Stomacul de varan al PNL (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 15 Octombrie 2012, ora 12:23
9885 citiri
Stomacul de varan al PNL (Opinii)

Daca proiectul lui Crin Antonescu este sa distruga PNL, se afla pe calea cea buna si urca treapta dupa treapta spre victoria finala.

Cel care a cerut excluderea Monei Musca din partid pe motiv de colaborare cu securitatea a pus PNL la dispozitia unui securist batran si notoriu, cu acte in regula, care i-a tarat pe liberali in tot ce ii dictau propriile interese si ambitii, inclusiv in aventura dezastruoasa a suspendarii presedintelui.

Apoi, Crin Antonescu a impins PNL in directia unui nationalism agresiv, pe alocuri xenofob, antioccidental si antimerican. Am trait sa vedem PNL comportandu-se si combatand mai ceva ca PRM in anii de glorie ai lui Vadim Tudor. Pentru a se expanda dincolo de limitele sale sustenabile, dupa un model demonizat la PDL, PNL sub conducerea lui Crin Antonescu a inghitit pe nemestecate toti traseistii care i-au batut la porti.

Acum, Crin Antonescu se pregateste sa puna bomboana pe coliva PNL, luandu-l in brate pe George Becali. In urma aliantei care va fi semnata saptamana aceasta intre PNL si PNG, George Becali va capata un colegiu eligibil in sectorul 6. Pana si primarul acestui sector, om de baza al lui Crin Antonescu, a exclamat: "lipseste doar Borcea!".

Nu vad, asa cum nu vad nici multi dintre liberali, in frunte cu Calin Popescu Tariceanu, ce castig pot avea PNL si USL din aceasta alianta. Vor un antidot pentru DD? Cei doi nu se concureaza, nu tintesc acelasi electorat, nu merg pe acelasi discurs. Poftesc liderii USL la cele 2-3 procente ale lui Becali? Inseamna ca sunt, intr-adevar, extrem de disperati si nu foarte inteligenti, pentru ca in politica insumarile acestea simple, strict matematice, nu sunt corecte. Castigi, poate, 2-3 procente, dar exista riscul sa pierzi cu mult mai mult in urma socului de imagine pe care il provoci electoratului tau traditional.

Vrea Crin Antonescu sa securizeze votul ultrasilor stelisti din sectorul 6, unde el insusi urmeaza sa candideze? Asa pare, avand in vedere si trimitere pe care si Crin Antonescu si Victor Ponta le fac la Steaua si stelisti, cand vine vorba despre aceasta asociere. Ar fi insa o dovada de teribila nesiguranta in propriile forte si a unui egoism pe masura.

In plus, sectorul 6 nu e locuit doar de stelisti, ci si de oameni care il detesta pe Becali si care i-ar putea intoarce spatele lui Crin Antonescu. Votul negativ antiPDL si antiBasescu pe care mizeaza s-ar putea intoarce impotriva sa din cauza acestor decizii si oferte electorale sfidatoare pentru electoratul liberal traditional.

Cat despre explicatia gasita de Crin Antonescu pentru alianta cu Gigi Becali ea este sideranta: "Sunt persoane care si in momentul asta exista in PSD si fac lucruri absolut inacceptabile, sunt oameni in PNL care fac lucruri absolut inacceptabile, adica din punctul asta de vedere nu cred, repet, ca avem de-a face cu un Gigi Becali in jurul caruia sa stam si sa discutam despre bine si rau in omenire".

Daca dl. Antonescu stie cine din USL si mai ales din PNL face lucruri inacceptabile, de la inaltimea functiei domniei sale de ce nu intervine, de ce nu sanctioneaza, de ce nu excludere. Domnia sa ne spune ca oricum rahatul e cat casa, ce mai conteaza daca-i punem un mot? Excelenta strategie electorala.

Dar, in ceea ce ma priveste, nu cred ca mai exista multe lucruri care sa ma uimeasca la Crin Antonescu. Probabil ca as fi absolut surprinsa de o mostra de inteligenta politica, de bun simt si coerenta, dar nu cred ca sunt in pericol de asa surpriza. Ceea ce continua sa ma surprinda insa este resemnarea cu care PNL accepta toate ineptiile liderului sau, resemnarea cu care accepta sa-si faca blazonul istoric praf. Cat de "tare" trebuie sa fie stomacul liberalilor care digera broasca raioasa dupa broasca raioasa?

Niciunul dintre liberali nu se intreaba ce va mai ramane din PNL dupa fatidica epoca Antonescu? Dupa ce vor fi adunat securistii lui Voiculescu, ultrasii lui Becali, fanaticii antiBasescu, nostalgicii Romaniei Mari, cat din electoratul lor traditional le va mai fi ramas? Andrei Chiliman parea a avea unele apasari in aceasta vara, dar in afara de cateva maraituri rapid inabusite n-am mai auzit nimic dinspre liberalii aliniati in pozitia ghiocel in fata liderului suprem cu apucaturi dictatoriale.

Cat despre George Becali, la fel ca despre Dan Diaconescu: daca n-ar fi existat ar fi trebuit inventati pentru a da masura clasei poltice romanesti.

Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timişoara, că dă asigurări că că avem un plan pentru ca, până la sfârşitul anului, să avem o...
#Gigi Becali PNL, #Crin Antonescu PNL, #PNG fuziune PNL , #candidat PNL