Gigi Becali, un exemplu toxic de Craciun si tot anul (Opinii)

Autor: Constantin Racaru
Luni, 26 Decembrie 2011, ora 13:03
13836 citiri
Gigi Becali, un exemplu toxic de Craciun si tot anul (Opinii)

Spectacolul degradarii umane desfasurat in toata splendoarea sa in Ajunul Craciunului in fata vilei lui Gigi Becali din Pipera nu a fost o noutate.

Televiziunile ne ofera cu voluptate astfel de imagini, minimum o data pe saptamana, folosindu-le ca fundal pentru deplangerea saraciei. N-am crezut si n-am sa cred ca saracia este motorul acestui picaj catre regnul animal.

Oamenii care si-au rupt hainele pentru pomana lui Becali sau pentru o sticla de ulei si le-ar rupe si pentru o punga de plastic goala. Ceea ce ii impinge la lupta nu este stomacul gol, ci mintea goala si traditia pomanagelii in care au fost educati si in care isi educa, la randul lor, copiii.

Orice e gratis e bun si trebuie insfacat cu dintii si cu ghearele, chiar peste cadavrul altui om. Pentru ca orice e gratis inseamna ceva mai putina munca, aceea pe care au fost educati si isi educa la randul lor copiii sa o urasca.

Dar nu multimea salbaticita si dezlantuita m-a scarbit cu adevarat in acele imagini, ci omul care a instigat la aceasta dezlantuire, omul care si-a cumparat cu 20 de mii de euro acest spectacol al degradarii ca pe o campanie publicitara dupa mintea si gustul sau.

Gigi Becali stia exact ce se va intampla in fata vilei sale in Ajunul Craciunului. Si stia pentru ca se intampla cam acelasi lucru in fiecare an. Si se intampla pentru ca el da pomana rituala. E simplu. Daca in mijlocul haitei nu arunci bucati de carne, cainii nu se vor incaiera, pentru ca nu vor avea pe ce. Cu siguranta ca ciobanul Becali stie acest lucru.

Dar el vrea aceasta incaierare. El vrea ca toate televiziunile sa-l filmeze cu teancul de bani in mana, "milostivindu-se" de saracime ca un adevarat binefacator, nu-i asa? I se umple gura de saliva cand rosteste suma pusa la bataie. Mor dusmanii de invidie, vorba unei manele, cand vad ca Becali are atat de mult incat pentru el 20 de mii de euro sunt maruntis de aruncat la cersetori.

Se prabusesc fraierii in admiratie cand vad asa boier generos. Becali umple ecranele televizoarelor cu ranjetul sau satisfacut si vorbele sale de duh agramate.

Nimic din toate acestea nu are de-a face cu spiritul Craciunului si cu milostenia autentica. Nu sunt decat dezlantuiri de vanitate, pacatul preferat al Diavolului, dar si scarboase investitii in imagine, acea imagine care l-a propulsat pe Becali pana in Parlamentul European. Atat si nimic mai mult, asa cum au fost mai toate marile "acte de caritate" ale oierului ajuns mare om de afaceri.

Sigur ca George Becali are dreptul sa imparta cand doreste, cati bani doreste. Nu doar 20 de mii de euro, ci si o suta de mii, un milion de euro, daca vrea. Dar daca voia sa faca un act autentic de milostenie n-ar fi trebuit sa stie de el mai nimeni, nici macar cei milostiviti. Nimic nu l-ar fi impiedicat sa-si cheme armata de servitori de pe mosie, sa le imparta teancurile de bani si sa le ceara sa se duca prin cimitire si azile de batrani, in fata bisericilor, prin orfelinate si spitale sa-i imparta. Sau pur si simplu sa se aseze in dreptul caselor de prin magazine si sa dea banii celor in cosurile carora vad cele mai putine si mai saracacioase cumparaturi.

Fara televiziuni, fara declaratii. In anonimat total si cu un singur martor, singurul care conteaza, Dumnezeu. Dar Becali nu poate face asa, caci nu se merita. Nu renteaza investitia, nu juiseaza vanitatea. Aceasta distorsionare a sensului autentic al milosteniei, aceasta deturnare a caritatii in campanie desantata de imagine fac din Gigi Becali un exemplu extrem de toxic penru societatea romaneasca.

Citeste si:
Valul cinci al pandemiei va lovi România în ianuarie. Avertismentul lui Alexandru Rafila
Valul cinci al pandemiei va lovi România în ianuarie. Avertismentul lui Alexandru Rafila
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat vineri, 26 noiembrie, că țara noastră va fi afectată de valul cinci al pandemiei de coronavirus după jumătatea lunii ianuarie. Atunci se...
Coadă la demisii la PNL Sector 3. Zeci de membri au anunțat că se vor înscrie în partidul lui Orban. „Am văzut o decădere morală absolută în PNL”
Coadă la demisii la PNL Sector 3. Zeci de membri au anunțat că se vor înscrie în partidul lui Orban. „Am văzut o decădere morală absolută în PNL”
Membrii Tineretului Național Liberal Sector 3 au anunțat vineri, 26 noiembrie, că au demisionat din partid, nemulțumiți de deciziile actualei conduceri. Aceștia au transmis că îl vor urma...