Seful grupului care detine BCR: Nu cred ca politicienii romani sunt atat de iresponsabili sa se joace cu cea mai mare sursa de finantare din tara

Marti, 28 Februarie 2017, ora 18:16
14995 citiri
Seful grupului care detine BCR: Nu cred ca politicienii romani sunt atat de iresponsabili sa se joace cu cea mai mare sursa de finantare din tara

Grupul austriac Erste este obisnuit cu atacurile unor politicieni impotriva companiilor sau bancilor multinationale, asa cum este si Erste Group, a declarat, marti, presedintele Erste Group, Andreas Treichl.

Seful grupului care detine Banca Comerciala Romana (BCR) nu crede, totusi, ca politicienii romani sunt atat de iresponsabili incat sa puna in pericol cea mai mare sursa de finantare a economiei romanesti.

"Suntem obisnuiti. Daca sunteti din Romania, credeti ca (astfel de acuzatii - n.red.) au loc doar in Romania. Ne-am obisnuit sa facem fata la schimbari ale mediului politic. Trebuie sa tineti seama de un lucru: BCR este o banca romaneasca si are sarcina de a finanta economia romaneasca.

99% dintre angajatii BCR sunt romani, 99% dintre clientii BCR sunt romani, iar BCR este cea mai mare banca din tara", a afirmat Treichl, in conferinta de prezentare a rezultatelor anuale ale grupului, desfasurata la Viena.

"Nu cred ca politicienii din Romania sunt atat de iresponsabili incat sa se joace cu cea mai mare sursa de finantare din tara. Nu sunt ingrijorat, am o perspectiva pozitiva asupra Romaniei", a completat presedintele Erste.

Seful Erste Group a vorbit in termeni laudativi despre economia romaneasca, ce a inregistrat in 2016 cel mai inalt ritm de crestere din regiunea pe care opereaza, de 4.8%.

"Rata somajului este mai mica acum in Romania decat in Austria", a subliniat Treichl.

Intrebat despre retorica in crestere din mai multe state din estul Uniunii Europene impotriva companiilor sau bancilor multinationale, seful Erste a mentionat ca intrarea bancilor straine pe piata a avut un efect benefic.

"In Cehia, cele mai mari trei banci sunt detinute de entitati din strainatate, iar Cehia are unul dintre cele mai bune sisteme financiare din intreaga Europa. In alte state, unde bancile au fost pastrate fortat sub controlul guvernului sau al altor entitati locale, sistemul bacar a trecut prin probleme uriase. Cea mai mare parte a sectorului bancar grec este controlat de entitati grecesti. Care sistem bancar este mai bun, cel grecesc sau cel ceh?", a spus Treichl.

Potrivit sefului Erste, soliditatea sectorului bancar nu are legatura cu nationalitatea actionarilor.

"O banca nu este condusa de actionari. (...) O banca este condusa de management. Industria noastra este o industre in care nationalismul nu trebuie sa aiba niciun rol, iar politicienii care nu inteleg asta... nu inteleg", a mai spus Treichl.

Recent, presedintele PSD, Liviu Dragnea, a facut mai multe acuzatii la adresa multinationalelor, sustinand ca are informatii potrivit carora corporatiile multinationale si-au "stimulat" si indemnat angajatii sa protesteze si chiar a spus ca au fost vazuti in Piata Victoriei "presedinti ai unor banci sau companii multinationale, care protestau".

Citeste si Mesajul sefului Raiffeisen Romania, atacat dur de Dragnea: Imi pasa. De aceea, am fost in piata!

Presedintele PSD i-a cerut sefului Comisiei SRI din Parlament, Adrian Tutuianu, informatii suplimentare pe aceasta tema.

Apoi, Dragnea a dat un pas inapoi in retorica impotriva firmelor straine, sustinand ca el si guvernul Grindeanu nu au "absolut nimic" impotriva multinationalelor.

Vezi si Seful BRD, despre proteste: Ceea ce vedem azi e un exercitiu democratic

Citeste si:
Dragnea îl atacă violent pe fostul protejat Petre Daea: „Pentru mine nu mai este om; l-a turnat pe Chesnoiu pentru a-i lua locul”
Dragnea îl atacă violent pe fostul protejat Petre Daea: „Pentru mine nu mai este om; l-a turnat pe Chesnoiu pentru a-i lua locul”
Fostul președinte al PSD Liviu Dragnea a lansat un atac dur la actualul ministru al Agriculturii Petre Daea. În timpul erei Dragnea, Daea ocupa același portofoliu, iar între cei doi exista o...
Nimic nou pe “frontul” economiei naționale
Nimic nou pe “frontul” economiei naționale
Nimic nou pe “frontul” economiei naționale – nici o decizie, înseamnă o decizie bună. Pentru cine?! Nu m-am înșelat, în iulie când am dat vacanța de vară, drept scuză la...