile interne ale Uniunii Europene; BCE se pregateste pentru marirea dobanzilor de referinta pentru zona euro iar noul sef al FMI intentioneaza reformare si aducerea la zi a modului in care Fondul este condus - acestea sunt principalele stiri din presa economica internationala de joi.
Unii oficiali europeni au pus la indoiala momentul in care agentiile de rating au retrogradat titlurile de stat portugheze, saptamana aceasta, amenintand cu noi actiuni de reglementare impotriva tuturor celor trei agentii de rating.
Criticile au luat in calcul posibilitatea ca retrogradarile si mai ales momentele in care acestea sunt anuntate sa fie, de fapt, tentative de influentare a deciziilor politice, dat fiind faptul ca modificarea ratingului influenteaza direct pietele financiare si capacitatea statelor de a accesa bani prin aceste piete, informeaza Financial Times.
Retrogradarea Portugaliei a venit intr-un context in care oficialii europeni negociau implicare investitorilor privati in distribuirea riscului pentru imprumuturile acordate Greciei si in ce masura acestia sa-si asume o amanare a platilor dinspre Atena.
Jose Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene, a pus sub semnul intrebarii momentul retrogradarii, aratand ca Moody's "a gresit si a exagerat".
"Regret profund aceasta decizie si regret atat termenii deciziei cat si momentul in care a fost facuta publica." Adeclarat Barosso. "Cu tot respectul pe care il port agentiilor de rating, institutia noastra cunoaste Portugalia ceva mai bine".
Banca Centrala Europeana se pregateste pentru marirea dobanzilor
Criza datoriilor suverane din zona euro nu va opri Banca Centrala Europeana de la cresterea dobanzilor pentru a doua oara anul acesta, in conditiile in care tema care solicita atentia in prezent este legata de inflatia in crestere in zona euro.
Banca centrala care decide politica monetara pentru cele 17 tari ale zonei euro ar urma sa creasca dobanda de referinta cu un sfert de punct procentual, pana la 1.5 procente, in cadrul intalnirii de la Frankfurt, condusa de presedintele Bancii, Jean-Claude Trichet. Analistii se asteapta sa mai fie o runda de cresteri a dobanzilor, inspre finalul anului, noteaza The Guardian.
Dorinta BCE-ului de a lupta contra inflatiei este in contrast direct cu atitudinea din Marea Britanie, unde banca centrala a ales sa ignore inflatia ridicata, mentinand in continuare dobanzi la niveluri deosebit de scazute, pentru a sprijini economia precara.
Dupa o lunga perioada in care Banca Centrala Europeana a permis accesul apropae gratuit la lichiditati pentru bancile din zona euro, a inceput, de ceva timp, o politica de normalizare a pietelor financiare europene. Rabdarea lui Trichet cu liderii europeni incepe sa dispara, in conditiile in care le solicita sa isi reduca deficitele bugetare.
Noul sef FMI doreste reformarea Fondului
Christine Lagarde, noul director al Fondului Monetar International, a promis adoptarea unui stil de conducere mult mai implicat si a avertizat cu privire la riscurile presupuse de falimentul tarilor europene asupra economiei globale.
Lagarde, care a preluat sefia FMI saptamana aceasta, a explicat ca va adopta o conducere bazata pe colaborare, dorind sa implice oameni cu formatii diferite si din tari diferite, informeaza Financial Times.
Reformele in modul in care FMI-ul este condus "ar trebui sa se reflecte in politicile de angajare, in politicile educationale si in modul in care ne construim echipele, in modul in care recrutam, astfel incat oamenii angajati sa nu fie clonele altora", a explicat Lagarde.
Fostul ministru francez de Finante a lasat deoparte intrebarile cu privire la implicarea Fondului in pachetul de sprijin financiar pentru Grecia, pachet care nu si-a atins inca scopul calmarii pietelor financiare, din momentul in care a fost anuntat - in urma cu un an - si pana in prezent. Fondul a anuntat, inainte de numirea noului director, ca este pregatit sa dea drumul transei de bani abia dupa ce Grecia isi va fi asumat reformele negociate.
Unii analisti au pus sub semnul intrebarii impartialitatea noului director al Fondului, in conditiile in care bancile franceze sunt cei mai mari detinatori ai datoriei grecesti, avand, ca urmare, interese directe in modalitatea prin care se iau deciziile in FMI. De asemenea, alti analisti se indoiesc de capacitatea decizionala economica a Christinei Lagarde, dat fiind faptul ca este de formatie jurist si nu economist.