Irlanda publica detaliile propriului dezastru bancar - Presa internationala

Joi, 31 Martie 2011, ora 11:56
1754 citiri
Irlanda publica detaliile propriului dezastru bancar - Presa internationala

Irlanda se pregateste sa se confrunte in mod public cu problememele punctuale pe care le au bancile din sistemul sau bancar, pentru a stabili exact suma necesara pentru recapitalizare; BCE intentioneaza o marire a dobanzilor in zona euro, ceea ce va amplifica problemele economiilor precare ale zonei, iar oficialii americani considera ca marea problema a economiei o reprezinta controlul rigid asupra schimburilor valutare.

Dimensiunile complete ale dezastrului bancar din Irlanda vor fi facute publice joi, prin publicarea raportului stress-testelor efectuate auspra bancilor din sistemul irlandez.

Vor fi stabilite cu exactitate pierderile, despre care se banuieste ca sunt enorme, ale unor banci precum Allied Irish Banks (AIB), Bank of Ireland, Irish Life & Permanent (IL&P), in conditiile in care coalitia de guvernamant incearca sa masoare cu exactitate dimensiunea debitelor, informeaza The Guardian.

Banca centrala irlandeza va publica cifrele folosind teste speciale de verificare a registrelor bancilor si construind situatii ipotetice pentru a verifica modul in care unele banci s-ar comporta, din punct de vedere financiar, intr-o situatie critica.

Cifrele neoficiale care se vehiculeaza plaseaza sumele necesare functionarii sistemului bancar irlandez in jurul a 30 miliarde de euro. Mare parte a pierderilor au fost determinate de catre dezvoltatorii imobiliari ale caror proprietati au fost puternic afectate cand s-a spart bula speculativa imobiliara.

Banca Centrala Europeana, decisa sa mareasca dobanzile la euro

Banca Centrala Europeana ramane decisa in continuare sa faca presiuni pentru marirea dobanzilor la moneda unica europeana, chiar in conditiile in care Irlanda si Portugalia - doua dintre regiunile cele mai slab economic ale zonei euro - se confrunta cu probleme masive in economiile proprii.

Jurgen Stark, membru al consililului de conducere al BCE, argumenteaza in favoarea unei mariri a ratelor dobanzilor intrucat aceasta masura ar aduce beneficii pentru toti membrii zonei euro, mai devreme sau mai tarziu. Aceasta in conditiile in care tarile mai slabe ale zonei euro primesc un sprijin puternic de la centru, sprijin pe care nu l-ar fi primit daca nu erau membre ale zonei euro, informeaza Financial Times.

In Irlanda, data fiind nevoia recapitalizarii bancilor afectate de criza, este o nevoie acuta de imprumuturi din partea Bancii Centrale Europene sau direct din pietele financiare; ori, daca dobanzile la euro cresc, accesarea acestor imprumuturi se va face la costuri mult mai mari. Situatia este similara pentru Portugalia care trebuie sa acceseze fonduri din piete.

Ridicarea dobanzilor la euro va plasa BCE-ul inaintea celoralalte banci centrale occidentale - FED-ul si Banca Angliei - in adoptarea unei politici monetare mai stranse. Cresterea dobanzii este dorita in conditiile in care BCE-ul considera cresterea economica de ansamblu a zonei euro ca fiind una robusta.

Principala problema economica - valutele rigide

Regimurile de schimb valutar strict controlate reprezinta principala problema pentru fluxul international al capitalurilor iar solutia la aceasta problema este simpla, considera secretarul Trezoreriei americane, Timothy Geithner.

Geithner a oferit un diagnostic clar: in vreme ce principalele valute globale se misca liber intre diverse piete, avand un curs de schimb liber - determinat de cerere si oferta - iar majoritatea economiilor emergente adopta treptat acest sistem valutar de liberalizare a cursului de schimb, exista in continuare unele economii care pastreaza un control strict asupra cursului de schimb, noteaza Reuters.

Geithner a facut aceste declaratii in unui seminar G20, referindu-se fara a nominaliza la politicile chineze de control asupra propriei monede.

Asimetria dintre politica liberalizarii cursului de schimb si cea de control strict asupra acestuia, determina riscuri inflationiste in economiile ale caror valute sun subevaluate, generand, pe de alta parte, o apreciere artificiala a valutelor cu care aceste economii intretin rapoarte comerciale.

"Aceasta este cea mai importanta problema care trebuie rezolvata in sistemul monetar international de astazi. Insa nu este greu de rezolvat", a mai declarat, optimist, Geithner.

Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
După ultimele vânzări înregistrate de Apple pentru produsul Vision Pro, casca VR a gigantului tech, se pare că oficialii companiei au luat decizia de a limita producția dispozitivelor....
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
#criza Irlanda, #dobanzi zona euro, #conflict SUA China, #politici China, #recapitalizare banci Irlanda , #zona euro