Banii de la BCE relaxeaza pietele. Care vor fi efectele asupra Romaniei?

Joi, 01 Martie 2012, ora 15:41
958 citiri
Banii de la BCE relaxeaza pietele. Care vor fi efectele asupra Romaniei?

Banca Centrala Europeana a hotarat miercuri sa imprumute pentru trei ani o suma record ce va merge catre 800 de banci din Europa, insa aceasta masura nu va avea mare efect pentru bancile din Romania, in timp ce reactia piatei bursiere va fi temporara, cred analistii.

BCE a acordat miercuri 529,5 miliarde euro imprumut pe trei ani, intr-o a doua transa de bani destinati institutiilor financiare din Europa. In ciuda estimarilor analistilor, 800 de banci au apelat la fondurile BCE, cu aproape 300 mai multe decat in luna decembrie a 2011, cand a avut loc prima astfel de transa.

In 21 decembrie, Banca Centrala Europeana a decis sa ofere un imprumut de 450 miliarde de euro, bani care au mers catre 523 de banci. Suma acordata atunci nu a ajuns in piete, cum se presupunea, ci s-a intors fie catre BCE sub forma de depozite, fie catre titlurile de stat ale tarilor cu probleme, precum Italia, Spania, Irlanda si Grecia.

"A fost un succes, sa spunem asa, mai mare decat s-a sperat. Bancile au apelat masiv la aceasta facilitate si asta a avut doua efecte pe piata. Unul ca a usurat presiunea asupra bancilor si a doua ca a usurat presiunea asupra obligatiunilor suverane, asupra titlurilor de stat, dand posibilitatea unor tari precum Italia sa se imprumuta la niste dobanzi foarte convenabile", a precizat Aurelian Dochia, analist financiar.

Reactia imediata a deciziei BCE - relaxarea pietelor

Masura luata de BCE in decembrie a adus o relaxare a pietelor si o relansare a vanzarii de obligatiuni pentru statele cu probleme, dar in ciuda succesului aparent, drumul este presarat de pericole.

Citeste mai multe despre

Banii de la BCE relaxeaza pietele. Care vor fi efectele asupra Romaniei? pe Business24.ro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mihai Trăistariu angajează cameristă, cu salariu negociabil. Ce pretenții are: ”Fetele tinerele fușeresc”
Mihai Trăistariu angajează cameristă, cu salariu negociabil. Ce pretenții are: ”Fetele tinerele fușeresc”
Cântărețul Mihai Trăistariu are câteva apartamente pe care le închiriază pe litoralul românesc, la Mamaia, drept pentru care artistul a anunțat că își dorește să angajeze o cameristă...
Greva poștașilor nu a afectat distribuirea pensiilor. Banii au ajuns la timp, anunță Poșta Română
Greva poștașilor nu a afectat distribuirea pensiilor. Banii au ajuns la timp, anunță Poșta Română
Toate drepturile bănești au fost distribuite către pensionari până la jumătatea lunii aprilie, transmite Compania Națională "Poșta Română" joi, 18 aprilie. Conform operatorului...
#finantare banci europene BCE, #imprumut BCE banci Europa, #piata capital Romania , #zona euro