Invitatii Ziare.com Emilian Isaila: Gigi Becali, mai putin iubit decat credeam

Miercuri, 05 Iunie 2013, ora 12:04
10854 citiri

Fostul patron al Stelei a primit o condamnare cu inchisoare si in dosarul "Valiza", una de trei ani cu executare. Cu aceasta decizie, "latifundiarul" din Pipera paraseste scena publica romaneasca.

In ciuda faptului ca televiziunile de stiri vor incerca sa traga cat mai mult de acest subiect, Gigi va ramane doar povestea unui esec, exemplul unui om care-si pierde mintile din cauza banilor si incepe sa se creada "Gheorghe Dracu", cum se spune in popor.

Chiar si dupa acest sfarsit firesc si logic al povestii, sfarsit pe care orice om rational l-ar fi putut prevesti cu ani in urma, se gasesc persoane care mai cred in himera Gigi, un tip care a ridicat gargara la rang de lege, lauda de sine la rang de religie, iar infractiunea la rang de stil de viata.

Presa a preluat un sondaj realizat de IRES prin interviuri telefonice pe acest subiect. Desi la prima citire a datelor obtinute, cineva ar putea spune ca Gigi Becali are sustinere populara, la a doua, lucrurile nu stau chiar asa.

Sondajul de opinie este facut pe parcursul unei saptamani. E un chestionar realizat in data de 21 mai, ziua deciziei de incarcerare, un chestionar, in perioada 22-23 mai si al treilea, in perioada 27-28 mai.

La intrebarea: "Credeti ca Gigi Becali este victima unor decizii cu caracter politic?", raspunsurile celor care cred in acest lucru fluctueaza in functie de ziua in care au fost intrebati. In data de 21 mai, 56% cred ca Gigi este o victima, in perioada 22-23 mai, 58% cred acest lucru pentru ca in ultima parte a intervalului, 27-28 mai, cifra sa coboare la 54%.

Cei care nu cred sunt 35% in 21 mai, 32%, in perioada 22-23 mai si din nou 35% in perioada 27-28 mai.

Din aceste rezultate reiese ca Becali are de partea sa o majoritate puternic influentata de programele televiziunilor de stiri. Aceasta majoritate este una de conjunctura, construita pe emotie, iar cine nu ia in seama procentul de 35% care are exact parerea contrara, in ciuda bombardamentului mediatic si a lacrimilor varsate de apropiati, inseamna doar ca nu pricepe ce se intampla cu adevarat in cele doua Romanii.

E imbucurator faptul ca descoperi ca nu mai traim doar intr-o tara de cretini usor manipulabili.

Peste treizeci la suta dintre romani considera ca Gigi Becali e doar victima propriilor actiuni. Si asta intr-un mediu ostil si distorsionat de mesaje subiective. Imaginati-va cum va arata raspunsul la aceasta intrebare peste o luna sau peste un an.

In privinta gratierii, la o saptamana dupa arestare, numai 51% de procente mai cred ca o merita, dupa ce in perioada 22-23 mai, 59% doreau ca Traian Basescu sa-l elibereze pe finantatorul echipei Steaua.

35% sunt impotriva gratierii, in mare parte aceiasi oameni care n-au crezut niciodata in balivernele fostului oier.

In sondajul IRES mai e o intrebare: "Aveti incredere in Justitia din Romania?"

In data de 21 mai, la anuntul condamnarii la inchisoare a lui Gigi Becali, 37% aveau incredere si 60% nu aveau incredere. In intervalul 27-28 mai, la o saptamana dupa ce Gigi a ajuns dupa gratii, increderea in Justitie a crescut la 40 de procente, in timp ce neincrederea a coborat la 58%. Ciudat, nu?

Pare ca, odata cu scaderea impactului emotional, oamenii devin mai increzatori in actul de justitie.

Acest sondaj spune multe despre psihologia publicului din Romania, despre impactul media si despre relatia dintre romani si Gigi Becali. Spune ca, in ciuda pesimismului generalizat, in corpul social exista cel putin 35% de oameni care judeca cu propriile minti si inteleg faptul ca Gigi Becali nu a fost decat o personalitate toxica.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timişoara, că dă asigurări că că avem un plan pentru ca, până la sfârşitul anului, să avem o...
Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a afirmat că deschiderea noului terminal al Aeroportului Internaţional Timişoara este dovada că România ştie să materializeze proiecte concrete...
#Becali condamnat Valiza, #Becali sondaj justitie , #condamnat