BCR: Economia va frana abrupt in 2009 din cauza normelor BNR

Joi, 04 Septembrie 2008, ora 13:34
1859 citiri
BCR: Economia va frana abrupt in 2009 din cauza normelor BNR

Analistii Bancii Comerciale Romane (BCR) au revizuit in sus prognoza de crestere economica a Romaniei pentru anul curent, dar au avertizat ca ritmul de majorare a Produsului Intern Brut ar putea incetini drastic in 2009 din cauza noilor norme BNR.

Dupa cresterea record din primele sase luni ale anului (+8,8%), analistii celei mai importante banci din Romania intrevad o crestere a PIB de 8,3% la sfarsitul anului, in crestere cu 1,3 puncte procentuale fata de prognoza precedenta.

In ceea ce priveste avansul pe care ar putea sa-l inregistreze economia locala in 2009, analistii BCR s-au aratat ceva mai rezervati, doar 6%. Acestia sustin ca agricultura si constructiile ar putea frana anul viitor cresterea economica, dupa ce in 2007 au contribuit semnificativ la majorarea PIB.

"Efectul de zimti de ferastrau se va resimti in 2009, cu atat mai mult cu cat 2008 va fi un an exceptional pentru cresterea produsului intern brut. Efectul de baza favorabil, care a ajutat cresterea economica in 2008 se va transforma intr-o frana pentru cresterea din 2009", se precizeaza in ultimul raport macroeconomic al BCR.

Analiza realizata de specialistii BCR a tinut cont si de eventualele efecte negative pe care le-ar putea genera noul regulament BNR, in special pe segmentul constructiilor si serviciilor. Impactul major al noului regulament, adoptat in luna august, va fi resimtit pe segmentul creditelor in valuta, acestea suportand o dubla constrangere, pe de o parte cresterea rapida a dobanzilor si comisioanelor, iar pe de alta deprecierea leului in raport cu moneda unica europeana.

"Intr-un scenariu mai pesimist, aceste masuri ar putea conduce la o franare mai abrupta a cresterii economice in 2009, o ipoteza de lucru neutra indicand numai o incetinire moderata. Este important de mentionat ca nivelul avansului economic de anul viitor ar putea fi privit dintr-un unghi gresit de catre analistii externi si s-ar putea realiza o extrapolare mecanica pentru 2010, incorecta in opinia noastra, similara cu estimarile liniare (pe baza ultimilor doi ani) prezentate in urma cu mai putin de un an cu privire la majorarea deficitului de cont curent pana la 17,5% din PIB in 2008", se arata in analiza.

Citeste si:
Şase din zece antreprenori români nu resimt creşterea economică anunţată de Guvern STUDIU
Şase din zece antreprenori români nu resimt creşterea economică anunţată de Guvern STUDIU
Aproape două treimi dintre antreprenorii români (62%) nu resimt creşterea economică de 13% anunţată de Guvern, situaţie amplificată şi de majorarea costurilor cu furnizorii, arată...
Ludovic Orban, mesaj pentru tinerii liberali: „Membrii TNL prezenţi la congres nu se vor lăsa controlaţi. Mă aştept de la voi să fiţi liberi” VIDEO
Ludovic Orban, mesaj pentru tinerii liberali: „Membrii TNL prezenţi la congres nu se vor lăsa controlaţi. Mă aştept de la voi să fiţi liberi” VIDEO
Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat sâmbătă, 18 septembrie, la Şcoala de Vară a TNL din staţiunea Venus, că se aşteaptă ca tinerii liberali care vor fi prezenţi la congresul din...
Sursa: Ziare.com