Banca Centrala Europeana nu poate salva Italia. Afla de ce

Vineri, 11 Noiembrie 2011, ora 09:16
2960 citiri
Banca Centrala Europeana nu poate salva Italia. Afla de ce

Costurile de finantare ale Italiei au atins un nivel record, randamentele cerute depasind 7 procente, iar multe voci sustin ca doar Banca Centrala Europeana ar avea sanse sa mai salveze tara.

Totusi, investitorii nu ar trebui sa se bazeze pe Banca Centrala Europeana (BCE) sa intervina mai mult decat a facut-o pana in prezent si sa devina creditorul tarilor cu probleme financiare din zona euro, potrivit analistilor de la The Wall Street Journal.

In primul rand, oficialii bancii au spus, in repetate randuri, ca nu au mandat sa faca acest lucru, deoarece ar incalca legislatia europeana. Chiar noul presedinte al BCE, italianul Mario Draghi, a precizat ca programul de achizitii de obligatiuni este temporar si limitat.

Tratatul european interzice, prin articolul 101, ca BCE sa ofere imprumuturi guvernelor, in timp ce articolul 103 specifica faptul ca zona euro nu trebuie sa plateasca datoriile statelor membre.

Al doilea motiv pentru care BCE va refuza sa puna in miscare un program amplu prin care sa cumpere toate obligatiunile italiene, astfel incat sa mentina un cost scazut, este faptul ca se creeaza un precedent, care ar modifica, pentru totdeauna, relatia bancii cu statele din zona euro.

Prin urmare, daca, in viitor, se va ivi o alta situatie similara, oficialii bancii nu vor putea refuza, ceea ce inseamna ca ar renunta la o mare parte din independenta, o caracteristica de baza a oricarei banci centrale.

In al treilea rand, BCE ar fi expusa unor riscuri majore. Sa fie creditorul unei tari ar fi cu totul diferit de a juca rolul creditorului unei banci. In cazul bancilor, BCE nu imprumuta fara garantii, lucru pe care nu il poate face in momentul achizitiei de obligatiuni.

Unii analisti sunt de parere ca noul guvern din Roma ar putea aplica rapid masurile de austeritate, ducand la scaderea riscului creditarii, ceea ce ar putea determina BCE sa-i ofere mai mult ajutor. Insa nu toate riscurile tin de Italia. De exemplu, criza din Grecia a pus in pericol credibilitatea Italiei.

Nu in ultimul rand, adevarata valoare a unui creditor de genul bancii centrale este sa ridice nivelul de incredere al investitorilor. Insa acest lucru nu s-a intamplat nici in cazul Greciei, Portugaliei sau Irlandei, cele trei tari avand nevoie de ajutoare financiare de la FMI, in ciuda faptului ca BCE le cumpara bondurile.

Citeste si:
Avocat, despre cererea de azil politic a lui Oprescu în Grecia: ”Cum e posibil să spună că România îl persecută politic?”
Avocat, despre cererea de azil politic a lui Oprescu în Grecia: ”Cum e posibil să spună că România îl persecută politic?”
Avocatul Adrian Cuculis a dat detalii referitoare la cererea controversată a lui Sorin Oprescu, fost primar al Capitalei, prin care a solicitat azil politic în Grecia. "Cum credeți că este...
Sorin Oprescu surprins în imagini la instanța din Atena. Ce le-a răspuns judecătorilor, întrebat dacă vrea să se întoarcă în România
Sorin Oprescu surprins în imagini la instanța din Atena. Ce le-a răspuns judecătorilor, întrebat dacă vrea să se întoarcă în România
Sorin Oprescu, fost primar al Bucureștiului, rămâne în arest în Grecia până când va fi luată o decizie în privința extrădării în România, unde a fost condamnat la 10 ani de...