Ar trebui sa-l gratieze Basescu pe Becali? - Sondaj Ziare.com

Miercuri, 22 Mai 2013, ora 07:31
9365 citiri
Ar trebui sa-l gratieze Basescu pe Becali? - Sondaj Ziare.com
Foto: Gazeta Sporturilor (Arhiva)

Gigi Becali a fost condamnat, luni, de catre instanta suprema la trei ani de inchisoare cu executare, in dosarul schimbului de terenuri cu MApN. Imediat dupa pronuntarea sentintei, omul de afaceri a marturisit ca s-a gandit la posibilitatea de a-i solicita gratierea presedintelui Traian Basescu.

Marti, fostul deputat si-a mandatat avocatii sa intocmeasca hartiile pentru acest demers.

Gigi Becali a cerut gratierea de la Traian Basescu

Intrebat ce motive ar justifica gratierea lui Becali, unul dintre avocatii acestuia, Gheorghe Mateut, a spus ca atat comportamentul general al condamnatului, cat si consectintele negative asupra sa si a familiei sale reprezinta temeiuri pe baza carora fostul deputat ar putea fi gratiat de seful statului.

"In primul rand, este vorba despre faptul ca s-a supus voluntar mandatului de executare a pedepsei. Mai vorbim si despre comportamentul general, personal, al celui condamnat, din care trebuie sa rezulte ca executarea pedepsei nu mai este necesara. Comportamentul poate fi demonstrat de o serie de documente. Apoi, mai este vorba de consecintele negative asupra condamnatului, familiei, companiei, a clubului sportiv Steaua", a spus avocatul, la un post TV.

Gigi Becali, condamnat la 3 ani de inchisoare cu executare: Asta e tara lui Satan!

Gigi Becali declarase inca de luni, dupa aflarea sentintei sale, ca va cere gratierea din partea presedintelui Traian Basescu.

Intrebat daca se pune astfel la dispozitia lui Basescu, desi anterior era impotriva sefului statului, Becali a spus: "Dar de ce sa nu? Si care e treaba? Ce, mi-e rusine? Mi-e rusine sa cer libertatea mea pentru familia mea? Care e treaba? Ce, un act crestinesc, ti-e rusine sa-l ceri? Sau ce, daca-l face, un act crestinesc, ii e rusine?".

"Toate demersurile pe care le pot face - smerenie, orice - le voi face pentru ca sa fiu liber pentru familia mea. Nu-mi cad galoanele daca cer. Se poate? E legal? Se intampla sa ceri presedintelui gratierea? Eu o cer. Vrea - bine, nu vrea sa o dea - iar bine", a mai afirmat omul de afaceri.

Ce gratieri a mai facut Traian Basescu: Batrani si mame cu multi copii

Presedintele Traian Basescu a facut mai multe gratieri, in cele doua mandate ca presedinte. Spre exemplu, in februarie 2008, Traian Basescu a gratiat trei batrane din judetul Arges, care fusesera condamnate pentru nerespectarea hotararilor judecatoresti. Totodata, atunci a mai fost gratiat si un barbat condamnat pentru ucidere din culpa. Toti aveau varsta inaintata si probleme de sanatate.

In anul 2006, presedintele a gratiat trei barbati si doua femei varstnice, condamnate la o luna inchisoare, pentru savarsirea infractiunii de tulburare de posesie, urmare a amenzii penale neplatite de cele doua persoane, iar in anul 2007 a gratiat un batran in varsta de 83 de ani.

Presedintele Basescu a gratiat-o pe Marisca Chis

In 2008, presedintele a gratiat doua mame, una a patru copii, iar cealalta a sase copii, iar in 2009 seful statului a gratiat o femeie din Maramures care a fost condamnata la inchisoare pentru ca a scos din pamant tarusii fixati de un executor judecatoresc, in semn de protest ca si-a pierdut pamantul.

In acelasi an, seful statului a gratiat trei persoane, din motive umanitare, dintre care doi batrani de 78, respectiv 80 de ani, precum si o mama a patru copii, dar si un batran in varsta de 84 de ani si o femeie inchisa pentru fals in inscrisuri oficiale, mama a sase copii.

Traian Basescu a gratiat trei persoane, din motive umanitare

Basescu a gratiat o femeie inchisa pentru fals in inscrisuri oficiale

Cum si in cat timp ar putea fi gratiat Gigi Becali

Vicepresedintele comisiei juridice din Camera Deputatilor, social-democratul Ciprian Nica, a explicat pentru Ziare.com ca o posibila cerere de gratiere s-ar putea baza pe mai multe aspecte, precum ca finantatorul Stelei "are mama mai in varsta, ca are si copil minor in familie, un comportament care totusi n-a mai fost antisocial, n-a creat fapte antisociale, nu a comis crime, nu este un pericol public".

Deputatul PSD a marturisit ca nu cunoaste cu exactitate procedura in ce priveste gratierile, insa a apreciat ca ar putea dura si cateva luni, astfel ca omul de afaceri ar sta in inchisoare cel putin pana in toamna.

In februarie 2013, dupa ce Gigi Becali a fost condamnat la trei ani de inchisoare cu suspendare in cazul sechestrarii hotilor care i-au furat masina, unul dintre avocatii sai, Bogdan Vlad, a anuntat ca pedeapsa primita de finantatorul Stelei nu poate fi anulata printr-un decret semnat de Traian Basescu, deoarece omul de afaceri nu urma sa ispaseasca o pedeapsa de inchisoare cu executare, caz in care s-ar fi putut aplica gratierea.

Luni, insa, Becali a primit o condamnare de doi ani de inchisoare cu executare, iar cele doua pedepse s-au contopit. Omul de afaceri va executa astfel pedeapsa mai mare, chiar daca initial era cu suspendare - trei ani de inchisoare.

Ce spune legea

Potrivit Legii nr. 546 din 14 octombrie 2002, privind gratierea si procedura acordarii acesteia, gratierea reprezinta o masura de clementa, care consta in inlaturarea, in total sau in parte, a executarii pedepsei aplicate de instanta ori in comutarea acesteia in una mai usoara.

Masura gratierii poate fi acordata fie individual, prin decret al presedintelui Romaniei, fie colectiv, de catre Parlament, prin lege organica. Gratierea individuala se acorda neconditionat, iar gratierea colectiva poate fi acordata si conditionat.

Cum il poate gratia Basescu pe Nastase - vezi procedura

Gratierea este totala atunci cand priveste pedeapsa principala in integralitatea ei. Gratierea partiala poate privi o parte determinata din pedeapsa, o parte calculata prin raportare la pedeapsa in intregul ei, precum si restul pedepsei ramase de executat.

Potrivit legii, gratierea individuala se acorda fie la cerere, fie din oficiu, insa numai dupa ce hotararea de condamnare ramane definitiva. Nu pot fi gratiate pedepsele deja executate, pedepsele a caror executare nu a inceput din cauza sustragerii condamnatului de la executare, condamnarile cu suspendarea executarii pedepsei, pedepsele complementare si cele accesorii.

Cererea de gratiere poate fi facuta fie de persoana condamnata, aparatorul sau reprezentantul legal al acesteia, fie de rudele persoanei condamnate.

Doua discutii anterioare: Gratierea lui Adrian Nastase si cea a detinutilor cu pedepse pana la sase ani de inchisoare

In anul 2012, imediat dupa condamnarea la doi ani de inchisoare a fostului premier Adrian Nastase, in spatiul public s-a ridicat problema unei posibile gratieri a acestuia de catre Traian Basescu, iar unii apropiati ai fostului presedinte PSD au afirmat ca seful statului ar trebui sa il gratieze pe fostul prim-ministru, din diferite motive.

Invocarea amestecului politicului, calitatile lui Adrian Nastase ori acordarea doar a unui avertisment de doi ani de inchisoare cu suspendare au fost numai cateva dintre motivele pentru care unii social-democrati au considerat indreptatita masura, care insa nu s-a mai aplicat.

Credeti ca Nastase ar trebui gratiat de Basescu? - Sondaj Ziare.com

Totodata, in luna octombrie 2012, un proiect de lege, initiat de deputatul PSD Madalin Voicu si de presedintele Comisiei pentru drepturile omului, deputatul Nicolae Paun, intitulat "Lege pentru amnistierea unor infractiuni si gratierea unor pedepse", a starnit controverse din pricina faptului ca putea duce la gratierea detinutilor cu pedepse de pana la 6 ani de inchisoare.

Initiativa legislativa a celor doi deputati prevedea ca pedepsele cu inchisoarea de pana la 6 ani inclusiv, precum si pedepsele cu amenda, aplicate de instanta, sa poata fi gratiate in intregime, insa proiectul nu s-a materializat.

Lazaroiu: Procedura gratierii este complicata

In acelasi timp, consilierul prezidential Sebastian Lazaroiu a afirmat ca procedura gratierii este una complicata.

"Sigur, e dreptul oricarei persoane condamnate sa ceara aceasta gratiere, dar e o intreaga procedura care trebuie urmata. Repet, asta-i o declaratie de intentie, n-am vazut inca cererea de gratiere. (...) Se face o analiza, e o procedura complicata cu gratierea, nu decide pur si simplu presedintele, asa ca e Gigi Becali sau ca e X sau e Y! Se fac niste analize, e un dosar intreg acolo, se iau niste avize si in final, sigur, presedintele e cel care decide. Dar e greu de analizat parcursul asta, inainte sa stii ce contine dosarul respectiv", a declarat consilierul prezidential, marti.

Lazaroiu despre eventuala gratiere a lui Becali: Procedura este complicata

Gigi Becali a fost condamnat la doi ani de inchisoare pentru complicitate la abuz in serviciu in forma calificata si continuata in dosarul schimbului de terenuri cu Ministerul Apararii.

Judecatorii au contopit pedeapsa cu cea din dosarul sechestrarii de persoane, astfel ca deputatul va fi nevoit sa stea trei ani dupa gratii. Instanta a dispus sa fie scazuta perioada 2 aprilie - 17 aprilie 2009, in care Becali a fost retinut si arestat preventiv pentru faptele din dosarul sechestrarii de persoane.

In aceste conditii, Ziare.com va invita la dezbatere si va intreaba daca Gigi Becali ar trebui sau nu sa fie gratiat de presedintele Traian Basescu.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Ce șanse are România să adere deplin la Schengen până la finalul lui 2024. Anunțul făcut de ministrul austriac de Interne sub presiunea alegerilor
Ce șanse are România să adere deplin la Schengen până la finalul lui 2024. Anunțul făcut de ministrul austriac de Interne sub presiunea alegerilor
Austria se opune în continuare aderării depline a României și Bulgariei la Spațiul Schengen, adică inclusiv cu frontierele terestre, relatează agenția austriacă de presă APA, citată de...
Alegeri prezidențiale în luna septembrie. Proiectul de lege a fost adoptat de Senat
Alegeri prezidențiale în luna septembrie. Proiectul de lege a fost adoptat de Senat
Senatul a votat luni, 26 februarie, proiectul de lege care ar permite organizarea alegerilor prezidențiale în luna septembrie, în condițiile în care în prezent scrutinul are loc în luna...
#Gigi Becali gratiat Basescu, #Traian Basescu gratiere Becali, #Gigi Becali condamnat inchisoare, #Becali dosarul terenurilor , #condamnat