Decizie definitiva in favoarea BCR: Nu exista clauze abuzive in contractele de credit cu dobanda variabila

Joi, 24 Martie 2016, ora 13:46
4625 citiri
Decizie definitiva in favoarea BCR: Nu exista clauze abuzive in contractele de credit cu dobanda variabila
Foto: Arhiva Ziare.com

In cadrul procesului colectiv initiat de un grup de clienti, reprezentati de casa de avocatura Piperea si Asociatii, Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a stabilit ca nu exista clauze abuzive in contractele de credit cu dobanda variabila ale BCR.

Potrivit unui comunicat remis Ziare.com de catre reprezentantii bancii, sentinta este identica cu alte 6 decizii anterioare ale ICCJ care au stabilit ca, nu exista clauze abuzive in contractele BCR, motivand urmatoarele:

  • Este incorecta echivalarea "dobanzii de referinta variabile" cu rata EURIBOR;
  • Instantele nu pot ignora termenii contractului dintre clienti si banca, interpretand gresit sau atribuind alt inteles angajamentului contractual al partilor;
  • Clauzele din contract sunt clare si exprima vointa reala a partilor, care au agreat modul de calcul a dobanzii variabile.

Director BCR: Nicio instanta din lumea asta nu poate elimina referirile la dobanda. Vom discuta cu clientii

"Desi instanta a stabilit ca cei 120 de clienti angrenati in proces sa plateasca cheltuieli de judecata, BCR nu va solicita recuperarea acestora siva face clientiloroferte comerciale la nivelul actual al pietei, pentru a incheia amiabil orice diferend si pentru a consolida o relatie pe termen lung cu acestia", se arata in comunicat.

Banca se afla "intr-un proces de negociere constructiv" cu un grup anterior de aproximativ 200 de clienti reprezentati de aceeasi casa de avocatura.

BCR a pierdut un proces cu peste 200 de clienti: Ce clauze au fost declarate abuzive de Inalta Curte (Video)

Pe de alta parte, in octombrie 2015, Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a decis ca dobanda de referinta variabila, modificata unilateral de banca, este abuziva. Decizia este irevocabila si a fost data intr-un proces colectiv intentat tot de avocatul Gheorghe Piperea.

C.P.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
Android 15 își va avertiza utilizatorii în privința deteriorării dispozitivului
Android 15 își va avertiza utilizatorii în privința deteriorării dispozitivului
Noua versiune Android 15 va introduce o funcție inovatoare care va alerta utilizatorii atunci când dispozitivele lor sunt pe cale să se defecteze din cauza uzurii excesive a cipului de stocare...
#BCR decizie instanta, #BCR clauze contracte , #credite