Ziare.com

Accentuarea inflatiei incetineste cresterea economica in zona euro

Joi, 29 Mai 2008, ora 21:30

   

Accentuarea inflatiei incetineste cresterea economica in zona euro
Economia zonei euro isi incetineste ritmul de crestere, pe masura ce inflatia se incapataneaza sa ramana la un nivel ridicat, ceea ce ar putea determina Banca Centrala Europeana (BCE) sa mentina dobanda cheie la nivelul actual in perioada urmatoare.

Indicele de incredere in economie s-a stabilizat in luna mai, fara sa inregistreze a 12-a scadere lunara consecutiva, cum anticipa piata. Totusi, sentimentul consumatorilor a atins, in mai, cel mai mic nivel din septembrie 2005, anuntand o incetinire economica in zona euro, conform unui sondaj al Comisiei Europene, citat de Reuters.

"Sentimentul consumatorilor indica, in continuare, o temperare a ritmului de crestere a produsului intern brut (PIB), de la 2,2% in primul trimestru din 2007 la 1,5% in primul trimestru al acestui an", a declarat Jennifer McKeown, economist al Capital Economics.

Semne noi de incetinire a avansului economiei au venit din Germania, principalul motor al zonei euro, unde rata somajului a crescut in luna mai pentru a prima oara in ultimii doi ani. Commerzbank estima ca perioada de glorie a pietei germane a muncii a trecut.

Cardul de masa Up Dejun iti aduce discounturi de pana la 50% la categorii precum: abonamente de servicii medicale Regina Maria, curierat DPD, card de carburant OMV Petrom, produse de birotica si papetarie Lecom, solutii de digitalizare, tracking GPS flota auto de la iTrack si altele. Obtine oferta AICI!

In ciuda asteptarilor privind incetinirea cresterii economice, e posibil ca o accelerare a inflatiei in luna mai sa determine Banca Centrala Europeana (BCE) sa mentina dobanda de politica monetara la nivelul actual, chiar daca asteptarile referitoare la o crestere a dobanzii cheie in lupta cu cresterea preturilor sunt slabe.

Presedintele BCE, Jean-Claude Trichet, a declarat intr-un interviu publicat joi ca rolul bancii este sa mentina stabilitatea preturilor deoarece cresterea economica si locurile de munca depind de acest lucru.

"Stabilizarea generala a sentimentului economic in zona euro, in mai, va intari din nou parerea BCE ca o scadere a dobanzii cheie nu este garantata pentru o perioda indelungata din viitor, mai ales datorita nivelurilor ridicate ale inflatiei din zona euro si a riscurilor", a spus Howard Archer, economist la Global Insight.

BCE vrea sa mentina inflatia sub 2% si considera ca accetuarea inflatiei este temporara, chiar daca fenomenul s-a prelungit. Banca a mentinut neschimbata dobanda cheie, la 4%, de la mijlocul lui 2007.

In ciuda cresterii accentuate a preturilor la carburanti si mancare, asteptarile inflationiste anuale ale consumatorilor au ramas neschimbate in luna mai, la 28 de puncte, si s-au incadrat intre 26 si 28 de puncte, din momentul inceperii crizei creditelor, in august 2007, pana in prezent. Acesta ramane, totusi, cel mai ridicat nivel din decembrie 2001.
Citeste mai multe despre inflatie zona euro analiza crestere economica
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1124 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor