Profitul net al grupului BCR a scazut cu 43%

Vineri, 26 Februarie 2010, ora 12:22
1080 citiri
Profitul net al grupului BCR a scazut cu 43%

BCR a inregistrat anul trecut un profit net care s-a ridicat la suma de 871,7 milioane de lei (206,3 milioane euro) in scadere cu circa 43% fata de sfarsitul anului 2008 (excluzand operatiunile intrerupte - si anume vanzarea activitatii de asigurare a BCR).

Aceasta scadere a fost cauzata in principal de cheltuieli mai mari cu provizioanele si de diminuarea venitului din comisioane ca urmare a scaderii cererii eligibile de credite pe segmentul persoanelor fizice.

"Rezultatul operational a crescut puternic cu 32,1% (sau 792,5 milioane de lei) fata de sfarsitul anului 2008 pana la 3.261,5 milioane lei(772,0 milioane de euro) ca urmare a generarii continue de venituri si a unui control corespunzator al costurilor.

Excelenta performanta a fost generata in principal de majorarea puternica a venitului operational (crestere cu 757,7 milioane lei sau 18% anual) combinata cu o diminuare moderata a cheltuielilor operationale (in scadere cu 34,8 milioane lei sau 2% anual), in contextul deprecierii leului (14,4% rata medie de devalorizare fata de euro)", se arata intr-un comunicat al BCR, remis Ziare.com.

Raportul cost-venit al BCR s-a imbunatatit, ajungand la 34,4% de la 41,4% in anul financiar 2008. Rentabilitatea capitalului (ROE) a scazut la 13,5%, dupa cum era de asteptat in conditiile unui mediu economic dificil care a avut un efect puternic asupra clientilor BCR.

Creditele neperformante (NPL) au crescut pe parcursul anului 2009, in special pe segmentul creditelor retail, conform asteptarilor, dar se mentin la un nivel care poate fi gestionat adecvat datorita managementului imbunatatit al riscurilor in BCR, care a limitat atat pierderile cat si impactul negativ asupra calitatii portofoliului de credite - rata de acoperire a NPL a fost mentinuta la un nivel confortabil de 122% (garantii si provizioane).

Evolutia creditelor neperformante a determinat cresterea costurilor cu riscurile pana la 2.282,4 milioane de lei.

Citeste si:
Secretul lui Polichinelle: Klaus Iohannis anunță că îl susține pe Cîțu și va participa la Congresul PNL. "Îl încurajez pe Florin să continue"
Secretul lui Polichinelle: Klaus Iohannis anunță că îl susține pe Cîțu și va participa la Congresul PNL. "Îl încurajez pe Florin să continue"
Președintele Klaus Iohannis a anunţat că va participa, sâmbătă, 25 septembrie, la Congresul PNL în care se alege preşedintele formaţiunii. Acesta s-a poziționat clar cu privire la...
Preşedintele Iohannis, la memorialul victimelor atentatelor din 11 septembrie de la New York
Preşedintele Iohannis, la memorialul victimelor atentatelor din 11 septembrie de la New York
Preşedintele Klaus Iohannis a depus marţi, 21 septembrie, flori şi a ţinut un moment de reculegere în memoria victimelor atentatelor teroriste din 11 septembrie 2001, la memorialul construit...
Sursa: Ziare.com