Curtea de Conturi a sesizat la DNA nereguli la bancile de locuinte ale BCR si Raiffeisen. UPDATE Reactia BCR

Miercuri, 02 Noiembrie 2016, ora 14:32
14039 citiri
Curtea de Conturi a sesizat la DNA nereguli la bancile de locuinte ale BCR si Raiffeisen. UPDATE Reactia BCR

Curtea de Conturi a sesizat DNA legat de sistemul de economisire-creditare si activitatea bancilor pentru locuinte din Romania, dar si a Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, pe care le acuza de un prejudiciu total de 384 milioane de lei, arata un document al Curtii de Conturi.

Curtea de Conturi a constatat prejudicii de 268,78 milioane de lei la BCR Banca pentru Locuinte, de 59,97 milioane de lei la Raiffeisen Banca pentru Locuinte si de 55,09 milioane de lei la Ministerul Dezvoltarii, valoarea totala fiind de 383,8 milioane de lei (85,3 milioane de euro, la cursul actual).

UPDATE: BCR precizeaza, insa, intr-un comunicat remis miercuri Ziare.com, ca nu exista o ancheta a DNA privind sistemul de economisire-creditare. Totodata, se precizeaza ca bancile de locuinte au actionat in instanta Curtea de Conturi pentru interpretarea abuziva a legii.

"Pana la finalizarea litigiului, BCR Banca pentru Locuinte acopera din resurse financiare ale bancii prejudiciile clientilor induse de interpretarea Curtii de Conturi", precizeaza BCR.

Mai mult, afirma banca, "consideram inexplicabila publicarea unor informatii de natura a crea o falsa impresie privind legalitatea functionarii sistemului de economisire creditare, la un an dupa incheierea controlului Curtii de Conturi, si la mai multe luni dupa sesizarea care a fost declinata ulterior de catre DNA".

Intr-adevar, DNA a confirmat pentru Hotnews.ro ca dosarul penal constituit in acest caz exista si a fost declinat in data de 23 iunie 2016 catre Pachetul de pe langa Tribunalul Bucuresti, deoarece aspectele sesizate nu intra in competenta de solutionare a DNA.

Ce scrie in raportul Curtii de Conturi

Potrivit raportului institutiei care face auditul institutiilor publice din Romania, "s-a constatat acordarea nelegala a primei de stat pentru clienti persoane fizice - copii minori (cu varsta sub 18 ani) care nu erau indreptatiti sa primeasca aceasta prima de stat, prin acordarea de contracte de economisire-creditare cu parintii acestora in calitate de reprezentanti legali", transmitea marti News.ro.

Pe baza acestei acuzatii, Curtea de Conturi a sesizat DNA.

Rapoartele Curtii de Conturi au blocat complet sistemul de economisire-creditare din Romania, in conditiile in care cele doua banci romanesti pentru locuinte nu mai primesc depozite noi de la clienti, deponentii actuali putand sa ia credite in baza contractelor incheiate la intrarea in sistem.

Romania are doua banci pentru locuinte, BCR Banca pentru Locuinte si Raiffeisen Banca pentru Locuinte, aparute dupa ce legislatia romaneasca a introdus o prima pentru economisire care sta la baza sistemului importat din mediul german.

Mai exact, statul plateste 25% din suma economisita in anul precedent de catre client, dar nu mai mult de echivalentul in lei a 250 euro, calculat la cursul de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei pentru ultima zi lucratoare a anului de economisire.

Sistemul a functionat in actuala forma ani intregi, in baza OUG 99/2006.

Citeste si:
Ciprian Ciucu, revoltat de greva de la STB. „Este ilegală, imorală şi penală. Cer PSD să se delimiteze de liderul sindical Petrariu, să îl excludă din partid”
Ciprian Ciucu, revoltat de greva de la STB. „Este ilegală, imorală şi penală. Cer PSD să se delimiteze de liderul sindical Petrariu, să îl excludă din partid”
Preşedintele PNL Bucureşti, primarul Sectorului 6 Ciprian Ciucu, a spun sâmbătă, 22 ianuarie,despre greva de la STB că este „ilegală, imorală şi penală”. Esilul susține că acest...
Caznele meritocrației! Noul secretar de stat din Ministerul Digitalizării e specialist în cazane de abur
Caznele meritocrației! Noul secretar de stat din Ministerul Digitalizării e specialist în cazane de abur
Tudor Prisecaru a fost numit vineri în funcția de secretar de stat în ministerul Cercetării și Digitalizării, printr-o decizie a premierului Nicolae Ciucă. Potrivit CV-ului, Prisecaru este...