BCE: Instabilitatea politica submineaza cresterea economica a Romaniei

Joi, 15 Octombrie 2009, ora 12:09
1000 citiri
BCE: Instabilitatea politica submineaza cresterea economica a Romaniei
Foto: Daylife

Noile state membre ale Uniunii Europene, inclusiv Romania, au cel mai mare potential de crestere din Uniune, insa instabilitatea politica submineaza acest eforturi, este de parere Ewald Nowotny, membru in Consiliul de guvernare al Bancii Centrale Europene (BCE).

Intr-un discurs tinut dupa demiterea Guvernului Emil Boc, oficialul BCE a spus ca nu ajuta deloc faptul ca mai multe tari nu au un guvern functional.

"Cand exista dezechilibre majore si este nevoie de sprijinul Fondului Monetar International, nu este un semn bun", a spus Nowotny (foto), citat de Reuters. "Insa, pe termen mediu, sunt convins ca aceasta regiune are cel mai mare potential de crestere din Europa", a adaugat el.

De asemenea, Nowotny a spus ca, in anii urmatori, cele zece tari admise in Uniunea Europeana la ultima runda de largire vor continua sa creasca, pentru a ajunge la nivelul tarilor din vest, potrivit Dow Jones Newswire.

In ultimii zece ani, tarile fost comuniste din Europa Centrala si de Est au crescut la o rata mult mai accelerata decat vecinii lor din vest, insa au fost si cel mai grav afectate de criza financiara inceputa anul trecut.

Potrivit analistilor internationali, instabilitatea politica din Romania, inceputa cu plecarea din coalitie a Partidului Social Democrat si caderea Guvernului Boc, ar putea reprezenta o problema in respectarea termenilor prevazuti pentru pachetul de sprijin de 20 de miliarde de euro din partea Fondului Monetar International.

Pe de alta parte, recent, guvernatorii bancilor centrale europene, reuniti la un forum economic organizat de Reuters, au ajuns la concluzia ca una dintre cele mai mari piedici ale dezvoltarii economice pentru tarile din Europa Centrala si de Est o reprezinta datoriile.

Si aici, insa, exista o dilema. Pentru redresarea economica si iesirea din criza, statul ar trebui sa investeasca mai mult. Pe de alta parte, este obligat sa taie cheltuielile si sa mentina un nivel gestionabil al deficitelor bugetare, masuri impuse de acordul cu Fondul Monetar International.

Intrarea in zona euro nu inseamna rezolvarea problemelor

Oficialul Bancii Centrale Europene a avertizat ca statele din Europa Centrala si de Est nu ar trebui sa se grabeasca sa intre in zona euro, aceasta miscare nefiind o "poarta de scapare" de problemele pe care le au.

"Daca exista o vointa politica clara, daca exista o continuitate in procesul de luare al deciziilor politice, este foarte posibil sa aiba acces la zona euro", a spus Nowotny, dandu-le drept exemplu pe Slovenia si Slovacia.

Insa, deocamdata, desi toti politicienii romani sunt de acord ca intrarea in zona euro este o prioritate, este foarte clar faptul ca nu exista o continuitate, avand in vedere ca precedentul Guvern nu a durat nici macar un an.

"Statele ar trebui sa fie foarte atente, sa nu vada in euro o modalitate usoara de a iesi din problemele pe care si le-au creat singure", a adaugat Nowotny.

Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
#potential crestere Romania, #caderea Guvernului Boc, #Banca Centrala Europeana , #stiri BCE