Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Propuneri pentru numirea unui ministru european de Finante - Presa internationala

Vineri, 03 Iunie 2011, ora 10:56
1049 citiri
Propuneri pentru numirea unui ministru european de Finante - Presa internationala

Presedintele BCE sugereaza ca numirea unui ministru european de Finante ar fi o buna masura pentru reformarea guvernarii economice din zona euro; Grecia va anunta vineri noi masuri de austeritate pentru a putea primi inca o transa din banii FMI/UE, iar SUA este amenintata cu scaderea ratingului de tara daca nu rezolva problema deficitelor enorme.

Presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, a solicitat Uniunii Europene luarea unor masuri ferme in directia unui mai bun control fiscal si economic, sugerand ca scop pe termen mediu instituirea unei pozitii de ministru de Finante in cadrul Uniunii.

In cadrul unui discurs care marcheaza viziunea pe termen lung a presedintelui BCE cu privire la viitorul economic si monetar al Uniunii dupa criza zonei euro, acesta a solicitat implementarea unor masuri care sa permita participarea membrilor Uniunii in procesul decizional din fiecare tara in parte, noteaza Financial Times.

Trichet a refuzat, in cadrul conferintei, sa dea detalii cu privire la negocierile in privinta unui nou sprijin pentru Grecia insa a precizat ca se impune schimbarea politicilor de guvernare economica din zona euro, mergand dincolo de "dialectica supravegherii, recomandarilor si sanctiunilor".

A mai precizat ca "inasprirea regulilor care sa previna politicile nesanatoase" reprezinta o prioritate masiva. BCE solicitase deja modificarea drastica a politicilor de guvernare economica. Trichet s-a exprimat explicit cu privire la o Europa ca "o confederatie de state de un tip complet nou".

Noi masuri de austeritate, in Grecia

Dupa saptamani de negocieri cu creditorii internationali, Grecia va anunta masuri proaspete de austeritate, in incercarea de a reface increderea pietelor internationale in performantele sale economice, la un an dupa ce a accesat un imprumut de 110 miliarde dolari - cel mai mare sprijin financiar din istoria occidentala.

Primul ministru grec, George Papandreou, care se confrunta cu o puternica opozitie interna, va prezenta noile reduceri bugetare, vitale pentru ca Uniunea Europeana si FMI sa mai trimita o transa din banii imprumutati, noteaza The Guardian.

Planul, care va include reduceri foarte mari de cheltuieli, cresteri ale impozitelor si accelerarea enormului program de privatizare, tinteste o reducere bugetara de 6.4 miliarde de euro doar in 2011.

In ciuda determinarii initiale a liderului socialist grec, in directia implementarii masurilor solicitate de forurile internationale, implementarea masurilor de austeritate a fost mult mai laxa in Grecia, dupa criteriile creditorilor. FMI-ul a precizat luna trecuta ca masurile luate sunt atat de departe de cele convenite incat ar putea determina inclusiv retragerea Fondului din intelegerea de imprumut.

Moody's avertizeaza SUA cu retrogradarea

Agentia de rating Moody's a avertizat Congresul american cu privire la reconsiderarea ratingului de tara al SUA din cauza faptului ca nu este sesizabil un progres cu privire la problema datoriilor.

Agentia a acuzat dezbaterile politice pentru incapacitatea de a se lua masurile adecvate in privinta datoriilor SUA, in prezent, datoria reprezinta 60 de procente din PIB-ul american, crescand cu o cota alarmanta din cazua deficitelor bugetare de mii de miliarde, informeaza CNNMoney.

Moody's a declarat ca stagnarea politica pe aceasta problema ridica riscul ca guvernul american sa nu faca nimic pentru consolidarea propriei pozitii financiare pana la alegerile de anul viitor - ceea ce ar determina pierderea ratingului maxim (AAA) pe care SUA il detine in prezent, si care ii permite accesarea de imprumuturi la cele mai mici dobanzi din piata.

Avertismentul vine in conditiile in care investitorii sunt in continuare foarte increzatori in capacitatea autoritatilor americane de a plati inapoi banii imprumutati, ceea ce mentine randamentele la un nivel scazut.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#criza Grecia, #guvernare economica UE, #ministru finante european, #retrogradare SUA, #datorie externa SUA , #zona euro
Comentarii
Poza Grasul
Grasul
rank 5
Dupa dezastre multi incep sa ia masuri! Nu era mai bine sa fi inceput inainte de criza?