Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Presa internationala: BCE impune reglementari dure zonei euro

Luni, 21 Iunie 2010, ora 09:52
1554 citiri
Presa internationala: BCE impune reglementari dure zonei euro

Jean-Claude Trichet, presedinteleBancii Centrale Europene, urmeaza ca miercuri sa mareasca presiunea pe liderii europeni prin stabilirea unor propuneri extensive astfel incat sa fie prevenite viitoarele crize financiare in zona euro.

Comentariile lui Trichet in Parlamentul european vor sublinia limitele implicarii bancii centrale in masurle necesare pentru refacerea increderii in uniuna monetara europeana, informeaza Financial Times.

BCE vrea sa impuna reguli cu privire la orice expulzare din zona euro, in conditiile in care chiar admiterea acestei posibilitati ar putea determina o instabilitate. Minitrii de finante ai zonei euro ar urma sa devina "gardienii sustenabilitatii fiscale", cu taxe guvernamentale si decizii de cheltuieli supravegheate de catre o agentie independenta.

Vor fi de asemenea penalitati pentru incalcarea regulilor fiscale - si un sistem care sa coordoneze masurile prin supraveghere constanta a tarilor care isi pierd competitivitatea.

"Este un gest prin care se fixeaza o agenda puternica", a declarat Jean Pisani-Ferry director al Bruegel, un think-tank din Brouxelles. "Arata cat de puternica a iesit Banca Centrala Europeana din aceasta criza, in comparatie cu Comisia Europeana si cu grupul ministrilor de finante din zona euro".

Intr-un document facut public saptmana trecuta, BCE sugera o institutie cu management de criza capabila sa cumpere bonduri emise de guvernele zonei euro pentru a "redresa rapid dereglarile in pietele bondurilor nationale".

Aceasta ar insemna ca BCE ar putea evita criticile primite in Germania luna trecuta dupa ce a luat decizia de a cumpara bonduri europene, masura ce a calmat criza incipienta de pe aceasta piata. Axel Weber, presedintele Bundesbank, banca centrala germana, a avertizat cu privire la riscurile inflationiste.

Propunerile BCE nu fac nicio referinta la posibilitatea de restructurare a debitelor de catre o tara din zona euro - omisiune aparent cu intentia de a evita o astfel de masura, considerata variata usoara de depasire a problemei a unui guvern care si-a pierdut controlul asupra propriilor finante.

Comentariile lui Trichet vor alimenta dezbaterile cu privire la viitoarea guvernare economica a Europei, dezbatere care va atinge punctul maxim in octombrie, cand Herman Van Rompuy, presedintele Unuinii Europene, isi prezinta raportul final pe problema legata de liderii UE.

Germania favorizeaza accentul pus pe responsabilitatea asumata a fiecarui guvern. Insa Franta, care sustine o cooperare sporita in zona euro, poate sa aibe o atitudine ingrijorata legata de tendinta BCE de a-si limita responsabilitatile specifice luptei cu criza.

Propunerile BCE sunt in expectativa pentru a constata daca acestea sunt compatibile cu actualele tratate UE si pot fi implementate fara ca acestea din urma sa trebuiasca sa fie schimbate.

Numărul românilor ce vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Numărul românilor ce vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Un număr tot mai mic de români caută un loc de munca în altă țară și numărul este în scădere de șase ani. Un studiu realizat la nivel global a dezvăluit că românii ar prefera să...
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
#criza debite, #BCE, #reglemntari zona euro, #efecte recesiune globala , #zona euro