Cazul Valiza: Becali vrea in libertate, judecatorii amana verdictul

Autori: Marius Doroftei - Editor Ziare.com , Cristian Soitu
Luni, 27 Mai 2013, ora 19:17
33846 citiri
Cazul Valiza: Becali vrea in libertate, judecatorii amana verdictul
Foto: captura RomaniaTV

Gigi Becali le-a cerut, luni, judecatorilor de la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), in ultimul termen din "Dosarul Valiza", sa il elibereze. De cealalta parte, magistratii au amanat pronuntarea in acest caz pana in data de 4 iunie.

Finantatorul Stelei a ajuns la Tribunal in jurul orei 11.00, desi sedinta era programata pentru ora 09.00. Fostul deputat a avut si cateva probleme, el fiind nevoit sa ramana aproximativ doua ore in duba Administratiei Penitenciarelor, in parcarea ICCJ, pentru ca nu exista o sala libera.

Intr-un final, Becali a fost scos din duba si dus in sala. El a avut catuse la maini si a fost impiedicat de gardieni atunci cand a dorit sa le arate jurnalistilor ca este "legat". Totusi, latifundiarul nu a scapat sansa de a se afirma: "Domnul e cu mine si in ghearele mortii!"

Ultimul termen din cazul "Valiza" a fost unul mai putin obisnuit pentru o sala de judecata. Finantatorul Stelei i-a jignit pe procurorii care au instrumentat acest dosar si a glumit cu judecatorii, in special cu presedinta completului.

Gigi Becali a recunoscut in fata magistratilor ca le-a promis bani jucatorilor Universitatii Cluj, el admitand, de asemenea, ca a mai incercat acest procedeu si cu alta ocazie, insa a fost refuzat de cei de la Gloria Bistrita.

Dupa cateva minute, finantatorul Stelei a detonat o adevarata bomba, recunoscand ca a falsificat anumite documente pe care le-a prezentat in acest dosar pentru a justifica trimiterea banilor - 1,7 milioane de euro - la Cluj. El a incercat sa il apere pe Victor Piturca, inculpat in acest dosar, sustinand ca selectionerul nu a stiut ce a semnat.

In finalul sedintei, Becali le-a cerut magistratilor sa il lase liber. El isi doreste sa primeasca o pedeapsa cu suspendare in acest caz, care sa fie contopita cu celelalte doua primite in acest an si sa fie scos din penitenciar.

Dupa cateva minute in care s-a crezut ca Inalta Curte se va pronunta chiar luni seara, magistratii au anuntat ca vor da un verdict abia in data de 4 iunie. Becali a fost urcat in duba si dus inapoi la penitenciarul Rahova, acolo unde isi ispaseste o parte din pedeapsa.

Ati putut urmari pe site-ul Ziare.com toate evenimentele petrecute la Inalta Curte de Casatie si Justitie:

ora 19.18 - Gigi Becali a parasit tribunalul. El a fost urcat in duba si urmeaza sa ajunga la penitenciarul Rahova.

ora 19.15 - Judecatorii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie au anuntat ca se vor pronunta in acest caz in data de 4 iunie, la ora 13.00!

ora 18.55 - Gigi Becali a solicitat o pedeapsa cu suspendare, contopirea ei cu celelalte doua primite in acest an si eliberarea din puscarie. Becali: "Domnilor judecatori, sunteti apostolii care judeca, sunteti ultima instanta inainte de judecata de apoi. Vreau sa merg la festivitatea Stelei, de ce sa nu merg? Am muncit sapte ani pentru asta! E si meritul meu. Daca ma lasati sa merg la familie, faceti un lucru maret!"

ora 18.55 - S-a incheiat sedinta! Ceilalti inculpati din acest caz, Victor Piturca si Teia Sponte, au plecat spre case, in timp ce Gigi Becali va fi urcat in duba si dus inapoi la penitenciarul Rahova. Instanta ramane in pronuntare, verdictul este asteptat luni seara.

ora 18.45 - Gigi Becali este disperat, le-a cerut judecatorilor sa il elibereze: "Puteti sa imi confiscati si banii, vreau doar sa merg acasa! Unde este Becali mai folositor, la penitenciar sau in libertate?"

ora 18.40 - Finantatorul Stelei a uimit pe toata lumea dupa ce si-a incheiat discursul cu citate din Biblie. Becali: "Vor sa vina 20 de calugari de la muntele Athos ca sa ceara gratierea mea!"

ora 18.30 - Gigi Becali are o ultima interventie in fata instantei: "De cand am intrat eu in fotbal s-a facut curatenie. S-a terminat coruptia si la arbitri. Eu nu sint de vina. Sint copilul vitreg al Romaniei. Steaua nu poate fi Steaua fara mine. Romania pierde 100 de milioane de euro cu asta. Imi vine sa plang. Pe cei doi judecatori care au votat cu mine i-am trecut la pomelnic, la familie. Poate mai castig unul dintre voi si se face 3-2." (GSp)

ora 17.55 - Urmeaza o ultima pledoarie a unui avocat dupa care judecatorii vor ramane in pronuntare. In momentul de fata nu se stie daca vom avea un verdict in cursul zilei de luni sau daca acesta va fi anuntat la o data ulterioara.

ora 17.15 - Avocatii lui Becali incearca sa-i creeze acestuia o imagine de om neprihanit, care merita clementa din partea instantei.

ora 16.45 - Sustin pledoarii avocatii inculpatilor. Reprezentantul lui Gigi Becali anunta din nou ca va merge la CEDO in cazul condamnarii din dosarul schimbului de terenuri.

ora 16.15 - Procurorul de caz si-a incheiat pledoaria si a solicitat o pedeapsa de 4 ani de inchisoare pentru Gigi Becali. De asemenea, el a solicitat 2 ani de inchisoare cu suspendare pentru Victor Piturca. Totodata, procurorul vrea si confiscarea celor 1,7 milioane de euro retinuti la DNA de cinci ani.

ora 16.10 - Continua pledoaria procurorului, acesta insistand pe infractiunile comise de inculpati.

ora 15.35 - Fostul parlamentar a inceput sa se roage in sala de judecata, dupa cum anunta postul B1TV.

ora 15.15 - S-a incheiat audierea lui Gigi Becali dupa mai bine de doua ore. Urmeaza pledoaria procurorului de caz.

ora 15.00 - Gigi Becali a recunoscut falsul in acte de care este acuzat. El spune ca a falsificat documentele pentru a-si recupera banii aflati sub sechestru la DNA: "Am antedatat actele acelea ca imi recuperez banii. Eu am falsificat tot si am zis sa pun doi martori. Piturca a semnat, nici nu s-a uitat la ce semneaza."

ora 14:44 - Becali glumeste cu judecatoarea: "Doamna judecator, ii vrajiti pe avocati, nu stiu ce le faceti. Cand pleaca de aici se lauda ca i-ati laudat si uita sa ma apere"

ora 14:40 - Becali este audiat de procuror in aceste momente.

ora 14:20 - Becali: "Am vorbit cu Toni Dobos. Am promis, nu puteam oferi, sint nebun sa dau banii degeaba? Nu mai stiu ce jucatori, parca Gigel Coman, era fin cu finul meu Radoi. De ce nu e redata discutia cu Toni Dobos, purtata cu 8 ore inainte. I-am aratat ca sa vada banii. Uite, sint aici, dar ii vedeti doar daca bateti. Dediu si Teia Sponte au plecat cu banii, daca ma feream nu vorbeam la telefon. Daca ei pleaca cu banii, nu i-am instruit? Le-am zis sa spuna asa daca vor fi prinsi. E vina mea daca e vreo vina". (Gsp)

ora 14:15 - Schimb de replici intre judecatoare si Becali: Stanciu: "Deci ati vrut doar sa pastrati corectitudinea competitiei?" / Becali: "Asa... Doamna, vedeti ca stiti?"

ora 13:50 Becali: "Constiinta e ca un martor in timpul faptelor. Apoi e judecator. Eu va zic ca sunt fericit. Chiar daca sunt acolo unde sunt" (Gsp)

ora 13:48 - Becali: "Hai, ba, lasa ca nu ii intereseaza. Dar daca vreti, va zic. In 2008 am vorbit cu Rummenigge si Breitner, la palat, ca de-aia am unul. Inainte de meciul cu Bayern. Mi-au spus ca in Germania sint acceptate premierile in ultimele 3 etape. In cazul Bistrita am primit ordonanta de neincepere a urmaririi penale. De la o doamna procuror inspirata. Atributia unui fotbalist nu e sa cistige un meci, nu il poti obliga sa faca acest lucru prin contract" (Gsp).

ora 13:42 - Becali: "Doamna Stanciu, v-am vazut CV-ul. Domnul procuror pune gresit problema. Interesul meu era sa nu mai fie coruptie, am vrut sa eradic coruptia. Cum sa ma acuzi de coruptie cind am facut 1-1 cu Buzaul. Era echipa mea, bagasem 3 milioane jumatate in ea" (Gsp)

ora 13:40 - Becali se intrerupe din discurs pentru a se rasti al jurnalistii care i-au filmat familia: "Stati doamna, sa le zic astora din presa. Ba, sa nu vad scris ceva maine. Asa ma apar eu. Ca imi faceti rau. Si nu imi mai filmati familia. Gata, doamne, altfel nu mai am cum sa vorbesc cu ei".

ora 13:25 - "Doamna judecator, nu va port pica, vreau sa va zic adevarul. Daca nu vreti, Doamne ajuta si hai cu asta basta. Am promis 5.000 la egal si 10.000 la victorie pentru Bistrita. Dar sa va zic contextul. Cind am intrat in fotbal, in 2000, am constatat aranjamente, blaturi. I-am anuntat pe toti care care isi faceau treaba aici ca nu le impartasesc comportamentul. In 2006 il sun pe ala de la Bistrita, pe Horoba. Nea Ioane, va dau prima. Ei nu si nu. Si Jean era blatuitorul blatuitorilor. Plus ca el fusese la Rapid si jucau cu aia. Mi-am zis: 'Ba, de ce nu vrea?' Am cautat echipa inainte, am urmarit autocarul si m-am dus dupa ei.", a mai spus Becali, conform GSP.

ora 13:23 - Judecatoarea Livia Doina Stanciu il grabeste pe Becali: "Ati promis sau nu sumele de bani jucatorilor?" Finantatorul Stelei cere mai mult timp: "De ce nu ma lasati sa va zic contextul?"

ora 13:19 - Becali isi incepe discursul. "Doamna presedinte, domnilor judecatori, vreau sa fac niste relatari cu plecarea mea din tara pentru ca au fost persoane pe care le-am dezamagit. M-am dus sa ma rog si m-am dus sa ma relaxez, sa ma reculeg 2-3 zile inainte de eventuala condamnare", a spus Becali, conform Gazetei Sportruilor.

ora 13:02 - Gigi Becali cere sa stea cu catusile la maini pe durata procesului.

ora 12:53 - "Chiar si in ghearele mortii de ma veti duce, Domnul este cu mine", a spus Gigi Becali.

ora 12:45 - Gigi Becali a fost scos, cu catuse la maini. Incepe judecata din Dosarul Transferurilor.

ora 12:00: - Gigi Becali sta de o ora in duba Politiei deoarece la ICCJ nu este nicio incapere libera in acest moment, informeaza Gazeta Sporturilor.

ora 11:26 - Becali este tinut in fata ICCJ, in duba.

ora 11:04 - Gigi Becali a ajuns la ICCJ, informeaza Romania TV.

ora 10:30 - Valeriu Argaseala, diectorul economic al Stelei, a venit la ICCJ pentru a-si vedea patronul.

ora 9:40 - Gigi Becali a plecat de la Rahova si se indreapta spre ICCJ. Va ajunge dupa ora 10:30.

ora 9:03 - Victor Piturca, inculpat in acest dosar, a ajuns si el la ICCJ alaturi de Teia Sponte. Mai sunt prezenti Ionut Lutu si Virgil Becali.

ora 9:02 - Bogdan Vlad, avocatul lui Becali, a ajuns la ICCJ: "Speram sa se respinga recursul. Fereasca Dumnezeu sa fie condamnat. N-are cum sa primeasca! Vedem daca Becali va da vreo declaratie in fata instantei."

ora 9:00 - Deocamdata nu este cunoscut modul in care Becali va fi transportat la ICCJ. Conducerea Penitenciarului ia in calcul varianta transportarii intr-o duba in care se vor afla alti 15 detinuti care au termene la ICCJ, informeaza Romania TV.

ora 8:04 - Completul care l-a condamnat pe Becali in dosarul schimburilor de terenuri cu MApN va judeca si acest caz.

ora 8:02 - La Rahova se fac ultimele formalitati inainte ca Becali sa fie transportat la ICCJ. Distanta dintre penitenciar si ICCJ va fi facuta in aproximativ 40 de minute. Becali va fi adus incatusat la curtea suprema.

Omul de afaceri va fi scos din Penitenciarul Rahova dupa o saptamana de arest pentru a fi adus la ICCJ, unde va avea loc ultimul termen din Dosarul Valiza.

Gigi Becali a fost achitat, in urma cu un an, de un complet format din trei judecatori de la ICCJ, insa procurorii au facut recurs si au cerut ca patronul Stelei sa fie condamnat la patru ani de inchisoare.

Daca recursul procurorilor va fi acceptat, Becali va face 4 ani de inchisoare, intrucat aceasta este pedeapsa cea mai mare.

Gigi Becali este acuzat ca a incercat sa-i mituiasca pe fotbalistii echipei Universitatea Cluj, in 2008, pentru a nu pierde meciul cu rivala locala CFR. Daca U Cluj ar fi reusit macar o remiza, Steaua ar fi castigat titlul in acel sezon.

Procurorii DNA Cluj au realizat, la acel moment, un flagrant, iar oamenii lui Becali au fost prinsi cu o valiza in care se aflau 1,7 milioane de euro.

Ce se intampla cu Steaua?

Multe voci din lumea fotbalului sustin ca Steaua va fi retrogradata in cazul in care Gigi Becali va fi gasit vinovat in acest an. Totusi, Becali se bucura de sprijinul conducatorilor Ligii Profesioniste de Fotbal, care, cel putin la nivel neoficial, exclud aceasta varianta.

Surse din lumea fotbalului sustin ca acest caz a fost judecat deja de trei instante sportive si nu mai poate fi redeschis.

In acest dosar mai sunt implicati alti doi oameni din fotbal, Victor Piturca si Teia Sponte.

Ramaneti cu Ziare.com pentru detalii in timp real de la ICCJ, incepand cu ora 9.00.

C.S.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Cătălin Cîrstoiu va lămuri totul în legătură cu candidatura sa la Primăria Capitalei într-o conferința de presă, este mesajul public al coaliției PSD-PNL. În spatele ușilor,...
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au luat act marţi, 16 aprilie, de scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis prin care informează Parlamentul că a aprobat...
#Cazul Valiza Gigi Becali, #dosarul Valiza Gigi Becali, #Gigi Becali dosarul Valiza, #condamnari Gigi Becali , #condamnat