Presa internationala - Noi reglementari pentru sistemul bancar international

Luni, 07 Septembrie 2009, ora 09:14
1820 citiri
Presa internationala - Noi reglementari pentru sistemul bancar international

Guvernatorii principalelor banci centrale au declarat duminica pozitia comunca in privirea impunerii unui nou set de masuri care sa intareasca sistemul de reguli si de supervizare din industria bancara.

Masurile au menirea de a "reduce considerabil probabilitatea si severitatea instabilitatilor economice si financiare", se arata intr-o declaratie de presa, citata de AFP.

Aprobarea acestui nou pachet pune in miscare si largeste pachetul "Basel II" finalizat in iulie, care solicita bancilor refacerea capitalului si a pierderilor suferite de pe urma colapsului de anul trecut, din pietele de credit si din pietele financiare.

"Acordurile realizate astazi intre 27 de tari importante ale lumii sunt esentiale dat fiind faptul ca impun noi standarde pentru reglementarea bancara si supervizarea la nivel mondial", a declarat Jean-Claude Trichet, presedintele Bancii Centrale Europene, care a prezidat intalnirea.

Supervizorilor financiari nationali li s-a cerut sa se asigure ca platile sau compensatiile pentru bancheri sunt "adecvate cu performanta pe termen lung si cu o politica prudenta a riscului", a adaugat Nout Wellink, presedintele Comitetului Basel si guvernator central al Bancii Olandei.

Totusi, intalnirea nu a stabilit o data ferma pentru implementarea noilor masuri, care vor continua sa fie discutate in urmatoarele luni.

O prima schita a masurilor va fi facuta publica in ianuarie.

Bancilor li se va solicita sa ridice nivelul si calitatea capitalului la noi standarde, insa intr-o maniera care sa promoveze stabilitatea sistemelor bancare nationale si economia in genere.

Bancherii centrali au aprobat principiul unui standard minim global care sa sustina lichiditatea si, de asemenea, un cadru care sa oblige bancile la construirea unui capital permanent "contra-ciclic" de tampon care sa poata fi folosit in perioadele de instabilitate.

"Aceste masuri vor determina cu timpul cresterea capitalului si a nivelului de lichiditate si, de asemenea, scaderea efectului de levier in sistemul bancar. Toate aceste masuri vor creste stabilitatea sistemului bancar", a mai explicat Wellink.

Masurile vor fi detaliate pana la sfarsitul acestui an si introduse intr-o perioada de testare pana la finalul lui 2010.

Intalnirea bancherilor centrali a venit imediat dupa intalnirea G20 a ministrilor de finante din Londra, care a avut loc sambata si care s-a soldat cu un compromis in privinta platilor bancherilor si a lasat nediscutate, in vederea urmatoarei intalniri G20 din Statele Unite, la sfarsitul lui septembrie, principalele probleme financiare.

Impunerea unor rezerve minime obligatorii mai mari pentru banci poate ajuta la evitarea colapsurilor de tipul celor ce au aparut in urma cu un an si care au determinat precipitarea crizei financiare si pachete masive de suport din partea statului pentru marile banci in cateva economii mari.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#Trichet, #BCE, #Basel II, #reglementari bancare , #stiri BCE