Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Cand bancherii se intorc impotriva propriei banci - Reportaj Video Ziare.com

Autor: Paul Barbu - Redactor
Vineri, 25 Februarie 2011, ora 14:32
3525 citiri
Cand bancherii se intorc impotriva propriei banci - Reportaj Video Ziare.com
Foto: Ziare.com

In fata fostului sediu Bancorex, o suta de reprezentanti ai salariatilor BCR din toata tara s-au adunat, vineri, pentru un protest in care, de fapt, nu au facut decat sa inghete.

Intr-un tarc "construit" cu maiestrie de catre jandarmi, sindicalistii din BCR strigau la peretii cladirii, asta pentru ca nimeni nu s-a deranjat sa vina sa vorbeasca cu ei, cel putin asta a mentionat "capul rautatilor", Ciprian Ionescu, presedintele Federatiei Sindicatelor Independente (FSI) din BCR.

Potrivit acestuia, cei stransi pe Calea Victoriei nu au facut decat sa isi ceara inapoi drepturile care le-au fost luate inaintea crizei.

"Au vrut sa traga un semnal de alarma ca salariatii nu mai sunt dispusi renunte la drepturile lor in conditiile in care, de trei ani, unele dintre ele le tot sunt reduse", declara Ionescu.

Doua ore de inghetat degeaba

Protestul a durat doua ore, timp in care toti cei adunati acolo nu au reusit decat sa faca doua lucruri: sa inghete si sa raguseasca de cat au strigat degeaba.

Negocierile cu conducerea BCR au inceput anul trecut, in luna noiembrie, cand sefimea BCR a cerut scoaterea din contractul colectiv de munca a mai multor drepturi pe care salariatii le aveau. In general, este vorba de bonusuri legate de performanta generala a bancii.

"Vor sa ne elimine prevederea din contract, potrivit careia, in functie de indicele de inflatie comunicat, angajatorul sa indexeze salariul de baza cu 50%, lucru care nu s-a mai intamplat in ultimii doi ani, pentru ca salariatii au inteles perioada prin care trecem si au fost solidari cu angajatorul", a mai declarat presedintele FSI BCR.

Au facut acest lucru cu speranta ca, in 2011, angajatorul va reveni la prevedere. Se pare insa ca BCR vrea in continuare eliminarea acestui bonus.

Urmeaza proteste care ar putea bloca banca

"Daca nu se va ajunge la un consens cu privire la contractul colectiv de munca, este clar ca se va declansa conflictul de munca in baza prevederilor legale cu toate consecintele care decurg din acest conflict", a mai afirmat Ionescu.

Alaturi de protestatatii BCR au venit, in semn de solidaritate, si sindicalisti din BRD si Bancpost.

"Dialog, nu monolog. Vrem respect, nu dispret", acesta era unul din sloganurile pe care sindicalistii le-au scandat timp de doua ore.

Pozitia BCR

In ciuda tuturor acestor nemultumiri, venite din partea angajatilor, conducerea BCR da vina tot pe salarati, considerand protestul o modalitate de "a face presiune".

"Banca a purtat negocieri cu sindicatul pentru incheierea contractului colectiv de munca, inca din luna septembrie anul trecut si continua si acum, pana la expirarea termenului legal. Intrucat discutiile asupra contractului colectiv de munca sunt inca deschise, consideram ca protestul initiat de liderii sindicali, desi organizat in virtutea dreptului constitutional, este doar o tentativa de a adauga presiune pe angajator in procesul de negociere", se arata in punctul de vedere al BCR, remis Ziare.com.

Potrivit oficialilor BCR, inainte de Craciun, sindicatul a refuzat o oferta foarte generoasa centrata pe o crestere salariala totala de 7%, pe durata a doi ani, in schimbul eliminarii a doua drepturi salariale care sunt legate de performanta generala a bancii si care pot sa fie platite pe baza indeplinirii obiectivelor stabilite la nivel de banca.

In plus fata de aceasta crestere salariala, in 2010 au fost platite bonusuri de performanta individuala, pentru activitatea anului 2009, in valoare medie de aproximativ 2 salarii nete lunare, urmand ca in 2011 sa fie platite bonusuri la un nivel similar pentru anul 2010.

Mai mult, banca a formulat o oferta de a acorda o crestere salariala mai mare in special angajatilor cu salarii mai mici. Pachetul total mediu de remunerare pentru un angajat al bancii se situeaza, potrivit oficialilor BCR, la limita superioara a intervalului de mijloc al salariilor din sectorul bancar, aceasta in conditiile in care sectorul bancar este foarte bine remunerat in comparatie cu salariul mediu pe economie.

Propunerea actuala de negociere este fara crestere salariala si cu mentinerea suspendarii platii celor doua drepturi salariale corelate cu performanta bancii.

Ce spune Dominic Bruynseels, CEO BCR

Dominic Bruynseels crede ca actuala conducere a sindicatului bancii nu este cu adevarat conectata la realitate in ceea ce priveste cresterile salariale, veniturile si circumstantele economice din Romania si din banca.

"Noi am facut o oferta pe care am apreciat-o ca foarte generoasa si am fost uluit cand sindicatul a refuzat-o. Aceasta propunere oferea certitudinea cresterilor salariale ca venituri in locul nesigurantei unor prime corelate cu performanta Bancii, mai ales in actualul context economic foarte dificil", spune Bruynseels.

Rezultatele financiare ale BCR

Profitul net dupa impozitare si interesele minoritare s-a ridicat la 465,0 milioane lei (110,2 milioane euro) mai mic cu 46,7% fata de 2009, in principal din cauza cheltuielii inca mari cu provizioanele generata de mentinerea unor conditii de piata dificile care afecteaza puternic clientii BCR.

Venitul operational s-a diminuat cu 444,9 miliarde de lei sau cu 9,0% fata de 2009, in principal din cauza venitului net mai mic din dobanzi, comisioane si din tranzactionare ca urmare a conditiilor pietei: diminuarea ratelor de dobanda, nivel redus al cererii eligibile de credite, un volum mai mic al afacerilor si impactul implementarii OUG 50.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#protesc sindicat BCR, #reducere bonusuri salariati , #stiri BCR
Comentarii
Poza DemonBanal
DemonBanal
rank 5
daca nu le place,sa-si dea demisia