Drama bebelușului de doar două luni ajuns în stop cardio-respirator pentru că mama nu i-a dat să mănânce: ”L-am resuscitat 45 de minute”

Marti, 16 Mai 2023, ora 03:40
4688 citiri
Drama bebelușului de doar două luni ajuns în stop cardio-respirator pentru că mama nu i-a dat să mănânce: ”L-am resuscitat 45 de minute”
Bebelus în stop cardio-respirator din cauza lipsei de mâncare FOTO / Pixabay

Un băiețel de doar două luni se luptă să trăiască legat la aparate, după ce mama lui l-a ținut nemâncat și nespălat până ce copilul a intrat în stop cardio-respirator.

Inexplicabil, mama acuză că nu a fost primită în spital deși s-a prezentat pentru tratament cu bebelușul în brațe, în stare gravă.

O anchetă a autorităților declanșată după ce acuzațiile au devenit publice relevă că femeia nu a trecut de poarta spitalului incriminat, plecând după o scurtă discuție doar cu paznicul unității medicale, fără să intre la camera de gardă sau să ceară ajutor vreunui medic din spital.

Abia a doua zi, când copilul nu a mai dat semne de viață, femeia a sunat la 112 și a solicitat o ambulanță.

Băiatul de doar două luni a ajuns în stare critică la Spitalul de Pediatrie Ploiești, în stop cardio-respirator.

Resuscitat 45 de minute

Cântărea doar două kilograme în condițiile în care la această vârstă trebuia să aibă măcar 5 kilograme, era pământiu la față, plin de răni pe corp și murdar. Pediatrii care l-au preluat în această stare au reușit să restabilească funcțiile vitale după 45 de minute de resuscitare, iar în prezent copilul este conectat la aparate și nu poate respira singur, medicii fiind rezervați cu privire la șansele lui de supraviețuire.

Ți-a plăcut articolul?
Vrem să producem mai multe, însă avem nevoie de susținerea ta. Orice donație contează pentru jurnalismul independent

”Starea se menține gravă, copilul este pe aparate, nu respiră singur, dar față de ziua de ieri (duminică n.r.) este un pic mai bine, arată el mai bine ca și stare generală, nu mai are culoarea teroasă, este un pic mai rozaliu. Funcțiile vitale sunt prezente, dar nu poate respira singur. Prognosticul este extrem de rezervat deoarece a stat în hipoxie, creierul nu s-a oxigenat, timp de cel puțin 45 de minute, cât timp a fost resuscitat la noi. Nu știm cât a fost acasă în stop. El, când a ajuns la noi, era în stop cardio- respirator” a declarat, pentru ziare.com, dr. Anca Miu, directorul Spitalului de Pediatrie Ploiești.

Potrivit acesteia, există două explicații pentru care băiețelul a ajuns în această stare critică, fie nu a fost hrănit de către mamă, fie a avut o boală care ”l-a măcinat”.

La naștere, copilul a avut trei kilograme, iar după două luni de viață, a ajuns să cântărească doar două kilograme.

”Este malnutrit, a fost deshidratat, a avut tulburări hidro - electrolitice extrem de grave, tulburări metabolice. Nu am vorbit niciun minut cu mama respectivă. Ea nu a spus dacă l-a hrănit sau nu, dar un copil care ajunge la două kilograme la două luni pornind de la naștere cu trei kilograme ce vă spune? Ori a avut o boală extrem de gravă și l-a consumat, ori nu a fost hrănit. Mie mi se pare că e varianta a doua, pentru că un copil care are o boală extrem de gravă nu supraviețuiește două luni. La vârsta aceasta, orice dezechilibru poate să inducă decesul. Un copil hrănit normal ia în greutate, pe lună, între 750 de grame și 1000 de grame, asta înseamnă că la două luni ar fi trebuit să aibă cinci kilograme”, a explicat directorul spitalului din Ploiești.

Pe lângă afecțiunile medicale foarte grave, medicii au remarcat și semnele specifice unei lipse de igienă, ”era un copil nespălat, cu leziuni în toate pliurile. Astfel de leziuni nu le face, spălat fiind”, a declarat Anca Miu. Medicul a precizat că alte răni de lovituri sau căzături nu au fost remarcate pe corpul copilului.

Povestea tristă a acestui băiețel a devenit cunoscută după ce în spațiul public au apărut acuzații aduse Spitalului din Urlați, unde mama acuza că s-a prezentat pentru ajutor medical, fără să fie primită. Printr-un ordin al prefectului județului Prahova, mai multe instituții publice au făcut anchete, iar concluziile au fost surprinzătoare.

Femeia nu a ajuns decât în poarta spitalului din Urlați, cu copilul în brațe, unde a purtat o discuție doar cu gardianul și apoi a plecat. Abia a doua zi, când a realizat că băiatul se află într-o stare medicală critică a cerut ajutor la 112.

Băiatul, în stop cardio-respirator, a ajuns la Ploiești, la spitalul de pediatrie, iar mama, împreună cu ceilalți copii ai săi (ambii foarte mici, unul în vârstă de un an și trei luni și cel de-al doilea de puțin peste trei ani) a fost preluată de DGASPC Prahova care face abia acum o anchetă socială și evaluează dacă femeia este capabilă să se îngrijească de copii.

Raportul Prefecturii Prahova:

Referitor la cazul copilului aflat în stare gravă, care a fost internat la Spitalul de Pediatrie Ploiești, Instituția Prefectului Județul Prahova face următoarele precizări:

În urma constituirii prin Ordin de Prefect a unei comisii mixte de verificare a cazului respectiv, putem prezenta opiniei publice o informare preliminară, urmând ca un raport final să fie prezentat după încheierea tuturor cercetărilor.

Astfel, din instituțiile cu atribuții în acest sens nominalizate de către Prefectul Județului Prahova pentru a verifica aspectele semnalate, încă nu au fost finalizate verificările de către Direcția Generală de Asistența Socială și Protecția Copilului Prahova și de către Inspectoratul Județean de Poliție Prahova.

Celelalte instituții au prezentat următoarele concluzii:

1.Direcția de Sănătate Publică Prahova ne-a informat următoarele:

- în data de 10.05.2023 la Camera de Gardă a Spitalului Orășenesc Urlați nu s-a prezentat vreo mamă cu un pacient (copil în vârstă de două luni);

-la aceeași dată erau asigurate linii de gardă în specialitatea Medicină Internă, Chirurgie Generală și Pediatrie (medicul pediatru având program de lucru până la ora 19);

-în jurul orelor 20:43 pe sistemul de supraveghere video a unității sanitare se observă o persoană de sex feminin cu un sugar în brațe care a discutat cu agentul de pază al unității din dreptul porții, după care aceasta, deplasându-se către un automobil aflat în stradă, părăsește unitatea;

-în urma verificărilor condițiilor igienico-sanitare din cadrul Compartimentului de Pediatrie al Spitalului Orășenesc Urlați nu au fost constatate nereguli sau abateri.

În dimineața zilei de 11.05.2023, o ambulanță a fost solicitată de către familia pacientului și acesta a fost transportat la Spitalul de Pediatrie Ploiești.

2.În ceea ce privește constatările Inspectoratului Teritorial de Muncă Prahova, precizăm că atât firma de pază, cât și Spitalul Orășenesc Urlați, respectau legislația în domeniu.

3.În ceea ce privește constatările Casei de Asigurări de Sănătate Prahova, pacientul nefiind tratat în cadrul Spitalului Orășenesc Urlați, a fost încheiat un proces-verbal de constatare pentru perioada respectivă în urma căruia rezulta faptul că în data respectivă niciun pacient nu a fost refuzat sau redirecționat către o altă unitate sanitară de către personalul medical.

Vă aducem la cunoștință că din declarația agentului de pază al Spitalului Orășenesc Urlați, la momentul prezentării mamei cu copilul, la poarta de acces, aceasta a precizat că dorește să meargă la secția de Pediatrie, iar în urma răspunsului agentului care îi spune mamei că programul cabinetului de Pediatrie se încheiase la ora 19, acesta nu a dorit să mai intre în incinta spitalului și a plecat.

Agentul de pază precizează, de asemenea, că i-a însoțit pe cei doi (mama și pacientul) până în stradă, întrebând dacă au nevoie de mașină, moment în care, însoțitoarea care i-a adus pe cei doi a oprit autoturismul, conducătoarea auto (o doamnă blondă) întrebând despre prezența în spital a unui anumit cadru medical. La răspunsul negativ al agentului de paza, persoanele mai sus-menționate au urcat în mașină și au plecat.

Facem precizarea că pe măsură ce rapoartele celorlalți reprezentanți din comisia de control vor fi finalizate, Instituția Prefectului Județul Prahova le va face publice de îndată.

Super-vedeta de la Hollywood care a devenit mamă la 51 de ani. Copilul va avea un nume neobișnuit
Super-vedeta de la Hollywood care a devenit mamă la 51 de ani. Copilul va avea un nume neobișnuit
Cameron Diaz, actrița în vârstă de 51 de ani și soțul ei, Benji Madden, au anunțat nașterea celui de-al doilea copil, un băiețel pe nume Cardinal. Într-un mesaj postat pe rețelele...
Fosta iubită a lui Adrian Mutu a născut al doilea copil. Cine este tatăl băiatului FOTO
Fosta iubită a lui Adrian Mutu a născut al doilea copil. Cine este tatăl băiatului FOTO
Fotomodelul Catrinel Menghia, care a fost și iubita lui Adi Mutu, a născut un băiețel și a devenit din nou mamă. Pe lângă Leon, modelul mai are și o fetiță. Catrinel Menghia și...
#bebelus, #copil, #malnutritie copii, #deshidratare, #spital pediatrie ploiesti, #medic pediatru, #mama , #stiri sociale