Record dupa record la BCE: Depozitele bancilor au depasit 500 de miliarde de euro

Marti, 17 Ianuarie 2012, ora 17:36
1289 citiri
Record dupa record la BCE: Depozitele bancilor au depasit 500 de miliarde de euro
Foto:Arhiva Ziare.com

Depozitele overnight ale bancilor europene la BCE au atins un nou record istoric, de 500 de miliarde de euro, reflectand excesul de lichiditati din sistemul financiar si tensiunile din pietele interbancare.

Bancile din zona euro au depus, in total, 501,93 de miliarde de euro, luni, o crestere de la 493,27 de miliarde de euro, cat au depozitat overnight vineri, noteaza Marketwatch.

Nivelul de depozitare overnight a fost intr-o continua crestere din august 2011, bancile folosind BCE pentru a-si depune excesul de bani, in loc sa sa il foloseasca pentru imprumuturi reciproce, din pricina expunerii la criza europeana a datoriilor.

Cu toate aceste, suma zilnica depozitata la BCE a crescut dupa ce aceasta a acordat primul imprumut pe trei ani catre banci, in decembrie.

Prin urmare, bancile iau bani de la BCE, pe care ii trimit inapoi, din cauza fricii care domneste pe piata.

Presedintele BCE, Mario Draghi, a declarat ca majorarea depozitelor overnight nu inseamna ca banii din imprumuturile pe trei ani "nu circula", mentionand ca bancile care depoziteaza sunt altele decat cele care beneficiaza de imprumut.

"Credem ca am evitat o criza majora a creditelor", a afirmat acesta, referindu-se la recentele politici ale BCE.

Atunci cand piata interbancara functioneaza corespunzator, bancile se folosesc de serviciul de creditare pentru a-si imprumuta doar cateva sute de milioane de euro in sistem overnight.

Insa multe banci sunt fortate, in acest moment, sa apeleze la BCE pentru nevoile de finantare pe termen scurt, pe masura ce criza datoriilor si cea bancara continua sa erodeze increderea bancilor una in cealalta.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#depozite overnight banci BCE, #record depozit overnight BCE, #banci zona euro criza , #stiri BCE