Vanzarea actiunilor BCR catre Erste - cine pierde, cine castiga?

Vineri, 16 Septembrie 2011, ora 12:31
4279 citiri
Vanzarea actiunilor BCR catre Erste - cine pierde, cine castiga?
Foto: Arhiva

Cea mai mare tranzactie din acest an, prin care patru din cele cinci SIF-uri vand grupului austriac Erste 24,12 la suta din BCR, valoarea ridicandu-se la 435 de milioane de euro, atat in cash, cat si in actiuni, ar putea reprezenta o incercare a sistemului bancar local de a se adapta la tendinta internationala de comasari, potrivit analistilor.

Totusi, in acelasi timp, ar putea reflecta si faptul ca piata bursiera din Romania nu functioneaza la capacitatea maxima, lucru demonstrat, de fapt, si de esecul inregistrat de listarea Petrom, in aceasta vara.

"Listarea pe bursa nu prea da rezultate, in momentul de fata. Bursa nu functioneaza la capacitatea la care ar trebui sa functioneze, au mai fost rateuri. Eu apreciez ca masura care a fost luata s-a potrivit cu posibilitatile reale pe care le are economia noastra de a valorifica acest lucru", a declarat, pentru Ziare.com, analistul economic Mircea Cosea.

SIF Banat Crisana, SIF Oltenia, SIF Muntenia si SIF Transilvania vor primi, fiecare, cate 25,6 milioane de euro, plus actiuni in cadrul grupului bancar austriac, evaluate la 82 de milioane de euro.

In total, Erste va cumpara de la cele patru societati financiare inca 2,618 miliarde de actiuni ale bancii romanesti.

"Intotdeauna a fost strategia noastra sa avem cel mai mare pachet de actiuni in subsidiarele noastre si suntem bucurosi ca avem aceasta posibilitate si in Romania. In ciuda ultimei perioade, mai dificile, Erste Group, drept investitor strategic, are planuri pe termen lung, prin urmare ne mentinem increderea si angajamentul in Romania", a declarat directorul financiar al Erste, Manfred Wimmer.

Potrivit acordului incheiat cu cele patru SIF-uri, acestea nu vor mai avea dreptul sa ceara listarea BCR pe Bursa de Valori Bucuresti, asa cum era prevazut in contractul de privatizare.

Insa, potrivit lui Mircea Cosea, listarea ar fi fost o solutie mai buna, deoarece ar fi fost un proces mai transparent. "Din punctul meu de vedere, ar fi fost o dovada ca bursa a inceput sa functioneze la o capacitate si la o calitate mai mare, dar asta e situatia acum. Bursa nu este, inca, in Romania, un instrument viabil pentru demararea economiei. Nu aduce ceea ce ar trebui sa aduca, anume un adaos de capital. Este un joc de tranzactionare fara efecte pozitive majore", a comentat Cosea.

La randul sau, analistul economic Ilie Serbanescu este de parere ca, de fapt, nicio companie straina nu doreste sa se listeze pe Bursa din Bucuresti, iar primul lucru pe care il fac, in momentul achizitiei unei firme ce este deja listata, este sa o delisteze. "Asa cum a facut, de pilda, cu Dacia. Renault, cum a cumparat Dacia a scos-o de pe bursa si a platit din buzunar bani multi pentru asta, pentru ca nu au interes sa fie pe bursa la Bucuresti", a comentat Serbanescu, pentru Ziare.com.

Pretul corect?

In 2005, Erste a platit 3,75 de miliarde de euro pentru a cumpara 61,9 la suta din actiunile Bancii Comerciale Romane. In prezent, conform valorii tranzactiei dintre SIF-uri si Erste, banca romaneasca este evaluata la doar 1,8 miliarde de euro, o valoare de trei ori mai mica.

Ilie Serbanescu sustine, insa, ca pretul nu conteaza. "Poate sa vanda si cu trei lei. Se intampla ceva in economia din Romania in urma acestei tranzactii? Nu. Erste, pur si simplu, scoate niste bani din buzunar ca sa scape de actionarii minoritari", a precizat analistul.

Pe de alta parte, Mircea Cosea crede ca preturile tranzactiilor, in contextul economic din prezent, nu mai reflecta valoarea reala a unor active, ci doar conjunctura pietei. "Eu, personal, ma asteptam la mai mult", a mentionat analistul.

Ce va face SIF Moldova?

A cincea societatea de investitii financiare, SIF Moldova, care nu a semnat acordul cu Erste, are posibilitatea de a face oricand acest lucru si chiar ar putea face acest lucru, potrivit directorului executiv, Costel Ceocea.

"Daca actionarii nostri vor vota pentru o vanzare catre Erste, atunci, probabil, vom intra in aceeasi intelegere oferita de Erste, dupa mai multe negocieri", a spus Ceocea, pentru Bloomberg. "Daca actionarii vor vota, o tranzactie ar putea fi realizata pana la sfarsitul anului", a adaugat acesta.

Daca SIF Moldova se va adauga celorlalte societati de investitii financiare, valoarea tranzactiei s-ar majora la 543 de milioane de euro, potrivit oficialilor Erste. "Sub aceeasi termeni anuntati, SIF Moldova ar primi putin peste 4 milioane de actiuni Erste si 26 de milioane de euro cash", au spus oficialii Erste.

Pe de alta parte, Ceocea este de parere ca mai sunt, inca, detalii tehnice si financiare neclare, dar si ca SIF-urile au pierdut o oportunitate, deoarece nu au negociat impreuna. "SIF-urile au pierdut un avantaj in negocierile cu Erste, deoarece nu s-au unit, si au pierdut ocazia de a obtine o intelegere mai buna", a mai spus acesta.

Ce inseamna tranzactia SIF-uri - Erste?

Potrivit analistului Mircea Cosea, faptul ca, in Romania, a aparut o astfel de tranzactie, este un semn bun, reprezentand o aliniere la tendintele internationale.

"Este un proces de modificare importanta a rolurilor si a statului bancilor pe piata bancara, nu numai in Romania, ci si in restul lumii. Sunt modificari, incercari de comasari, de schimare a raportului de forte. Ca in Romania a aparut asa ceva este un lucru bun. Inseamna ca este o gandire, din punctul meu de vedere, orientata spre acomodarea cu mersul pietei bancare in prezent", a incheiat analistul.

Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Compania Xiaomi a emis recent un avertisment către utilizatorii săi privind riscurile asociate cu folosirea protecțiilor de ecran cu adeziv lichid UV. În ciuda popularității acestor...
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, pe 23 aprilie, că urmează să investigheze platformele de comerț online chinezești Temu și Shein, făcând și o...
#vanzare BCR, #SIF vanzare actiuni BCR, #Erste achizitie BCR , #stiri BCR