Ziare.com

BCE: In 2014 toate statele din zona euro vor inregistra o crestere economica

Duminica, 09 Decembrie 2012, ora 08:05

   

BCE: In 2014 toate statele din zona euro vor inregistra o crestere economica
Economiile europene vor incepe sa-si revina la mijlocul anului urmator si, desi recuperarea va fi mai pronuntata in cazul tarilor din centrul zonei euro, toate cele 17 state din zona unica vor inregistra crestere economica in 2014, a declarat sambata vicepresedintele Bancii Centrale Europene, Vitor Constancio.

BCE a mentinut joi dobanda de referinta in zona euro la nivelul record de 0,75% si a estimat ca economia zonei euro se va contracta si in 2013, dupa o contractie de 0,5% in acest an, ceea ce lasa deschisa usa pentru o posibila reducere a costului creditului anul urmator, transmite Reuters.

"Ne asteptam la o revenire a cresterii in teritoriul pozitiv in 2014, cea ce inseamna ca ne asteptam sa vedem semnale ale unei reveniri a economiei reale inca din 2013", a declarat portughezul Vitor Constancio la o reuniune a guvernatorilor bancilor centrale.

Potrivit celor mai noi prognoze elaborate de staful BCE, economia zonei euro ar urma sa inregistreze anul viitor o contractie de 0,3%, in conditiile in care in luna septembrie BCE miza pe o crestere de 0,5%. In acest an, zona euro ar urma sa inregistreze un recul al PIB de 0,5%.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

"Revenirea va fi mai semnificativa pentru tarile din centru, deoarece tarile care in prezent sunt supuse presiunilor vor continua si anul viitor politicile de ajustare. Pentru 2014 situatia va fi diferita, deoarece ne asteptam ca toate tarile sa inregistreze o anumita crestere", a spus Vitor Constancio.

Produsul Intern Brut al zonei euro a inregistrat o scadere de 0,1% in trimestrul al treilea al acestui an comparativ cu perioada similara a anului trecut, dupa o scadere de 0,2% in trimestrul al doilea, ceea ce inseamna ca cele 17 state din zona euro au intrat oficial in recesiune.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 1584 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Eeei... Au tras si ei cu ochiu' la site-ul nostru si-au văzut că-ncă

de la debutu' criz'i, precum grăit-a tastatura-mi, si-această criză bancaristă, la fel ca toate celelalte 5 de la fiecare 80 ani, incepand de la aparitia primei bancnote din Europa in 1608, va dura tot 5 ani (adică 60 luni)!

 

Sunteti optimist

Tare mi-e teama sa nu dureze 15 sau 20 de ani.
Oricum, dupa mai multe caderi succesive, trebuie sa vina si o crestere (fata de anul precedent, nu fata de anul cel mai bun inainte de criza). La situatia de la care s-a plecat inainte de criza se va ajunge mult mai greu, poate niciodata.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor