Unele tari spun NU. Romania trebuie sa accepte regulile jocului din zona euro?

Marti, 18 Septembrie 2012, ora 07:20
3657 citiri
Unele tari spun NU. Romania trebuie sa accepte regulile jocului din zona euro?
Foto: Arhiva

Oficialii romani au raspuns afirmativ la apelul Comisiei Europene pentru stabilirea unui mecanism unic de supraveghere a sistemului bancar in care tarile din afara zonei euro nu ar avea drepturi depline, in timp ce alte state europene refuza categoric ca aspecte care vizeaza banii contribuabililor sa fie decise de o institutie in care nu sunt reprezentate.

Ulterior, mecanismul ar urma sa conduca la crearea unei uniuni bancare, o etapa importanta in procesul de integrare ideala spre care se tinde in Europa, desi principala forta din spatele crearii unui astfel de sistem este in primul rand criza cu care se confrunta uniunea monetara.

Noua constructie presupune concentrarea puterii de supraveghere a aproximativ 6.000 de banci din zona euro la nivelul Bancii Centrale Europene, in timp ce celelalte state membre ale Uniunii Europene se pot alatura mecanismului printr-o stransa colaborare cu BCE, se arata intr-un document al CE.

Cu sau fara participare, mecanismul ar avea un impact substantial in intreaga Uniune Europeana, in contextul in care bancile din tari precum Romania, Ungaria, Slovacia, Cehia sau Polonia sunt detinute in proportii de pana la 90% de institutii din zona euro.

Din acest motiv, Ewald Nowotny, membru al consiliului de guvernare al BCE, sustine, conform Reuters, ca este in interesul natiunilor din centrul si estul Europei sa adere la sistem, in special al celor care sunt strans conectate cu restul tarilor din Europa.

Insa fara drept de vot, Polonia si Suedia au respins deja propunerea in forma promovata de Barroso si avertizeaza ca numeroase tari din afara zonei euro "gasesc aceasta solutie ca fiind inacceptabila", potrivit ministrului suedez de Finante, Anders Borg, citat de Polskie Radio.

Nu este si cazul tarii noastre, care, potrivit presedintelui Traian Basescu va sprijini proiectul, deoarece "nu avem niciun motiv sa fim impotriva realizarii uniunii bancare, ceea ce va duce la o atenta supraveghere a bancilor din zona euro si nu numai".

Este important sa participam

In opinia analistilor romani, este important ca Romania sa participe la discutiile care au loc in prezent si, in special, la procesul de unificare din Europa in ansamblul sau.

"Romania trebuie sa participe la negocieri, nu ne poate fi indiferent cum se solutioneaza. Exista riscuri legate de posibilitatea ca bancile mari europene sa se concentreze pe activitatile mari din zona euro si sa fie chiar incurajate la aceasta miscare in detrimentul tarilor care nu fac parte din zona euro", a afirmat analistul Aurelian Dochia pentru Ziare.com.

Rezultatele unei astfel de abordari vor fi vizibile pe termen lung, considera Radu Ciofu, analist Transilvania Capital, iar Romania trebuie sa respecte regulile jocului pentru a fructifica beneficiile unei uniuni puternic integrate.

"Pe termen lung plus cinci ani, tendinta este de unificare a zonei euro. Au fost foarte multe semnale din partea politicii europene privind o mai mare integrare. Uniunea bancara este doar un pas in aceasta directie, dar un pas care trebuie facut.

Vrea Romania sa faca parte dintr-o uniune puternic integrata? Daca da, atunci trebuie sa accepte regulile jocului. Din punct de vedere economic, este bine pentru Romania sa fie in zona euro, in proiectul care se prefigureaza", a spus analistul pentru Ziare.com.

Desigur, este vorba de un proiect inca in dezbatere, atrage atentia, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, iar deciziile trebuie luate intai la nivel central.

"Cred ca mai este in continuare mult timp pana cand va fi de luat o decizie aici la Bucuresti. Mai intai, trebuie sa se ia o decizie acolo la central. Asteptam proiectul final si atunci banca nationala va lua deciziile de rigoare in functei de realitatea care ni se asaza in fata", a spus reprezentantul BNR pentru Ziare.com.

Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Compania Xiaomi a emis recent un avertisment către utilizatorii săi privind riscurile asociate cu folosirea protecțiilor de ecran cu adeziv lichid UV. În ciuda popularității acestor...
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, pe 23 aprilie, că urmează să investigheze platformele de comerț online chinezești Temu și Shein, făcând și o...
#Romania uniune bancara euro, #Romania zona euro , #zona euro