Presa internationala: China, in continuare neafectata de criza

Vineri, 10 Decembrie 2010, ora 09:45
1516 citiri
Presa internationala: China, in continuare neafectata de criza

China nu pare foarte afectata de criza ce mocneste in Europa, in conditiile in care vanzarile (exporturile) continua sa creasca; in Europa, in schimb, cele mai bune vesti sunt legate de stabilizarea pierderilor bancilor - desi se pastreaza in continuare vulnerabile - si de stabilirea unui acord de returnare a banilor acordati de Marea Britanie Islandei.

China a inregistrat o alta luna cu excedent comercial - de 22.9 miliarde dolari - in noiembrie, cand atat importurile cat si exporturile au crescut puternic, punand si mai multa presiune de autoritatile chineze pentru a creste ratele dobanzilor si pentru a lasa ca moneda ei sa se aprecieze.

Exporturile au crescut cu 34.9 procente in noiembrie, fata de luna similara a anului trecut, o crestere mult mai rapida decat se estima si un potential semn ca cererea din partea economiilor dezvoltate incepe sa creasca. In octombrie exporturile cresteau cu 22.9 procente, noteaza Financial Times.

Importurile Chinei au fost de asemenea, peste nivelul asteptarilor, crescand cu 37.7 procente in ultimul an, in comparatie cu o crestere de 25.3 procente in octombrie.

Surplusul comercial a fost in scadere fata de nivelul de 27.15 miliarde, inregistrat in octombrie, insa peste asteptari si in continuare cel mai mare inregistrat vreodata.

Economistii considera ca refacerea puternica a exporturilor a venit pe fondul unei presiuni internationale asupra Chinei pentru ca aceasta sa permita o apreciere a monedei sale, astfel incat sa poata corecta cererea puternica si concurenta pe care China o face micilor producatori din alte parti ale lumii. In ultima perioada insa moneda chineza a devenit chiar mai slaba fata de un cos de valute ale principalilor parteneri economici.

Marea Britanie si Islanda ajung la un acord in privinta depozitelor bancare neplatite

O imbunatatire a relatiilor diplomatice intre Islanda si Marea Britanei a fost semnalizata dupa ce au ajuns in sfarsit la o intelegere cu privire la plata a aproape 3 miliarde de euro pe care Marea Britanie l-a acordat Islandei in timpul celor mai dure momente ale crizei financiare.

Imprumutul a fost acordat Islandei pentru a asigura consumtorii britanici ca banca online Icesave poate mentine in siguranta si poate returna fondurile acestora dupa ce compania care o detinea, Landsbanki, a intrat in dificultate dupa colapsul Lehman Brothers in 2008, scrie The Guardian.

Olanda a fost o alta tara care a imprumutat bani Islandei pentru a- permite acesteia sa securizeze depozitele cetatenilor proprii in bancile islandeze care erau vedete ale sistemului bancar la momentul in care, inainte de criza, foarte multi europeni optau pentru dobanzile mai ridicate oferite de catre acestea dar si pentru stabilitatea pe care o sugerau.

Sistemul bancar irlandez avea o valoare de depasea de 10 ori valoarea economiei motiv pentru care, in momentul izbucnirii crizei, Islanda s-a vazut obligata sa accepte 2 miliarde de dolari su forma de ajutor din partea FMI si 2.5 miliarde din Suedia, Finlanda, Norvegia si Danemarca.

Pierderile bancilor, stabilizate in Europa

Bancile europene au reusit sa stabilizeze pierderile inregistrate de banci si sa le inlature in majoritatea cazurilor insa acestea ramen in continuare vulnerabile la efectele crizei datoriilor suverane sau la o incetinire a cresterii economice iar un mic numar de banci depind in continuare de imprumuturile la dobanzi preferentiale acordate de Banca Centrala Europeana.

In raportul bianual cu privire la sistemul financiar european, citat de catre New York Times, banca centrala portretizeaza zona euro ca fiind mai stabila decat era in urma cu cateva luni, desi este in continuare expusa la turbulentele venite dinspre pietele internationale.

"Situatia generala economica si financiara este inca precara si prezinta riscuri de stabilitate financiara" se arata in raportul bancii centrale. "Exista riscul ca recenta refacere a castigurilor sa se arate a fin nesustenabila".

Criza datoriilor suverane, care s-a centrat pe Grecia si Irlanda, ar putea avea efecte asupra ssitemului bancar, se arata in raport.

"Principalul risc pentru sistemul financiar al zonei euro ramane ingrijorarea cu privire la sustenabilitatea finantelor publice in unele tari din zona euro cu potential pentru puternice efecte in sectorul financiar", precizeaza specialistii BCE.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Motorola și-a extins gama de produse: ce oferă noile căști wireless ale producătorului
Motorola și-a extins gama de produse: ce oferă noile căști wireless ale producătorului
Motorola și-a extins recent portofoliul de produse, lansând nu doar noua serie de telefoane mobile Edge 50 - care include modelele Moto Edge 50 Pro, Moto Edge 50 Ultra și Moto Edge 50 Fusion -...
NASA trimite o dronă uriașă către Titan. Ce presupune misiunea
NASA trimite o dronă uriașă către Titan. Ce presupune misiunea
NASA a anunțat planurile pentru o misiune care va trimite prima dronă, numită Dragonfly, pentru a explora Titan, cel mai mare satelit al planetei Saturn. Inițiativa vine după succesul dronei...
#crestere China, #economie Asia, #datorii Islanda, #stabilitate banci zona euro, #raport BCE , #zona euro