Ziare.com

Supravietuirea Greciei, vitala pentru zona euro - Presa internationala

de Brandusa Stefanescu
Marti, 05 Iulie 2011, ora 13:06

   

Supravietuirea Greciei, vitala pentru zona euro - Presa internationala
Supravietuirea Greciei este importanta pentru greci dar la fel de important pentru zona euro si pentru economica globala, considera ministrul grec de Finante; BCE continua sa sprijine bancile din sistemul grecesc, garantandu-le accesul la lichiditati, iar in China creditarea autoritatilor locale s-a extins pana la limita riscului pentru banci - acestea sunt principalele stiri din presa economica internationala de marti.

Grecia va trebui sa evite falimentul nu numai pentru sine dar si pentru ca acest lucru este vital pentru zona euro si pentru economia globala, considera ministrul grec de Finante, Evangelos Venizelos.

Cu ajutorul partenerilor europeni si cu multa determinare din partea conducerii interne, membrii zonei euro care sunt apasati de enorme datorii publice isi vor recapata suveranitatea fiscala cat mai repede posibil si vor reveni in pietele financiare inspre mijlocul anului 2014, considera ministrul, citat de Reuters.

Ministrul de Finante a confirmat, de asemenea, ca este determinat sa dubleze eforturile pentru obtinerea a 1.7 miliarde de euro prin privatizari, pana in septembrie, asa cum a fost agreat cu UE si FMI, cu ocazia pachetului financiar de 110 miliarde euro, acordat in urma cu un an.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Desi se confrunta cu cea mai dura recesiune din ultimii 40 de ani, vestile bune pentru economie vin dinspre turism care reprezinta 15 procente din PIB-ul grecesc. Incasarile sunt estimate sa creasca cu 10 procente anul acesta, dupa o scadere de 25 de procente in perioada 2009-2010.

BCE continua sa sprijine Atena

Banca Centrala Europeana va continua sa accepte titluri de stat grecesti drept colateral pentru imprumuturi acordate bancilor care detin astfel de titluri, pana in momentul in care toate agentiile de rating le vor declara falimentare.

BCE se va baza pe un sistem care ia in calcul cel mai bun rating disponibil dinspre agentii - Standard&Poor's, Moody's si Fitch. Comentariile oficalilor BCE au venit dupa ce S&P a avertizat luni ca planul propus de bancile franceze Greciei - si sustinut de Germania - plan prin care bancile sa-si rostogoleasca detinerile de titluri de stat grecesti, transformandu-le in titluri de stat nou emise, ar constitui o forma de faliment selectiv, informeaza Financial Times.

Sprijinul BCE pentru Atena este crucial intrucat asigura accesul la lichiditati pentru bancile din grecesti, care sunt in prezent dependente de banca centrala, nemaiavand o alta sursa de accesare a lichiditatilor. Imprumuturile accesate de aceste banci de la BCE au atins, in iunie, nivelul de 100 miliarde de euro.

Cel de-al doilea pachet de sprijin financiar a fost amanat, dat fiind faptul ca tarile implicate incearca sa gaseasca modalitati prin care sa distribuie riscul pe care si-l asuma si inspre detinatorii privati de titluri de stat grecesti. Nivelul contributiei acestor investitori privati determina ingrijorari printre oficiali, in conditiile in care bancile germane - cei mai mari detinatori de titluri de stat grecesti, dupa cele franceze - s-au declarat dispuse sa participe cu doar 2 miliarde de euro.

In China, creditarea s-a extins prea mult

Datoriile autoritatilor locale chineze ar putea ajunge la echivalentul a 540 miliarde de dolari, depasind astfel estimarile auditorilor, ceea ce pune presiune pe bancile care au acordat imprumuturi acestor autoritati, amenintandu-le rating-urile pentru credite, conform evaluarilor agentiei de rating Moody's.

Confruntandu-si propria evaluare cu cea a audtorului de stat chinez, Mood's a declarat ca ca identificat mai multi bani acordati sub forma de credit, bazandu-se pe discrepantele intre cifrele facute publice de catre diverse autoritati chineze, informeaza Reuters.

Moody's a precizat ca in situatia in care China nu vine cu un plan prin care sa curete din datoriile autoritatilor locale, perspectiva ratingurilor pentru bancile care au acordat credite va scadea, dat fiind faptul ca expunerea lor este prea mare pe datoria guvernamentala locala.

Autoritatile chineze au incercat sa calmeze investitorii, aducand asigurari cu privire la faptul ca situatia este sub control, garantand pentru aceasta atat auditorul oficial chinez, cat si reprezentanti ai guvernului si bancii centrale chineze.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 787 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

solutia Greciei: aduceti guvernul Boc!

Boc va taia si salarii si locuri de munca si va creste pina la cer taxele...

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor