Ziare.com

Care este diferenta dintre dobanzile reale si cele pentru Prima Casa?

Vineri, 26 Iunie 2009, ora 23:53

   

Care este diferenta dintre dobanzile reale si cele pentru Prima Casa?
BCR si CEC Bank vor acorda cele mai multe credite in cadrul programului "Prima Casa", cele doua institutii solicitand impreuna un plafon de garanatre de 950 de milioane de euro.

Cel putin pentru clientii CEC Bank, creditele acordate prin intermediul programului nu vor fi cu mult mai avantajoase decat creditele existente in portofoliul bancii in prezent.

Banca detinuta de stat va acorda doar credite ipotecare in lei, pentru care va percepe o dobanda anuala egala cu rata medie a dobanzilor interbancare ROBOR la 3 luni plus o marja fixa de profit de 1,9%. Rata ROBOR pentru 3 luni se cifreaza in prezent la valoarea de 9,84%, ceea ce inseamna ca dobanda pentru un credit ipotecar in lei prin acest program s-ar ridica la 11,74%.

Creditele care se pot accesa in prezent de la CEC Bank pentru construirea sau cumpararea de locuinte se calculeaza in functie de ROBOR la 12 luni plus o marja fixa de 2,1%, in total 12,06%.

Cardul de masa Up Dejun iti aduce discounturi de pana la 50% la categorii precum: abonamente de servicii medicale Regina Maria, curierat DPD, card de carburant OMV Petrom, produse de birotica si papetarie Lecom, solutii de digitalizare, tracking GPS flota auto de la iTrack si altele. Obtine oferta AICI!

Singurele avantaje reale sunt lipsa comisionului de acordare, de analiza, de gestiune si rambursare anticipata.

La creditele existente in acest moment in portofoliul bancii, comisionul de analiza dosar este egal cu 0,15 % din suma acordata si se aplica la inceput, la principal. Comisionul de evaluare ipoteca ar mai costa 175 lei, iar cel de administrare, care se plateste lunar si se aplica la sold, poate urca pana la 1,75%.

Explicatia pentru care CEC Bank prefera sa acorde doar credite ipotecare in lei este una simpla, imprumuturile in valuta pe timp lung sunt prea riscante.

"Ramanem la aceeasi opinie, exprimata si cu alte ocazii, ca este recomandabil ca imprumuturile angajate de persoanele fizice sa fie in valuta in care au veniturile. In acest fel se elimina riscul valutar care, in conditiile actuale de volatilitate de pe pietele financiare valutare, ramane ridicat. In plus, personal, consider ca in acest moment EURIBOR se afla in apropierea unui minim istoric, in timp ce ROBOR are mari sanse sa scada, iar in momentul adoptarii euro va fi inlocuit cu EURIBOR", a spus presedintele CEC Bank, Radu Gratian Ghetea, citat de The Money Channel.

Potrivit acestuia, la momentul adoptarii euro atat veniturile (salarii, dividende, chirii etc), cat si datoriile (creditele) cetatenilor Romaniei vor fi convertite din lei in euro, aplicandu-se acelasi curs, rezultand practic un risc de conversie nul.

La BCR, dobanzile prin programul "Prima Casa" vor fi EURIBOR la trei luni plus o marja de 3,8%, usor mai mica decat valoarea maxima admisa de Guvern pentru imprumuturile in euro, de 4%. In prezent, la imprumuturile similare banca percepe o dobanda pe care o calculeaza in functie de EURIBOR la sase luni plus o marja de 6,5%.

Dincolo de dobanda, BCR mai percepe pentru creditele ipotecare prin "Prima Casa" un comision de acordare a creditului de 0,5%, aplicat o singura data la valoarea imprumutului, si un comision de garantare pentru Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) de 0,37% pe an.

Potrivit calculelor facute de banca, la nivelul actual al EURIBOR la trei luni, clientii ar plati, la un credit de 50.000 euro pe 30 de ani, o dobanda anuala de 5,07%, un comision de acordare de 250 euro (0,5% din valoarea creditului), o dobanda anuala efectiva (DAE) de 5,24%, rata lunara fiind de 271 euro.

La dobanzile si comisioanele actuale, clientul ar plati pentru un credit similat o rata lunara de 365,49 euro, cu 35% mai mare decat in cazul prima casa, potrivit datelor de pe site-ul vreaucredit.ro

La randul sau, BRD a micsorat comisionul de acordare a creditului ipotecar aferent progarmului "Prima Casa" la un procent, si a injumatatit si comisionul de gestiune lunar al contului de credit, de la 0,15%, dar a introdus in plus fata de costul creditului ipotecar obisnuit un comision la sold de 0,37% anual, aferent garantarii de catre stat a creditului. Per total, dobanda anuala efectiva pentru un credit maxim, acordat pe 20 de ani, urca pana la 4,89 la suta pentru creditele de 20 de ani. Daca acelasi credit este luat pe o perioada de 30 de ani, atunci valoarea DAE devine 5,12%.

Numarul bancilor inscrise in programul Prima Casa a fost de 20, iar valoarea creditelor pe care bancile sunt dispuse sa le acorde este de 1,457 miliarde euro, cu aproape 50% peste plafonul de un miliard de euro impus de Guvern.

Cele 20 de banci care au depus oferte sunt BCR, BRD-SocGen, Raiffeisen Bank, CEC Bank, Alpha Bank, Volksbank, Banca Transilvania, Bancpost, Banca Romaneasca, Piraeus Bank, Bank Leumi, ATEbank, Intesa Sanpaolo Bank, Credit Europe Bank, OTP Bank, UniCredit Tiriac Bank, ING Bank, Emporiki, Millennium Bank si Garanti Bank.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3406 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Banca nu este facuta

Sa faca acte de caritate,e clar,ci sa faca profit.Cu cit este mai mare,cu atit mai bine.Deci mare atentie la ce va bagati,ratele trebuie platite,intretinerea platita, mai trebuie sa si maninci,copii la scoala.Cu tranvaiul nu merge la nesfirsit,fara bilet....

 

ceea ce platim noi prin taxe si impozite

Diferenta este suma de bani din taxe si impozite pe care o platim noi cetatenii onesti si furati ai Romaniei ca sa imbogatim camatarii politici care trebuie sa isi vanda casele si puslamalele tot politice care pentru care este facuta legea.

 

ce diferenta?

Pai este,platim cel putin de doua ori dobinda,una prin impozitare la venit,a doua prin dobinda la banca Romaneasca.Deci ori cum o dam,cineva tot ne va baga in datorii pe viata,mai,mai sa fie,camatarii astia,vin cu solutii intotdeauna,sa isi faca averea mare.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor