BCR inregistreaza pierderi de aproape 550 de milioane de lei, in primul semestru

Marti, 31 Iulie 2012, ora 10:34
2621 citiri
BCR inregistreaza pierderi de aproape 550 de milioane de lei, in primul semestru

Banca Comerciala Romania a inregistrat, la 30 iunie 2012, o pierdere neta, dupa achitarea taxelor si intereselor minoritare, de 548,5 milioane de lei, comparativ cu un profit net de 158,1 milioane de lei, in perioada similara din 2011.

Venitul operational al grupului bancar a scazut cu 5 procente, fata de primele sase luni de anul trecut, ajungand la 2.012,8 milioane de lei, de la 2.117,9 milioane de lei, se arata intr-un comunicat al bancii, remis Ziare.com.

Sursa principala a diminuarii o reprezinta cererea scazuta de credite de consum, formarea continua de credite neperformante si presiunea concurentiala, care au afectat venitul net din dobanzi, acesta reducandu-se cu 12,7 la suta fata de aceeasi perioada din 2011.

Rezultatul net din tranzactionare a adus 266,8 milioane de lei in plus la veniturile din prima jumatate a anului (+49,5%), datorita castigurilor obtinute din tranzactiile pe piata valutara.

Cheltuiala neta cu provizioanele de risc pentru credite si avansuri, in semestrul I, a totalizat 1.760,3 milioane de lei, comparativ cu 945,9 milioane de lei la jumatatea anului trecut. Aceasta evolutie a dus la o crestere a ratei de acoperire a creditelor neperformante la 53,7 la suta, iar, in acelasi timp, reflecta impactul performantei scazute a economiei romanesti asupra clientilor corporativi ai BCR, se arata in comunicat.

"Creditele neperformante reprezinta 24,6% din portofoliul total de credite la sfarsitul lunii iunie. Segmentul corporativ este principala sursa de volume noi de credite neperformante, deoarece companiile imobiliare si IMM-urile inca se confrunta cu dificultati, iar unele companii mari reintra in restanta de plati", au precizat oficialii BCR.

Cresterea provizioanelor si in trimestrul al doilea a continuat sa influenteze profitabilitatea bancii. Astfel, BCR a inregistrat, in al doilea trimestru din acest an, o pierdere neta, dupa plata intereselor minoritare, de 240,6 milioane de lei, mai putin decat pierderea din primul trimestru, de 307,8 milioane de lei.

Portofoliul de credite al bancii a crescut, in trimestrul II, in contextul unei cereri de credite inca redusa. Volumul agregat al creditelor acordate consumatorilor (inainte de provizioane, IFRS) a crescut cu 2,8 la suta, de la inceputul anului, pana la valoarea de 54.891,1 milioane de lei, in special datorita creditarii retail.

BCR si-a mentinut pozitia de lider de piata pe segmentul de creditare, cu o cota de de piata de peste 21 la suta, la finele luni iunii 2012. De asemenea, este lider in creditarea imobiliara retail in euro, cu o cota de aproape 30 la suta.

"Portofoliul de credite corporate a continuat sa creasca, cu accent pe proiectele de infrastructura si energie. Si pe segmentul de creditare retail volumele au crescut. Cu toate acestea, cererea de credite a consumatorilor a ramas modesta, iar tendintele pietei sunt in general orientate catre refinantarea creditelor mai vechi si catre imprumuturile acordate prin programul Prima Casa 4", se arata in comunicat. De altfel, in cadrul programului Prima Casa, BCR a acordat credite de peste un miliard de euro.

Citeste si:
AUR ”reîncălzește” scandalul irlandezului beat care a intrat în Parlament. Ce ar fi surprins camerele de supraveghere
AUR ”reîncălzește” scandalul irlandezului beat care a intrat în Parlament. Ce ar fi surprins camerele de supraveghere
Alianţa pentru Unirea Românilor a cerut miercuri, 19 ianuarie, Ministerului de Interne, Serviciului de Protecţie şi Pază şi Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 5 să facă...
Gabriela Firea, atac subtil la adresa lui Ciucă: „Mă bucur că mi-am îngheţat doctoratul înainte de a intra în politică”
Gabriela Firea, atac subtil la adresa lui Ciucă: „Mă bucur că mi-am îngheţat doctoratul înainte de a intra în politică”
Vicepreședintele PSD Gabriela Firea a lansat marți seară, 18 ianuarie, un atac subtil la adresa premierului Nicolae Ciucă pe subiectul posibilului plagiat al liberalului în teza de doctorat....