Ce sanse are Romania sa intre in zona euro?

Vineri, 01 Octombrie 2010, ora 12:22
3242 citiri
Ce sanse are Romania sa intre in zona euro?
Foto: Telegraph

Romania trebuie sa respecte calendarul de intrare in zona euro in 2015, deoarece are nevoie de un program care sa o impinga inainte, fara de care tara se "va duce de rapa", potrivit lui Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.

Miercuri, presedintele Comisiei Economice din Senat, Varujan Vosganian, declarase ca Romania va fi nevoita sa amane intrarea in zona euro pana in 2016, deoarece este imposibil sa scada deficitul bugetar la 4,4 la suta in 2011.

"Parerea BNR-ului este ca 2015 este o tinta si ca Romania nu are dreptul sa abdice de la aceasta tinta. Nu este obligatoriu in istorie ca viitorul sa semene cu trecutul. Este vorba de faptul ca noi avem nevoie de un program care sa ne impinga inainte. Fara un program, cu voci care spun ca nu suntem pregatiti, nu putem sa intram, ne ducem de rapa", a declarat Adrian Vasilescu, pentru Ziare.com.

Oficialul bancii centrale sustine ca singurul dezavantaj al intrarii in zona euro, in ochii unora, este faptul ca Romania va fi fortata sa aiba mai multa grija de criteriile de performanta.

"In mintile multora de la noi, acesta este un dezavantaj, pentru ca sunt obisnuiti sa o "lalaie". Tara insa are nevoie de criterii de performanta si de respectarea lor, pentru ca nu mai putem sa ramanem o natiune aflata pe ultimul loc in Uniunea Europeana", a comentat Vasilescu.

Unul din marele avantaje ale intrarii in zona euro este faptul ca vom avea una din cele mai puternice moneda la nivel mondial, lucru din care decurg multe alte avantaje economice.

"Oamenii care se imprumuta, ce probleme sunt acum cand se imprumuta in valuta, trebuie sa fii mereu atent la curs, daca leul se depreciaza, rata lor la banca creste. Importatorii, exportatorii, investitiile, toate problemele astea vor avea o alta cursivitate cu o moneda de talia euro", a explicat Vasilescu.

El a adaugat ca, in cazul Greciei, a fost mai mult o problema de ordin politic, deoarece nu s-a inteles faptul ca zona euro presupune multa corectitudine.

Consilierul guvernatorului BNR contracareaza "scepticii", aducand aminte de ce s-a intamplat inainte de intrarea in Uniunea Europeana.

"Am avut un program pentru aderarea la Uniunea Europana, pentru ianuarie 2007. Am intrat la 1 ianuarie 2007. Cititi presa de dinainte, vedeti istoria, cate voci pesimiste au fost si cate pledoarii pentru a amana intrarea in UE. Daca amanam cu un singur an intrarea, astazi nu mai eram in Uniunea Europeana, pentru ca, vedeti, criza a rupt orice elan al UE de extindere, pentru moment", a explicat Vasilescu.

Conditiile de intrare in zona euro, mult mai stricte

Potrivit analistului economic Daniel Daianu, fost ministru de Finante, problemele in calea aderarii sunt atat interne, cat si externe, avand in vedere ca, dupa criza financiara din Europa, s-au impus conditii de intrare mai aspre.

"Pe de o parte, conditiile de intrare in zona euro se inaspresc si nu neaparat intrucat s-ar dori sa se limiteze numarul membrilor acestei arii, ci intrucat problemele din zona monetara unica obliga la o modificare a sistemului de guvernanti, care inseamna reguli de disciplina fiscala mai bine precizate si cu penalizari mult mai clare, insotite chiar de un automatism in aplicarea acestora, pentru tarile care nu ar dovedi o disciplina fiscala corespunzatoare", a explicat Daianu, pentru Ziare.com.

In al doilea rand, inainte de a lua in considerare acceptarea in zona euro, factorii decidenti vor acorda atentie dezechilibrelor interne, dincolo de cele bugetare, mai ales in privinta conturilor curente.

De asemenea, bugetele fiecarui stat membru va fi atent analizat de ceilalti parteneri, inainte de a fi aprobat de parlamentul national, pentru a se asigura corectitudinea sa.

"Toate acestea complica foarte mult functionarea unei economii inauntru zonei monetare unice, daca nu indeplineste conditii de convergenta nominala si reala. Sunt tari care au recurs la "scamatorii" temporare pentru a-si infrumuseta conturile nationale si indicatorii si, in timp, s-a dovedit ca economiile nu parcursesera o suficienta distanta in ceea ce priveste convergenta reala", a explicat fostul ministru de Finante.

Astfel, tarile cu economii mai putin performante, cu dezechilibre mari, de la inflatie ridicata la deficite bugetare structurale majore si deficite de competitivitate, au sanse diminuate de a se incadra in calendarul de intrare in zona euro pe care si-l propusesera initial.

"Este bine sa ne mentinem o tinta, dar, in conditiile date, probabilitatea de a respecta noile conditii care se contureaza ca fiind cerinte, asa cum erau conditiile de la Maastricht, probabilitatea scade. Aici se impletesc conditii de convergenta nominala cu cele de convergenta reala. Economia Romaniei are de parcurs inca o distanta foarte, foarte serioasa", a adaugat Daianu.

Ce ne cere zona euro, in afara de scaderea deficitului?

Pentru a avea succes in interiorul uniunii monetare, Romania ar trebui sa duca la bun sfarsit reforme de natura structurala, printre care restructurarea cheltuielilor publice, reconstructia bugetului public si cresterea incasarilor bugetare, potrivit analistului economic.

De asemenea, trebuie facute reforme privind piata muncii, care sa faciliteze crearea de locuri de munca, sa fie efectuate investitii in cercetare si dezvoltare si educatie, dar sa fie modificat si sistemul administratiei publice, pentru o utilizare mai productiva a banului public.

"Sunt mai multe conditii aici, nu strict legate de buget, atunci ne va fi bine in zona monetara. Daca nu faci asa ceva, atunci uniunea monetara devine precum o cingatoare care te sufoca, asa cum s-a intamplat cu tarile din flancul sudic", a comentat Daianu.

Spre deosebire de alte tari, Romania are vointa politica de a intra in zona euro, insa respectarea conditiilor economice ar putea fi dificila.

"Unele tari vor sa-si mentina automia politicii monetare. Cehia nu doreste, dar aici dezbaterea comporta o dimensiune care priveste filosofia integrarii in Europa. In Cehia sunt partide care nu agreeaza tipul de integrare adanca politica si economica. Si in Polonia exista curente de gandire de acestea", a explicat Daianu.

"In Romania si in general, cu exceptia Cehiei, curentele de opinie spun ca e bine sa ne integram in uniunea monetara. Dincolo de aceasta orientare politica, exista considerentele de ordin economic. Degeaba vrei sa intre acolo, trebuie sa te primeasca si ceilalti, iar ceilalti nu te primesc daca nu indeplinesti niste considerente de ordin economic", a conchis fostul ministru de Finante.

Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
#intrare zona euro, #Adrian Vasilescu zona euro, #Daniel Daianu zona euro , #zona euro