Presa internationala - BCE, increzatoare in economia europeana

Vineri, 09 Iulie 2010, ora 10:46
547 citiri
Presa internationala - BCE, increzatoare in economia europeana

Lumea nu ar trebui sa renunte la zona euro, a declarat presedintele Bancii Centrale Europene, in conditiile in care cifrele indica o crestere in exporturile germane si o intarire a mediului economic european.

In incercarea sa de a reface increderea investitorilor in blocul de 16 tari, Jean-Claude Trichet a explicat ca perspectiva unei reiterari a recesiunii este exagerata. Datele economice "nu confrma acest pesimism". Inca o recesiune "nu face parte dintre lucrurile pe care le observam", declara Trichet, citat de Financial Times.

Comentariile sale subliniaza increderea Bancii Centrale Europene in masurile adoptate pentru stabilizarea situatiei din Europa; Trichet chiar s-a referit la finala Cupei Mondiale intre doua tari europene, subliniand ca "nimeni n-ar trebui sa subestimeze Europa".

Cumpararea de urgenta a bondurilor pe pietele financiare de catre BCE era deja pe un trend descendent, in conditiile imbunatatirii sentimentului de incredere al investitorilor, preciza Trichet, intr-o posibila sugestie a faptului ca programul s-ar putea termina in curand.

Lansat in mai, in perioada de acutizare maxima a crizei bondurilor in zona euro, programul este controversat in Germania, unde Axel Weber, presedinte Bundesbank, a avertizat cu privire la riscul de inflatie pe care acesta il prezinta. Cumpararea de bonduri de catre BCE a fost, saptamana trecuta, in valoare de 4 miliarde euro, in scadere de la 16,5 miliarde, valoare din prima saptamana.

Trichet a apreciat de asemenea planul Uniunii Europene de a publica testele de stres pentru banci, luna aceasta, ceea ce BCE considera ca va determina o intarire suplimentara a increderii investitorilor. Economistii s-au plans ca aceste scenarii ale testelor sunt lipsite de detalii, fapt ce nu le-ar face atat de riguroase pe cat se doresc.

Cresterea in zona euro a fost evidenta in cifrele exceptionale ale celui de-al doilea trimestru in Germania, care a inregistrat cresteri de 9,2% la nivelul exporturilor si o crestere a productiei industriale de 2,6 procente in mai, comparat cu aprilie.

Totusi, in ciuda tonului sau optimist, Trichet a declarat ca BCE nu-si va revizui prognozele conform carora PIB-ul zonei euro va creste cu doar un procent anul acesta.

Saptamana trecuta BCE a retras 442 miliarde de euro acordate sub forma unor imprumuturi in urma cu un an. Unele dintre acestea au fost rostogolite ca imprumuturi pe termen scurt, insa aproximativ 250 miliarde de euro au fost inlaturate din sistemul financiar - marind astfel dobanzile de pe piata si, ca efect, inasprind politica monetara.

Trichet a explicat ca BCE inca nu incearca sa ridice costurile de finantare de pe piata la nivelurile de referinta anterioare, nivel care pentru BCE este in momentul de fata de 1 procent, dobanda anuala. Dobanzile din zona euro au crescut brusc, cu dobanda medie peste noapte in crestere de la 0,554 procente pana la 0,591 procente.

Citeste si:
Adrian Oros, ministrul Agriculturii, după revenirea în guvernul Cîțu: "Nu am părăsit echipa lui Ludovic Orban!"
Adrian Oros, ministrul Agriculturii, după revenirea în guvernul Cîțu: "Nu am părăsit echipa lui Ludovic Orban!"
Ministrul interimar al Agriculturii, Adrian Oros, a declarat că refacerea coaliţiei şi un guvern condus de Ludovic Orban este singura soluţie realistă şi decentă pentru gestionarea crizei...
MRU prevestește prăbușirea PNL: „Carnavalul politic din ultimele trei luni se vede în scăderea dramatică în sondaje”
MRU prevestește prăbușirea PNL: „Carnavalul politic din ultimele trei luni se vede în scăderea dramatică în sondaje”
Fostul premier și fost șef al SIE, Mihai Răzvan Ungureanu, a vorbit public despre actuala criză politică din România precum și despre situația pandemică. Acesta e de părere că...
Sursa: Ziare.com
Comentarii
Dan-Ionescu
rank 5
eu consider ca ue trebuie sa intareasca controlul asupra bugetelor nationale si sa inglobeze mai rapid