Ziare.com

Romania nu indeplineste toate conditiile pentru aderarea la zona euro - BCE

Miercuri, 30 Mai 2012, ora 20:27

   

Romania nu indeplineste toate conditiile pentru aderarea la zona euro - BCE
Romania nu indeplineste inca toate conditiile economice si juridice necesare aderarii la zona euro, potrivit raportului de convergenta al Bancii Centrale Europene (BCE).

Acesta vizeaza Bulgaria, Republica Ceha, Letonia, Lituania, Ungaria, Polonia, Romania si Suedia si analizeaza daca aceste tari au atins un nivel inalt de convergenta sustenabila (convergenta economica) si examineaza gradul de indeplinire a criteriilor juridice impuse bancilor centrale nationale pentru a deveni parte integranta a Eurosistemului (convergenta juridica).

In evaluarea sustenabilitatii convergentei, raportul are, de asemenea, in vedere atat noul cadru consolidat de guvernanta economica al UE, cat si soliditatea mediului institutional din fiecare tara, inclusiv in domeniul statistic, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul institutiei.

Stabilitatea preturilor

Cardul de masa Up Dejun iti aduce discounturi de pana la 50% la categorii precum: abonamente de servicii medicale Regina Maria, curierat DPD, card de carburant OMV Petrom, produse de birotica si papetarie Lecom, solutii de digitalizare, tracking GPS flota auto de la iTrack si altele. Obtine oferta AICI!

Pe parcursul perioadei de referinta de 12 luni cuprinsa intre aprilie 2011 si martie 2012, valoarea de referinta utilizata pentru criteriul stabilitatii preturilor a fost de 3,1%.

Aceasta valoare a fost calculata prin adaugarea a 1,5 puncte procentuale la media aritmetica neponderata a ratei inflatiei IAPC pe parcursul celor 12 luni in Suedia (1,3%), Irlanda (1,4%) si Slovenia (2,1%).

In perioada de referinta, trei dintre tarile analizate in raport (Bulgaria, Republica Ceha si Suedia) au inregistrat rate medii anuale ale inflatiei inferioare valorii de referinta. In celelalte cinci tari, inflatia s-a plasat la valori mult superioare celei de referinta, in pofida mediului economic relativ nefavorabil din cele mai multe tari.

Finantele publice

Cu exceptia Suediei, toate tarile analizate constituie, la data prezentului raport, obiectul unei decizii a Consiliului UE privind existenta unui deficit excesiv. In anul 2011, Bulgaria, Suedia si - ca urmare a unor masuri temporare - Ungaria au inregistrat o pondere a deficitului bugetar in PIB in concordanta cu valoarea de referinta.

In cazul celorlalte tari, ponderea deficitului bugetar in PIB a depasit nivelul de 3%, desi aceasta s-a redus comparativ cu anii precedenti. Pentru anul 2012, pe baza politicilor cunoscute in prezent, Comisia Europeana preconizeaza mentinerea ponderii deficitului bugetar in PIB peste nivelul de referinta de 3% numai in Lituania (3,2%).

Cu exceptia Ungariei, toate tarile analizate au inregistrat, in anul 2011, o pondere a datoriei publice inferioara valorii de referinta de 60% din PIB. Potrivit proiectiilor Comisiei Europene, se anticipeaza ca aceasta evolutie va ramane nemodificata in anul 2012.

Cursul de schimb

Dintre tarile analizate in actuala editie a Raportului de convergenta, Letonia si Lituania participa in prezent la mecanismul cursului de schimb II (MCS II). Monedele ambelor state membre au facut parte din MCS II timp de peste doi ani inainte de evaluarea stadiului convergentei si niciuna dintre paritatile centrale ale acestora nu a facut obiectul unei devalorizari in perioada analizata.

Ratele dobanzilor pe termen lung

Pe parcursul intervalului de referinta de 12 luni cuprins intre luna aprilie 2011 si luna martie 2012, valoarea de referinta pentru criteriul ratelor dobanzilor pe termen lung a fost de 5,8%.

Acest rezultat a fost obtinut prin adaugarea a 2 puncte procentuale la media ratelor dobanzilor pe termen lung la obligatiunile guvernamentale pe parcursul celor 12 luni in Suedia (2,2%) si Slovenia (5,4%), doua dintre cele trei tari cu cele mai bune rezultate din perspectiva stabilitatii preturilor.

Irlanda, a treia tara, a fost exclusa din calculul valorii de referinta, intrucat, avand in vedere nivelurile ridicate ale primelor de risc, determinate de particularitatile economiei, care predomina in prezent pe pietele financiare, ratele dobanzilor pe termen lung asociate obligatiunilor guvernamentale irlandeze nu constituie, in prezent, un reper corespunzator pentru evaluarea progreselor inregistrate in procesul de convergenta economica.

In perioada de referinta, sase dintre cele opt tari analizate (Bulgaria, Republica Ceha, Letonia, Lituania, Polonia si Suedia) au inregistrat rate ale dobanzilor pe termen lung egale sau inferioare valorii de referinta de 5,8% aferente criteriului de convergenta privind ratele dobanzilor. Numai in Ungaria si Romania randamentele obligatiunilor guvernamentale au depasit aceasta valoare de referinta.

Convergenta juridica

Cadrul juridic nu este pe deplin compatibil cu toate cerintele privind adoptarea euro prevazute in Tratate si in Statutul Sistemului European al Bancilor Centrale (SEBC) si al BCE in niciuna dintre cele opt tari analizate.

In toate aceste tari se mentin incompatibilitati cu privire la independenta bancii centrale. In special, acestea se refera la independenta institutionala, personala si financiara a bancilor centrale.

In plus, in toate tarile analizate, cu exceptia Lituaniei, exista incompatibilitati cu privire la interdictia de finantare monetara, precum si la integrarea juridica a bancilor centrale respective in Eurosistem.

C.P.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2950 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
5 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

pai economia e de vinzare, iar justitie nu avem...

petrolul si gazele s-au dus, la fel ALRO...urmeaza aurul si cuprul...Culmea e ca justitia n-a pus dupa gratii nici un politician penal alde Bombo, bercoviciu, videanu, patriciu, felix, crin, ponta, baselu, ilici, vodkaroiu, hrebe, mitrea, blejnar, boldea, etc...Patria lui Belzebut cu fes si analfabet!

 

in sfarsit

in sfarsit o veste buna. se vede ca inafara de germania toti ceilalti si-ar dori acum sa fie ca noi. Doar "pantofi rupti" si altii din aceeasi echipa mai poftesc la aur, cupru, si toate alea.
Deci, cum v-am spus, in sfarsit o veste buna: sa si tina deficitele de 3% pentru ei si comisioanele lor, sa ne lase in pace.

 

Zona euro este pe rampa ! Rampa de evacuare!

Zilele trecute, cind imi exprimam parerea ca nu trebuie sa ne grabim spre zona euro, ca saracim si mai mult, au fost destui care mi-au adus injurii.

Zona euro se prabuseste si noi ne gandim la aderare ??

.

 

Asa sa fie!

Sa nu intrati sa va duca germanica de zgarda! Tineti la leu, devalorizati-l incet incet sa atrageti investitii sa dati de munca la oameni si apoi usurel va ve-ti restabili ca o natie, ca un popor!
Asta in sperantga ca ve-ti arunca gunoaile de politicieni pe care ii tot aleget la gropa comuna de la Jilava!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor