BCR micsoreaza avansul pentru creditele imobiliare. Dar doar in marile orase din tara

Miercuri, 03 August 2016, ora 12:52
7032 citiri
BCR micsoreaza avansul pentru creditele imobiliare. Dar doar in marile orase din tara

BCR, cea mai mare banca din Romania dupa active, a anuntat ca micsoreaza avansul pentru creditele imobiliare de la 35% la 25% in marile orase din tara.

Reprezentantii institutiei financiare au explicat si conditiile in care a fost luata aceasta decizie.

"Problema de accesibilitate data de cresterea avansurilor la creditele ipotecare standard, este o consecinta directa a Legii darii in plata. BCR nu si-a dorit si nici nu a planificat vreodata cresterea avansurilor la credite, ci s-a dedicat permanent misiunii de a fi cel mai mare si mai accesibil finantator imobiliar din Romania.

BCR a fost prima banca ce a initiat exclusiv creditarea in moneda nationala, introducand in acelasi timp ofertele de dobanda fixa pe termen lung (5 si 10 ani) ", se arata in notificarea bancii remisa Ziare.com.

Institutia financiara marise in luna mai avansul pentru creditele ipotecare de la 15% la 35%, pe fondul efectelor Legii darii in plata.

Si alte banci au luat masuri similare, printre care se numara CEC Bank, BRD, Alpha Bank, Banca Romaneasca, Raiffeisen Bank, Garanti Bank, Bancpost, Banca Transilvania, OTP Bank si Intesa Sanpaolo Bank.

De ce a micsorat BCR avansul doar in marile orase

BCR a explicat si de ce a luat decizia de micsora avansul la creditele ipotecare doar in marile orase.

"In conditiile create de Legea darii in plata, avem o abordare prudentiala si am calibrat riscul de creditare, dar analizand evolutiile pietelor regionale, am gasit solutii diferentiate, astfel incat sa ne putem sprijini clientii si sa asiguram stabilitatea creditarii ipotecare, in limita noii paradigme", se arata in informarea bancii.

Ca urmare, BCR a luat decizia de a micsora avansul pentru creditele ipotecare standard acordate in cele mai mari orase din Romania de la 35% la 25%, din urmatoarele motive:

  • - piata imobiliara din orasele medii si mari a avut parte de o dinamica accelerata, dar in acelasi timp si de un grad de lichiditate crescut;
  • - decizia de a aborda in mod segmentat piata, in functie de capacitatea de absorbtie si lichiditatea regionala le permite sa oferie "solutii adecvate", deoarece "marea majoritate a solicitarilor clientilor se concentreaza in aceste centre urbane de marime mijlocie si mare";
  • - masura vine in sprijinul "clientilor care sunt obligati sa detina un avans considerabil avand in vedere nivelul de pret mai ridicat al locuintelor din orasele medii si mari".

Problemele Legii darii in plata

BCR a tinut sa sublinieze inca o data problemele de constitutionalitate, de risc financiar si efectele economice negative ale Legii darii in plata.

"In termeni de politici publice, care sa sprijine calitatea si accesibilitatea locuirii, Legea darii in plata a fost o lovitura pentru toti clientii din Romania. Studiile noastre de impact au demonstrat amanarea cu pana la 8 ani a achizitiei unui camin.

Consideram aceasta situatie inacceptabila in comparatie cu realitatea si nevoile tinerilor din Romania. Credem ca este nevoie de responsabilitate, echilibru si solutii realiste in ce priveste legislatia in acest domeniu", au incheiat reprezentantii bancii.

C.P.

Citeste si:
Ciprian Ciucu, revoltat de greva de la STB. „Este ilegală, imorală şi penală. Cer PSD să se delimiteze de liderul sindical Petrariu, să îl excludă din partid”
Ciprian Ciucu, revoltat de greva de la STB. „Este ilegală, imorală şi penală. Cer PSD să se delimiteze de liderul sindical Petrariu, să îl excludă din partid”
Preşedintele PNL Bucureşti, primarul Sectorului 6 Ciprian Ciucu, a spun sâmbătă, 22 ianuarie,despre greva de la STB că este „ilegală, imorală şi penală”. Esilul susține că acest...
Caznele meritocrației! Noul secretar de stat din Ministerul Digitalizării e specialist în cazane de abur
Caznele meritocrației! Noul secretar de stat din Ministerul Digitalizării e specialist în cazane de abur
Tudor Prisecaru a fost numit vineri în funcția de secretar de stat în ministerul Cercetării și Digitalizării, printr-o decizie a premierului Nicolae Ciucă. Potrivit CV-ului, Prisecaru este...