Bancile europene devin dependente de sprijinul BCE

Luni, 23 Ianuarie 2012, ora 23:23
934 citiri
Bancile europene devin dependente de sprijinul BCE

Bancile europene, neincrezatoare una fata de alta si lipsite de multa vreme de increderea investitorilor, ar putea imprumuta luna viitoare de la BCE la fel de multi bani cum au imprumutat in decembrie, in conditiile in care incearca sa compenseze inghetarea fondurilor in piete.

BCE a acordat imprumuturi fara precedent, in decembrie, in valoare de 489 miliarde de euro, pentru o perioada de 3 ani. Analistii considera ca cererea de fonduri va fi la fel de mare in cadrul celei de-a doua oferte facute de banca centrala, pe 29 februarie, noteaza Bloomberg.

Stigmatul legat de utilizarea acestei facilitati de creditare - considerat ca atare deoarece este ultimul resort de finantare la care pot apela bancile, fiind atipic pentru sistemul bancar - incepe sa se risipeasca. De asemenea, lista activelor care pot fi utilizate drept colateral (garantie) pentru aceste imprumuturi se largeste, ceea ce va creste eligibilitatea bancilor pentru accesarea acestor fonduri si, totodata, ar putea creste si sumele accesate de fiecare banca.

Mario Draghi, presedintele BCE, a declarat ca se asteapta ca cererea sa fie in continuare foarte ridicata pentru imprumuturile bancii centrale, desi, probabil, usor mai scazuta decat in decembrie.

Strategia BCE este aceea de a inunda sistemul bancar cu bani foarte ieftini in incercarea de a evita o blocare a activitatii bancilor din cauza lipsei de lichiditati. Clasa politica europeana face presiuni asupra bancilor pentru a utiliza acesti bani, purtatori de dobanzi foarte scazute, pentru cumpararea de titluri de stat, astfel incat statele europene sa poata depasi, la randul lor, criza datoriilor.

Un alt motiv pentru care banca centrala ofera lichiditati ieftine este acela ca in 2012 trebuie refinantate datorii ale bancilor in valoare de 765 miliarde de dolari, datorii care ajung la maturitate anul acesta. In conditiile in care investitorii raman sceptici cu privire la acordarea unor noi imprumuturi bancilor, fondurile BCE vin sa salveze situatia.

Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Valoarea adăugată a sectorului tehnologiei informației și comunicațiilor (TIC) al UE a fost în 2021 echivalentă cu 5,5% din valoarea adăugată brută a economiei europene. România s-a...
Vești proaste pentru angajații Tarom. Compania intră în reorganizare economică
Vești proaste pentru angajații Tarom. Compania intră în reorganizare economică
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat miercuri, 24 aprilie, la Tulcea, că TAROM va primi până la finele lunii ajutor din partea Comisiei Europene şi apoi va intra într-o...
#criza ecuropeana, #criza datorii, #finantare banci, #finantare BCE, #imprumuturi BCE , #stiri BCE