Becali ramane fara mandatul de deputat: Deputatii juristi, de acord cu vacantarea locului

Marti, 28 Mai 2013, ora 18:55
829 citiri
Becali ramane fara mandatul de deputat: Deputatii juristi, de acord cu vacantarea locului

Comisia juridica a Camerei Deputatilor a decis marti sa transmita plenului un proiect de hotarare prin care sa se ia act de incetarea mandatului de deputat a lui George Becali.

Motivarea sentintei in dosarul schimbului de terenuri cu MapN in care Becali a fost condamnat la data de 20 mai a ajuns luni la Camera Deputatilor, informeaza B1TV.

Conform procedurilor, documentul a fost trimis catre Comisia Juridica, in care, oficial, inca mai este membru si Gigi Becali. Hotararea comisiei juridice va fi citita in plenul Camerei Deputatilor, care va lua act de vacantarea acestui post, cel mai probabil miercuri, a anuntat liderul deputatilor PSD, Marian Neacsu.

Hotararea adoptata de plen va fi publicata in Monitorul Oficial, urmand ca din acel moment sa intre in vigoare, adica Gigi Becali sa isi piarda calitatea de deputat.

Derularea formalitatilor a fost precizata inca de saptamana trecuta de presedintele Camerei, Valeriu Zgonea, care s-a folosit de acest prilej pentru a-si exprima regretul fata de arestarea lui Becali.

"Personal regret, nu imi face placere ca un coleg de-al nostru este condamnat, indiferent cum il cheama. E un cetatean al Romaniei, a fost ales legal, a fost validat legal, nu are nicio legatura cu procesul electoral si cu activitatea domniei sale aici, vine cu aceasta problema din trecut. (...) Eu il consider un om deosebit, cu credinta in Dumnezeu si regret cand cineva pateste asa ceva", a aratat Zgonea.

Gigi Becali a fost ales deputat in circumscriptia electorala nr.42 Bucuresti, colegiul uninominal nr.25. In acelasi colegiu a fost ales deputat, in urma redistribuirii, si Gheorghe Udriste (PDL).

Conform legii, guvernul trebuie sa organizeze alegeri partiale pentru postul vacantat. In aceeasi situatie se afla si alte colegii din tara, vacantate dupa ce parlamentarii au demisionat, cum este cazul senatorilor Dan Voiculescu, Olosz Gergely si Dan radu Rusanu. Pana acum guvernul nu a anuntat data alegerilor partiale in colegiile ramase vacante.

Deputatul George Becali a fost condamnat la data de 20 mai de Inalta Curte de Casatie si Justitie la 2 ani de inchisoare in dosarul schimbului de terenuri cu MApN, pentru savarsirea infractiunii de complicitate la abuz in serviciu. Pedeapsa a fost contopita cu cea de primita anterior in dosarul sechestrarii de persoane, iar George Becali va face pedeapsa cea mai mare si anume de 3 ani de inchisoare cu executare.

C.B.

Citeste si:
Noua generație de politicieni români de top
Noua generație de politicieni români de top
La nivelul individual, noua generație de politicieni români de top (premieri și candidați la președinție, ori doar șefi de partide politice semnificative) se caracterizează prin...
Maia Sandu, despre motivele pentru care judecătorii și procurorii pleacă din sistem: „Își fac grijă să nu fie întrebați de unde și-au adunat averile”
Maia Sandu, despre motivele pentru care judecătorii și procurorii pleacă din sistem: „Își fac grijă să nu fie întrebați de unde și-au adunat averile”
Președintele Republicii Moldova Maia Sandu a declarat într-o intervenție la televiziunea de stat de la Chișinău că că o mare parte din judecătorii care au plecat din sistem, au făcut acest...