Ziare.com

Are nevoie Europa de un euro mai slab?

de Teodora Bodeanu
Duminica, 28 Aprilie 2013, ora 19:26

   

Are nevoie Europa de un euro mai slab?
Banca Centrala Europeana (BCE) ar trebui sa reactioneze la politicile monetare agresive din alte state si sa ia masuri pentru deprecierea monedei unice, este de parere un fost membru in Consiliul de Adminstratie al institutiei.

"Daca ne uitam la Asia, SUA si Europa, vedem ca Europa este veriga cea mai slaba. Prin urmare, ne-am astepta ca rata de schimb a euro sa fie mai mica decat a altor monede, insa nu vedem acest lucru, din cauza politicilor monetare agresive din alte parti ale lumii, comparativ cu Europa. Asa ca Europa ar trebui sa reactioneze", a declarat Lorenzo Bini Smaghi, fost membru in Consiliul de Administatie al BCE, citat de CNBC.

Comentariile sale vin dupa o scadere de 25 de procente a yenului fata de dolarul american de la mijlocul lunii noiembrie pana in prezent, banca centrala anuntand "pomparea" a 1,4 trilioane de dolari in economie, pe o perioada de doi ani, si dublarea masei monetare.

Bini Smaghi este de parere ca politica Bancii Japoniei va crea probleme mai tarziu, deoarece banii in plus sunt folositi pentru a fi cumparate active straine, astfel incat rata de schimb sa coboare dramatic, existand un impact major asupra altor economii din lume. "Cumpara noi active, risca, astfel ca impactul este important si pot exista probleme in viitor", a spus fostul oficial BCE.

Ce masuri va lua BCE

Saptamana viitoare, Banca Centrala Europeana ar putea anunta o reducere de 0,25 la suta a ratei dobanzii de politica monetara. Masura este asteptata dupa ce au fost publicate o serie de date dezamagitoare cu privire la economia zonei euro, potrivit carora chiar si economia Germaniei a incetinit ritmul.

BCE nu a mai modificat dobanda cheie din iulie 2012.

"Nu ar fi o masura contraproductiva, nu cred ca ar strica. Ar fi un prim pas in incercarea de a alinia conditiile monetare la ceea ce se intampla in restul lumii si este ceea ce Europa are nevoie", a spus Bini Smaghi.

In aceasta saptamana, cancelarul german, Angela Merkel, a discutat, la randul sau, despre rata dobanzii de politica monetara, spunand ca BCE ar trebui sa o creasca, daca s-ar uita doar la Germania. Insa a admis ca institutia trebuie sa ia in considerare nevoile financiare ale intregii zone euro.

"Daca vrem sa ajungem la un nivel al dobanzilor tolerabil, trebuie sa depasim aceasta diviziune interna din cadrul zonei euro", a precizat cancelarul german.

Insa fostul oficial BCE sugereaza ca institutia trebuie sa faca mai mult decat ajustarea ratelor, in functie de conditiile economice.

De altfel, multi lideri europeni incep sa-si dea seama ca doar masurile de austeritate nu functioneaza. Premierul spaniol, Mariano Rajoy, incearca sa obtina un termen mai lung pentru atingerea tintelor de deficit bugetar, in timp ce premierul italian, Enrico Letta, a declarat, in aceasta saptamana, ca "politica de austeritate a Europei nu mai este suficienta".
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2303 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Un Euro mai modest stimuleaza productia si exportul intre europeni.

Este deci interesant ca Euro sa fie mai "slabutz" fata de dolar!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor