Economia globală a prins "furtuna perfectă". Cât de rău se combină pentru omenire criza energetică, inflația și multiplele penurii

Sambata, 16 Octombrie 2021, ora 03:02
9063 citiri
Economia globală a prins "furtuna perfectă". Cât de rău se combină pentru omenire criza energetică, inflația și multiplele penurii
Supermarketurile din multe țări au început să ducă lipsă de marfuri/ FOTO: nbcnews

De la supa de vită din Tokyo până la puiul prăjit din Londra, consumatorii încep să resimtă creșterea bruscă a costurilor care traversează economia globală, scrie Reuters.

Revenirea pe măsură ce restricțiile au fost relaxate a scos la iveală penuria din lanțurile de aprovizionare, firmele fiind în căutare de muncitori, nave și chiar de combustibil pentru alimentarea fabricilor, amenințând redresarea economică.

Cel mai mare producător de pui din Marea Britanie a declarat că perioada de 20 de ani în care țara s-a bucurat de alimente ieftine se încheie, iar inflația prețurilor la alimente ar putea atinge două cifre.

„Zilele în care ai putea hrăni o familie de patru persoane cu un pui de 3 lire (4 dolari) se apropie de sfârșit“, a spus Ranjit Singh Boparan, proprietarul Grupului „2 Surori“.

Lipsa de muncitori, de camionagii și de măcelari, în timp ce a cincea economie a lumii se confruntă cu efectele Brexitului, precum și cu COVID, exacerbează tensiunile resimțite la nivel global de către afacerile internaționale.

Fără curcan pe masa de Crăciun?

Recunoscând tacit că perturbările vor continua, premierul Boris Johnson nu a exclus posibilitatea unor noi blocaje ale lanțului de aprovizionare în lunile următoare. Într-adevăr, se așteaptă ca lipsa de combustibil și de șoferi de transport în general, să afecteze nu doar pompele de benzină, ci să aibă efecte nefaste și pe rafturile magazinelor. Blocajele din lanțul de aprovizionare au afectat livrările de carne de pasăre, lapte și medicamente.

Într-un efort de a salva aprovizionările din perioada Crăciunului și de a atenua o altă problemă de deficit de personal, guvernul a anunțat că 5.500 de lucrători străini din sectorul avicol vor primi vize de la sfârșitul lunii octombrie până la sfârșitul anului, în speranța că Regatul Unit va putea evita o penurie de curcani de sărbători.

Însă reprezentanții mediului industrial și ministrul de finanțe Rishi Sunak au avertizat că problemele vor persista în Marea Britanie în perioada sărbătorilor. Rod McKenzie de la RHA este unul dintre pesimiști. ”Nu va fi un Crăciun normal, în sensul că nu vom putea procura toate lucrurile pe care suntem obișnuiți să le obținem tot timpul”, a spus acesta.

IKEA închiriază mai multe nave, cumpără containere și redirecționează mărfurile, cel mai mare brand de mobilă din lume încearcând să atenueze „furtuna perfectă” a perturbărilor.

Jon Abrahamsson, director executiv la Inter IKEA, a declarat pentru Reuters că se așteaptă ca această criză să se extindă până în 2022, cea mai mare provocare fiind aducerea bunurilor din China, unde sunt fabricate aproximativ un sfert din produsele IKEA.

IKEA a declarat că magazinele din America de Nord au fost cel mai grav afectate de lipsa produselor, urmate de Europa.

În Statele Unite, președintele Joe Biden a îndemnat sectorul privat să ajute la reducerea blocajelor care amenință să perturbe sezonul sărbătorilor din SUA. Biden a declarat că portul Los Angeles se va alătura portului Long Beach pentru a descărca aproximativ 500.000 de containere, în timp ce Walmart, Target și alți mari retaileri își vor extinde operațiunile de noapte pentru a ajuta.

Chiar și în Japonia, unde creșterea economică modestă a însemnat că prețurile multor lucruri - precum și salariile - nu au crescut mult de decenii, consumatorii și întreprinderile se confruntă cu un șoc al prețurilor pentru produse de bază, cum ar fi cafeaua și carnea de vită.

Inflația în zona euro, dublă față de ținta BCE

Inflația din zona euro ar trebui să atingă 4% înainte de sfârșitul anului, dublu față de ținta BCE, iar un număr tot mai mare de economiști o văd peste țintă pe tot parcursul anului 2022. Cele mai importante institute economice și-au redus prognoza comună pentru creșterea economică din 2021 în Germania, cea mai mare economie europeană, la 2,4% de la 3,7%, în condițiile în care blocajele în aprovizionare împiedică producția.

Criza de energie din China și India are efecte globale

China și India se luptă cu unul dintre cele mai grave deficite de energie electrică din istorie. Criza de energie din China, cauzată de penuria de cărbune, de prețurile ridicate ale combustibililor și de cererea industrială post-pandemică în plină expansiune, a oprit producția, inclusiv la fabricile care aprovizionează marile branduri precum Apple.

Agenția Internațională pentru Energie a declarat că această criză ar putea crește cererea de petrol cu o jumătate de milion de barili pe zi. „Prețurile mai mari la energie se adaugă, de asemenea, la presiunile inflaționiste care, împreună cu întreruperile de curent, ar putea duce la scăderea activității industriale și la o încetinire a redresării economice“, a declarat AIE în raportul său lunar privind petrolul.

La asta se adaugă o penurie globală de cipuri semiconductoare ce a forțat producătorii auto care încă se refac după coronavirus să oprească din nou producția.

România marchează cea mai mare rată a inflației din UE pentru a două lună consecutiv
România marchează cea mai mare rată a inflației din UE pentru a două lună consecutiv
Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a scăzut în luna februarie până la 2,8%, de la un nivel de 3,1% în ianuarie, însă România este, pentru a doua lună consecutiv, ţara cu cea...
Apple trebuie să plătească 490 de milioane de dolari pentru a soluționa un proces în care CEO-ul Tim Cook a fraudat acționarii
Apple trebuie să plătească 490 de milioane de dolari pentru a soluționa un proces în care CEO-ul Tim Cook a fraudat acționarii
Apple a ajuns la o înţelegere de 490 de milioane de dolari pentru a soluţiona un proces colectiv în care se presupunea că directorul executiv Tim Cook a fraudat acţionarii ascunzând...
#eonomie globala, #criza economica, #criza energetica, #inflatie, #zona eura, #BCE, #China , #zona euro